2017. április 24., hétfő, György napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/mukodik-az-ifjusagi-garanciaprogram-1417639/

Működik az Ifjúsági garanciaprogram

Európa-szerte 1,5 millió fővel csökkent a 25 év alatti munkanélküli és oktatásban nem részesülő diákok száma, köszönhetően az Ifjúsági garanciaprogramnak. A fiatalok támogatásának köszönhe­tően itthon is érezhetően, 2 százalékponttal mérséklődött a múlt év végére a 25 év alattiak munkanélküliségi rátája 11,6 százalékra.

Eredményes a két éve indult Ifjúsági garanciaprogram, amelynek köszönhetően a 25 év alatti, nem dolgozó, nem tanuló fiatalok aránya 13,6 százalékról 11,6 százalékra esett vissza – mondta csütörtökön Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára egy szakmai konferencián. A távirati iroda beszámolója szerint az államtitkár arról is beszélt, hogy a tavalyi harmadik negyedéves adatok szerint a 15–24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 12,7 százalékra csökkent, ami uniós összehasonlításban a hatodik legkedvezőbb érték, a foglalkoztatás pedig 29,1 százalékra nőtt a korábbi 20 százalékról.

Az államtitkár elmondta, hogy a magyarországi indulása óta eltelt két évben csaknem 60 ezer, 25 év alatti fiatal továbblépését segítette az Ifjúsági garanciaprogram. A 2022-ig tartó kezdeményezésre összesen 200 milliárd forint uniós támogatás áll rendelkezésre, amellyel lehetőség nyílik a munkaerőpiacon keresett szakképzettség vagy egy önálló vállalkozás elindításához szükséges készségek megszerzésének elősegítésére.

Forrás: Havran Zoltán

Hazánkban hatvanezer fiatalt segített a kezdeményezés

Az államtitkár bejelentette egyúttal, hogy mostantól online is lehet jelentkezni az ifjúsági garanciarendszerre, és immár a Facebookon is elérhető. Cseresnyés Péter ugyanakkor kiemelte, hogy az eddigi eredményekkel nem lehet megelégedni, hiszen a fiatalkori munkanélküliség csökkentése, megelőzése korunk egyik legnagyobb kihívása, miközben több munkáltató munkaerőhiányra panaszkodik. Megjegyezte: a munkaerő-kereslet és -kínálat egyensúlytalansága egyúttal rámutat az oktatási, képzési rendszerek, a munkaerőpiaci prognózisok, a mobilitási lehetőségek hiányosságaira.

Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa felszólalásában méltatta az európai ifjúsági garanciarendszer eddigi eredményeit. A program 2013-as indulás óta Európában 5,5 millióról négymillióra csökkent a fiatal munkanélküliek száma. Jelentős eredménynek értékelte, hogy a 2–12 hónapig terjedő programra Olaszországból 3424, Spanyolországból 2879, Portugáliából 2406 regisztráció érkezett, tehát nagy az érdeklődés az olyan országokban, ahol viszonylag magas a fiatalabb korosztály munkanélküliségi rátája.

Simon Attila István munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár előadásában a jövő feladatai közé sorolta az inaktív fiatalok megszólítását, és az egyik legnagyobb kihívásnak nevezte a fiatalok motiválatlanságának kezelését. A helyettes államtitkár beszámolt arról is, hogy a tervek szerint 2022-ig mintegy 180 ezer fiatal kaphat segítséget az elhelyezkedéshez vagy a piacképes tudás megszerzéséhez.

Kiemelt

Egy ismeretlen portréja

A film úgy szól Antall Józsefről, hogy közben minket, nézőket sem felejt el: ugyanannyira szól róla, mint amennyire nekünk.

Poszt-trauma

Füttyös történész esete a sánta kutyával

Várjuk az RTL Klub és az Index tiltakozását.

Az Index nagy vágya

Reménykedni lehet.

Nagy Imre meggyalázóit védi az MSZP

Festékdobálók mellett.

Ismerős arc lépett ismét akcióba

Találós kérdés: ki ő?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!