Elfogult, tudományos köntösbe bújtatott, ám ipari lobbiérdekeket szolgáló negatív kampányt indított az Egészségügyi Világszervezet a hagyományos magyar hústermékek ellen, a tárca ugyanakkor pozitív promócióval próbálja népszerűsíteni a hazai termékeket – jelentette ki tegnap Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Az ősz tipikusan a kamrák feltöltésének időszaka, ezért fel kell hívni a vásárlók figyelmét arra, hogy mennyivel jobban járnak, ha magyar terméket választanak. – A magyar termék egyenlő a minőséggel, ezt kell a fogyasztókban is tudatosítani – jegyezte meg.
A szaktárca és a Magyar Turizmus (MT) Zrt. által közösen indított szezonális kampányban az év végéig az alma, a baromfitermékek – a liba és a libamáj –, a hal és a bor népszerűsítésére koncentrálnak majd. Nagy István elmondta: bár almából a tavalyi rekordév után lényegesen kevesebb termett, a minőség az idén is kiváló.
A baromfitermékek kapcsán megjegyezte: az ágazatot az elmúlt évben jelentős kár érte az orosz importtilalom bevezetése miatt, ugyanakkor ennek ellenére talpra tudtak állni a termelők. A vásárlók igénye töretlen a magyar baromfihús iránt – emelte ki az államtitkár.
Úgy véli: az ünnepek közeledtével egyre nagyobb figyelmet kap a magyar hal. Bár az édesvízi haltermelésben világelsők vagyunk – a technológiát több országba exportáljuk –, mégsem nő a halfogyasztás hazánkban. A magyar vásárlókkal pedig meg kell ismertetni a hazai halak előnyeit – jegyezte meg.
Lipcsey György Imre, az MT Zrt. agrármarketingvezérigazgató-helyettese közölte: a december közepéig tartó kampány célja, hogy a tudatos vásárlók egészséges magyar élelmiszereket válasszanak. A vezérigazgató-helyettes szerint fontos, hogy a vásárlókban tudatosuljon, hogy ha magyar feldolgozott terméket vásárolnak, azzal új munkahelyek létrehozásához is hozzájárulnak.
GMO
Nem tilthatják meg a tagállamok a génmódosított összetevőt tartalmazó termékek forgalmazását az Európai Parlament tegnapi döntése alapján. A javaslat a génmódosított növények (GMO) köztermesztése után abban is vétójogot adott volna az uniós tagállamoknak, hogy engedélyezik-e uniós szinten már jóváhagyott GMO-t tartalmazó termékek forgalmazását és felhasználását a saját területükön. Giovanni La Via, az EP környezetvédelmi bizottságának elnöke szerint mindez összeegyeztethetetlen az egységes piaccal és nem is kivitelezhető, ráadásul az uniós mezőgazdaság a génmódosított forrásból származó fehérjéktől függ.