2018. január 22., hétfő, Vince, Artúr napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/negy-evszakos-kikapcsolodast-tamogatjak-kormany-uj-dontesei-2671156/

A négy évszakos kikapcsolódást támogatják a kormány új döntései

Indulnak a vándortáborok az Őrségben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a Börzsönyben
Az eplényi és a mátraszentistváni sípályák után a sátoraljaújhelyi Zemplén Kalandparkba tervezett sípályák 64 millió forintos fejlesztéséhez nyújtott támogatást a kormány, 18 millió forintot – jelentette be tegnap Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos.

– Tavaly döntött a kormány arról, hogy a téli aktív pihenés támogatása jegyében hozzájárul két sípálya fejlesztéséhez, a támogatást az eplényi és a mátraszentistváni síközpont nyerte, 70-75 százalékos önerő mellett. A lehetőséget azonban akkor nem zárták le, így a sátoraljaújhelyi önkormányzat tulajdonában működő Zemplén Kalandpark a mintegy 64 millió forintos fejlesztéséhez több mint 18 millió forint kormányzati támogatáshoz jutott, amiből hóágyúkat és egy, a sípályák karbantartására alkalmas hótaposógépet, ratrakot vásároltak.

A szabadidő- és sportcentrum négy évszakos hasznosítása jegyében pedig elkezdődött három downhill kerékpárospálya engedélyeztetése, valamint a libegő felvonó alkalmassá tétele kerékpárok szállítására – közölte tegnap Sátoraljaújhelyen tartott tájékoztatóján Révész Máriusz. A kormánybiztos kiemelte: Sátoraljaújhelyen szűk két évtized alatt épített ki az önkormányzat egy ma már évi 230 ezres látogatottságot elérő szabadidőközpontot, céljuk a félmilliós vendégszám elérése.

A kerékpárosok idén még több útvonalon túrázhatnak országszerte

Fotó: MTI/Bugány János

A kerékpárosok idén még több útvonalon túrázhatnak országszerte

Mint mondta, a kalandpark nyereséges, az eredmény jelentős részét a tulajdonos visszaforgatja a fejlesztésekre – például járdák épülnek vagy fejlesztik az egészségügyi ellátást. A létesítményben 48-an dolgoznak főállásban, munkájukat a közmunkaprogramban foglalkoztatott 40 ember segíti.

Révész Máriusz tegnap az idei vándortáborok és más turisztikai lehetőségek ismertetésére szervezett sárospataki fórumon is előadást tartott. Szavai szerint a gyalogos és vízi vándortábor útvonalait már tavaly kialakították, ezeket néhány tábor lebonyolításával már tesztelték is, amelyek tapasztalatai­ra alapozva kisebb korrekciókat hajtottak végre.

Azt is elmondta, idén indulnak a kerékpáros vándortáborok. Három útvonal kiépítése történik meg: az Őrségben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint a Börzsönyben. Közölte azt is, hogy azok a pedagógusok, akik a szervezésben, lebonyolításban részt vesznek, pluszjuttatást kapnak. A táborozás költségei is kedvezőek: az egyhetes részvétel utazással, programokkal, étkezéssel együtt fejenként 21 ezer forintba kerül.

Célközönség az általános iskolák felső tagozata, valamint a gimnazisták, vagyis a 10 és 18 év közötti korosztály. A program célja, hogy a diákok a virtuális helyett valós élményeket kapjanak. A vándortáborokra nemcsak iskolák jelentkezhetnek, hanem egyesületek, egyházi közösségek és más, iskolán kívüli szerveződések is. A részleteket a jövő héttől a Vándortábor.hu honlapon olvashatják az érdeklődők.

Alakul a konzorcium

Csatlakozott a kormány által meghirdetett családok évéhez a Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ), amely meghatározó szereplője lesz a balatoni turizmus irányítását végző, hamarosan megalakuló konzorciumnak – mondta Hoffmann Henrik, a szervezett csütörtökön újraválasztott elnöke Siófokon. Jelezte, zajlik az egyeztetés a konzorcium létrehozásáról a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Balaton Fejlesztési Tanács és munkaszervezete, a BTSZ, valamint két további balatoni szervezet között. – A konzorcium tud majd pályázni egymilliárd forintnyi uniós forrásra, amelyből létre lehet hozni a balatoni turizmus munkaszervezetét és a Balaton márka egységes megjelenítését. A turizmusfejlesztési törvény szerint némileg módosult a Balaton-régió területe. Néhány kisebb település kiesett, viszont bekerült Veszprém városa, Eplény, Sümeg és a bakonyi területek. A Balaton így még komplexebb programlehetőséget tud majd nyújtani a jövőben, Közép-Európa egyedülálló turisztikai régiójává válva, figyelembe véve a következő években elkölthető 370 milliárd forintos fejlesztési forrást is – fogalmazott a szervezet elnöke az MTI szerint.

 

Kiemelt

Részlegesen leállt az amerikai közigazgatás

Annak hátterében, hogy a szenátus elutasította a további finanszírozást a többségi republikánusok, illetve a demokrata pártiak közötti ellentétek állnak.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!