2016. augusztus 29., hétfő, Beatrix, Erna napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/negyedszazados-rekord-dolt-meg-334702/

Negyedszázados rekord dőlt meg

Két éve tartósan négymillió fölötti a foglalkoztatottak száma
Elérte a 4,259 milliót a foglalkoztatottak száma a tavalyi negyedik negyedévben. Ez 118 ezerrel hagyja maga mögött az előző évi adatot.

A növekedéshez az elsődleges munkaerőpiac 58 ezerrel járult hozzá, a közfoglalkoztatottak köre 54 ezerrel bővült, miközben külföldi telephelyen hatezerrel dolgoztak többen – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A munkanélküliek száma a vizsgált időszakban 281 ezer volt, ez 38 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Ezzel a munkanélküliségi ráta 6,2 százalékra csökkent.
– A foglalkoztatottak számának növekedése a gazdaság munkahelyteremtő képességét is tükrözi – mondta lapunknak Suppan Gergely. A Takarékbank vezető elemzője a részletekre is kitért, megemlítve, hogy a tavalyi negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest tízezer fővel bővült a foglalkoztatás a mezőgazdaságban, 16 ezer fővel a feldolgozóiparban, hatezer fővel az építőiparban, 42 ezerrel a piaci szolgáltatások, valamint 38 ezerrel a közszolgáltatások területén. Jelezte: biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik. A növekedés ütemét azonban fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakemberhiány. Szerinte a szezonális hatások miatt az idei év elején a munkanélküliségi mutató átmenetileg újra meghaladhatja a hét százalékot, de az év második felében már hat százalék alá süllyedhet. Ezzel 2016-ban 6,4 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta.

MAGYARI_TEMP

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői arra hívták fel a figyelmet, hogy 2015 egészében is folytatódott a munkaerőpiac feszesebbé válása, hiszen amellett, hogy csökkent a munkanélküliség, az aktív munkaerőként számon tartott emberek száma 4,5 millió fölé nőtt. Ez azt jelenti, hogy az aktivitási ráta soha nem látott szintre, hatvan százalék fölé emelkedett. Hozzátették: a számok javulásában nagy szerepet játszott a közmunkaprogram, de az elsődleges munkaerőpiac is fokozatosan élénkült. Né­meth Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szintén szóba hozta a munkaerőhiányt, amely több térséget is érint. Emiatt viszont a magánszféra több munkaerőt képes felszívni, kérdés azonban, hogy lesz-e megfelelő képzettségű és mennyiségű szakember.
A Nemzetgazdasági Minisztérium az adatok kapcsán azt emelte ki, hogy mintegy két éve négymillió felett van a foglalkoztatottak száma Magyarországon. A tárca szerint ez azt mutatja, hogy a reformok működnek, hiszen 25 éve nem volt ilyen magas szinten a foglalkoztatás.

Erősödött a bizalom

Egypontos emelkedéssel 61 pontot ért el a BNP Paribas Cardif munkaerőpiaci stabilitási indexe 2015 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Ez azt jelenti, hogy a megkérdezettek biztosabbnak érzik munkahelyüket, mint egy évvel korábban. A felmérésből az is kiderül, hogy a nők, a fiatalok, a középkorúak, a budapestiek, illetve a kereskedelemben dolgozók körében nőtt az átlagosnál jobban a bizalom.

 

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Merkel még nem döntötte el, hogy újraindul-e 2017-ben

A német választók mintegy fele ellenzi, hogy Merkel ismét kancellár legyen.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!