2017. november 18., szombat, Jenő napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/nem-dragulnak-tovabb-az-epitesi-telkek-2171746/

Nem drágulnak tovább az építési telkek

Nem lehet már áfacsalásból megélni, fejlődik, fehéredik a korábban kétes hírű piac
Számottevő kereslet mutatkozik az építési telkek iránt, bár a családi otthonteremtési kedvezmény kiváltotta hullám már csillapodott az ingatlanpiaci szakértők szerint. Az árak az elmúlt évben jelentősen nőttek, további drágulás viszont már nem várható. Az állami kedvezmények adminisztrációja és a szigorodó előírások miatt ugyanakkor egyértelműen fehéredik az építési piac.

– Az elmúlt másfél évben jelentősen élénkült és drágult a telekpiac. Nemcsak az új kialakítású építési telkek és a korábbi kiskertek iránt nőtt az érdeklődés, de egyre jellemzőbb, hogy régi családi házakat bontási engedéllyel adnak el, és ezek helyén aztán új ingatlant lehet építeni – mondta lapunk érdeklődésére Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum (OC) elemzési vezetője.

A magánszemélyek, családok helyzetét viszont megnehezíti, hogy a kisebb fejlesztők is igen aktívak lettek, ők 4-6 lakásos házakat építenének. Soóki-Tóth Gábor szerint ugyanakkor a főváros agglomerációjában egyre több település vezetése próbálja akadályozni a többlakásos új házak építését a kertes övezetekben, mert nem szeretnék a helyi lakosság számának erőteljes növekedését. A magánépítkezők mégis egyre kijjebb szorulhatnak, hiszen a főváros közelében elsősorban drága fejlesztési telkeket alakítanak ki, amelyek túl nagyok és túl drágák egy családi házhoz.

Fotó: MTI/Czeglédy Zsolt

Az idei adásvételek jóval több mint fele Pest megyében zajlott

Az OC adatai szerint az idei telek­adásvételek jóval több mint fele Pest megyében zajlott, amelyet a sorban Budapest és Győr-Moson-Sopron megye követ. A főváros külső kerületeiben zártkertet akár 6-10 millió forintért is lehet venni, az olcsóbb építési telkekért jellemzően 12-15 millió forintot kérnek. Pest megyében zártkerti és rosszabb helyen lévő telkekhez Csömörön, Tinnyén, Sóskúton, Csobánkán, de akár Érden is hozzá lehet jutni 6 millió forint alatt, efölötti összegért pedig a Dunakanyarban vagy a Csepel-szigeten is lehet vásárolni.

A legdrágábbnak az agglomeráció északnyugati része számít, ahol nem ritka a 30 millió fölötti áron kínált, átlagos méretű telek sem. – Pest megyében az átlagos telekár 12 millió forint, a többi, nagyobb forgalmú megyében jellemzően 7-9 millió forint. Nógrád, Baranya, Békés vagy Heves megyében a telekpiacon is alig van mozgás – fogalmazott az elemzési vezető.

– Kétségtelenül felpörgette a telekpia­cot a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), de azok, akik az élethelyzetük, a gyermekeik vagy éppen a hitelképességük miatt ezt megfelelő megoldásnak látják, többségében már építkeznek vagy építtetnek, vagy legalábbis tudják, hogy hol fogják ezt megtenni – mondta lapunknak Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője. Szerinte a telekpiac az utóbbi időszakban szép lassan visszaállt az állami támogatás bevezetése előtti szintre, azaz normális mértékű a kereslet a beépíthető helyek iránt, lecsengett a tavalyi „roham”, amikor a telkekre és a félkész ingatlanokra óriási igény mutatkozott.

Mindez az árakon is érződik: a jelentős drágulás megállt, és nem is valószínű, hogy a közeljövőben újabb áremelkedés következne. Az elmúlt időszakban Budapest környékén különösen a dél-budai, a dél-pesti és a kelet-pesti agglomerációban volt erős a kereslet. Balla Ákos Érdet és környékét, Szigetszentmiklóst és környékét, valamint Mogyoródot és a környező településeket emelte ki ebből a szempontból. Ezzel szemben az észak-budai agglomeráció­ban a magas árak, az észak-pestiben pedig a beépíthető telkek alacsony száma miatt kisebb az érdeklődés.

A családi házas építkezés mellett számos kivitelező kezdett bele szinte egyik pillanatról a másikra pár lakásos házak építésébe. – Nagyon szigorú az adminisztráció mind a csok, mind az 5 százalékos forgalmi adó és az áfavisszatérítés esetében. Ez azt jelenti, hogy nem lehet már áfacsalásból megélni, fejlődik, fehéredik a korábban kétes hírű építési piac – hangsúlyozta Balla Ákos, hozzátéve, hogy az elektronikus építési napló és más szigorú előírások révén szerencsére megváltozott az a korábbi rossz vélemény, hogy minden kivitelező megbízhatatlan.

Hirdetés

Kiemelt

Poirot új bajusza

A Gyilkosság az Orient expresszen a brit krimiírónő talán leghíresebb műve, Hercule Poirot pedig már nem egyszerűen fiktív figura, hanem nyomozói archetípussá vált.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Agymenés a’la Bokros

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!