2017. március 30., csütörtök, Zalán napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/mukodik-az-ifjusagi-garanciaprogram-1417639/

Működik az Ifjúsági garanciaprogram

Európa-szerte 1,5 millió fővel csökkent a 25 év alatti munkanélküli és oktatásban nem részesülő diákok száma, köszönhetően az Ifjúsági garanciaprogramnak. A fiatalok támogatásának köszönhe­tően itthon is érezhetően, 2 százalékponttal mérséklődött a múlt év végére a 25 év alattiak munkanélküliségi rátája 11,6 százalékra.

Eredményes a két éve indult Ifjúsági garanciaprogram, amelynek köszönhetően a 25 év alatti, nem dolgozó, nem tanuló fiatalok aránya 13,6 százalékról 11,6 százalékra esett vissza – mondta csütörtökön Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára egy szakmai konferencián. A távirati iroda beszámolója szerint az államtitkár arról is beszélt, hogy a tavalyi harmadik negyedéves adatok szerint a 15–24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 12,7 százalékra csökkent, ami uniós összehasonlításban a hatodik legkedvezőbb érték, a foglalkoztatás pedig 29,1 százalékra nőtt a korábbi 20 százalékról.

Az államtitkár elmondta, hogy a magyarországi indulása óta eltelt két évben csaknem 60 ezer, 25 év alatti fiatal továbblépését segítette az Ifjúsági garanciaprogram. A 2022-ig tartó kezdeményezésre összesen 200 milliárd forint uniós támogatás áll rendelkezésre, amellyel lehetőség nyílik a munkaerőpiacon keresett szakképzettség vagy egy önálló vállalkozás elindításához szükséges készségek megszerzésének elősegítésére.

Forrás: Havran Zoltán

Hazánkban hatvanezer fiatalt segített a kezdeményezés

Az államtitkár bejelentette egyúttal, hogy mostantól online is lehet jelentkezni az ifjúsági garanciarendszerre, és immár a Facebookon is elérhető. Cseresnyés Péter ugyanakkor kiemelte, hogy az eddigi eredményekkel nem lehet megelégedni, hiszen a fiatalkori munkanélküliség csökkentése, megelőzése korunk egyik legnagyobb kihívása, miközben több munkáltató munkaerőhiányra panaszkodik. Megjegyezte: a munkaerő-kereslet és -kínálat egyensúlytalansága egyúttal rámutat az oktatási, képzési rendszerek, a munkaerőpiaci prognózisok, a mobilitási lehetőségek hiányosságaira.

Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa felszólalásában méltatta az európai ifjúsági garanciarendszer eddigi eredményeit. A program 2013-as indulás óta Európában 5,5 millióról négymillióra csökkent a fiatal munkanélküliek száma. Jelentős eredménynek értékelte, hogy a 2–12 hónapig terjedő programra Olaszországból 3424, Spanyolországból 2879, Portugáliából 2406 regisztráció érkezett, tehát nagy az érdeklődés az olyan országokban, ahol viszonylag magas a fiatalabb korosztály munkanélküliségi rátája.

Simon Attila István munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár előadásában a jövő feladatai közé sorolta az inaktív fiatalok megszólítását, és az egyik legnagyobb kihívásnak nevezte a fiatalok motiválatlanságának kezelését. A helyettes államtitkár beszámolt arról is, hogy a tervek szerint 2022-ig mintegy 180 ezer fiatal kaphat segítséget az elhelyezkedéshez vagy a piacképes tudás megszerzéséhez.

Hirdetés

Kiemelt

Szupersebességű kommunikáció lézerrel

Hamarosan nagy teljesítményű lézerekkel továbbíthatják az adatokat a Föld és a nemzetközi űrállomás között.

Poszt-trauma

Lassan a máglyán kötnek ki íróink

Agyrém a Harvard egyetem angol szakán.

Ezúttal Frei Tamás kapott egy méretes taslit Deutschtól

A kamuriportok mágusa csak azt kapta, amit érdemelt.

Na, miért ölelgette Demszky az Echo TV riporterét?

Mélyen a szemébe is nézett.

Kiállt az MSZP a milliárdos mellett

Közben trollkodtak is egyet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!