2018. január 17., szerda, Antal, Antónia napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/napirendre-vetetne-lakasafat-az-evosz-2537869/

Napirendre vetetné a lakásáfát az ÉVOSZ

Kiegyensúlyozná a piacot a lépés
A kedvezményes, ötszázalékos lakásáfa ügyében már a jövő év elejére meghozza hosszabbítási javaslatát az ágazati szakszövetség. Koji László elnök lapunknak azt mondta, a lakáspiac az elkövetkező évtized húzóágazata lehet, különösen akkor, ha a felújításnál is visszaigényelhetővé tennék az áfát.

– Legkésőbb január végéig elkészítjük számításokkal és szakmai érvekkel alátámasztott javaslatcsomagunkat az új lakások ötszázalékos forgalmi adójának 2019 utáni fenntartásáról – ­mondta lapunk érdeklődésére Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke.

Szavai szerint a társ-érdekképviseletek és a vezető építőipari cégek bevonásával már a Nemzetgazdasági Minisztérium­mal két héttel korábban aláírt együttműködési megállapodás megkötése óta „zajlik a műhelymunka” az ügyben. Mint emlékezetes, Varga Mihály tárcavezető a megállapodás aláírásakor úgy fogalmazott: az új lakások vásárlása esetén az alacsony áfakulcs 2019. december 31-ig vehető igénybe, tehát a kedvezmény még több mint két évig él.

– A határidő felülvizsgálata jelenleg nem szerepel a kormány napirendjei között, de ha a folyamatos egyeztetések során az ágazat szereplői erre szakmai javaslatot tesznek, azt a kormány vizsgálni fogja – jelentette ki Varga Mihály.

E kijelentés alapján az elmúlt napokban több elemző és sajtótermék is szinte kész tényként kezelte, hogy 2019 után ismét 27 százalékos forgalmi adót kell majd fizetni az új lakások vásárlásakor. Varga Dénes közgazdász, az Építési piaci prognózis 2018 összeállítója például ebből kiindulva 2020 utánra zuhanásszerű visszaesést vár.

A közgazdász szerint a kormány „visszaélt” a lakásáfával, mert az unió csak szociális célokra engedi azt alkalmazni. Szerinte éppen ­amiatt, hogy nem szociális célokat szolgál a kedvezményes kulcs, „nincs realitása” a hosszabbításnak.

Ugyanakkor érdemes felidézni, hogy a Századvég Gazdaságkutató korábbi elemzésében azt írta, hogy noha a szabályozás valóban igen nagyvonalú – új lakás esetén 150, míg családi ház esetén 300 négyzetméterig vehető igénybe –, valójában a 2004-től érvényben lévő, EU-konform lengyel újlakásáfa-szabályozást másolja. A Társaság a Lakásépítését és Lakásfelújításért Egyesület pedig rámutatott, hogy a szociálpolitika kereteibe beleférő lakásépítés definícióját a tagállam határozhatja meg.

Fotó: Éberling András

A folyamatban lévő fejlesztések nagy részét jövőre vagy 2019-re adják át

Koji László hangsúlyozta, a tárgyaláson a tárca vezetője nyitottnak mutatkozott, az pedig szerinte vitán felüli, hogy az ügyben érintett valamennyi szervezet és vállalkozás a kedvezmény meghosszabbítása mellett áll ki. Az ÉVOSZ azért is szeretne minél hamarabb konkrét számokkal és érvekkel alátámasztott anyagot készíteni, mert szerintük piac-kiegyensúlyozó szerepe lenne az áfakulcs 2019 utáni sorsát rendező ­mielőbbi kormányzati döntésnek.

A folyamatban, illetve tervben lévő lakásfejlesztéseket jelen állás szerint döntő többségükben jövőre és 2019-ben tervezik átadni, csakhogy ezt erősen befolyásolhatják a szűkös kapacitás és munkaerő miatti csúszások. A jegybank legutóbbi lakáspiaci jelentése szerint a jelenleg – és már az egy évvel ezelőtt is – futó projektek negyven százalékát érinti csúszás Budapesten, ami jellemzően 2-3 negyedévvel későbbi átadást jelent.

Az ÉVOSZ elnöke azt is elmondta, hogy az új lakások kedvezményes kulcsa mellett ismét fel fogják vetni a lakásfelújításoknál alkalmazandó áfa-visszaigénylés lehetőségét. A válság éveiben, majd az azt követő esztendőkben amellett, hogy lakások tízezrei nem épültek meg, több százezer régebbi építésű lakóingatlan felújítása maradt el.

Koji László szerint a bizonyos keretek közötti visszaigényléssel tovább tisztulhatna ez a terület is, hiszen jelenleg nagyon sokan mindenféle írásos szerződés nélkül dolgoznak a szürkezónában. – Mivel a kereskedelmi bankok végre hajlandók alacsony kamatokkal finanszírozni a lakásügyet, ez tovább élénkítheti a piacot. Mindezek révén a lakáspiac a következő évtized egyik húzóágazata lehet – mutatott rá Koji László.

Kiemelt

Sztárok a Nappaliban

A január eleji, idén harmadszorra megrendezett program során több mint száz pécsi együttes lepi el a belvárosi kocsmákat és szórakozóhelyeket.

Poszt-trauma

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

A király meztelen!

A szakáll nem elég.

Az áruházlánc ismét felháborító dolgot tett

Ezekkel a keresztekkel csak a baj van.

Pink

A férfimezőny jelentős része babának öltözött.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!