2016. július 26., kedd, Anna, Anikó napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/negyedszazados-rekord-dolt-meg-334702/

Negyedszázados rekord dőlt meg

Két éve tartósan négymillió fölötti a foglalkoztatottak száma
Elérte a 4,259 milliót a foglalkoztatottak száma a tavalyi negyedik negyedévben. Ez 118 ezerrel hagyja maga mögött az előző évi adatot.

A növekedéshez az elsődleges munkaerőpiac 58 ezerrel járult hozzá, a közfoglalkoztatottak köre 54 ezerrel bővült, miközben külföldi telephelyen hatezerrel dolgoztak többen – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A munkanélküliek száma a vizsgált időszakban 281 ezer volt, ez 38 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Ezzel a munkanélküliségi ráta 6,2 százalékra csökkent.
– A foglalkoztatottak számának növekedése a gazdaság munkahelyteremtő képességét is tükrözi – mondta lapunknak Suppan Gergely. A Takarékbank vezető elemzője a részletekre is kitért, megemlítve, hogy a tavalyi negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest tízezer fővel bővült a foglalkoztatás a mezőgazdaságban, 16 ezer fővel a feldolgozóiparban, hatezer fővel az építőiparban, 42 ezerrel a piaci szolgáltatások, valamint 38 ezerrel a közszolgáltatások területén. Jelezte: biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik. A növekedés ütemét azonban fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakemberhiány. Szerinte a szezonális hatások miatt az idei év elején a munkanélküliségi mutató átmenetileg újra meghaladhatja a hét százalékot, de az év második felében már hat százalék alá süllyedhet. Ezzel 2016-ban 6,4 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta.

MAGYARI_TEMP

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői arra hívták fel a figyelmet, hogy 2015 egészében is folytatódott a munkaerőpiac feszesebbé válása, hiszen amellett, hogy csökkent a munkanélküliség, az aktív munkaerőként számon tartott emberek száma 4,5 millió fölé nőtt. Ez azt jelenti, hogy az aktivitási ráta soha nem látott szintre, hatvan százalék fölé emelkedett. Hozzátették: a számok javulásában nagy szerepet játszott a közmunkaprogram, de az elsődleges munkaerőpiac is fokozatosan élénkült. Né­meth Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szintén szóba hozta a munkaerőhiányt, amely több térséget is érint. Emiatt viszont a magánszféra több munkaerőt képes felszívni, kérdés azonban, hogy lesz-e megfelelő képzettségű és mennyiségű szakember.
A Nemzetgazdasági Minisztérium az adatok kapcsán azt emelte ki, hogy mintegy két éve négymillió felett van a foglalkoztatottak száma Magyarországon. A tárca szerint ez azt mutatja, hogy a reformok működnek, hiszen 25 éve nem volt ilyen magas szinten a foglalkoztatás.

Erősödött a bizalom

Egypontos emelkedéssel 61 pontot ért el a BNP Paribas Cardif munkaerőpiaci stabilitási indexe 2015 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Ez azt jelenti, hogy a megkérdezettek biztosabbnak érzik munkahelyüket, mint egy évvel korábban. A felmérésből az is kiderül, hogy a nők, a fiatalok, a középkorúak, a budapestiek, illetve a kereskedelemben dolgozók körében nőtt az átlagosnál jobban a bizalom.

 

Hirdetés

Kiemelt

Hét orosz úszó sem indulhat az olimpián

A 100 méteres mellúszás világbajnoki címvédője, Julija Jefimova és hat társa azért nem indulhat Rióban, mert korábban már volt doppingesete.

Poszt-trauma

Kapocs Nizza és München között: csemege összeesküvés elmélethez

Egy német újságíró mind a két helyszínen videón rögzítette a véres eseményeket.

Gyurcsány anyósa jelentett

Most meg kéne lepődnünk?

Az albánok beárazták Thomas Dollt

Nem dicsérhetjük a magyar futballistákat sem, méltatlan volt a Fradi-mezhez a szerdai produkció.

11 éves gyereket fejeztek le az USA támogatottjai

Nem az ISIS tette.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!