2017. május 1., hétfő, Fülöp, Jakab napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/mohacsra-erkeznek-busok-1417192/

Mohácsra érkeznek a busók

Az idei farsang sem múlhat el a nagy hagyományú mohácsi busójárás nélkül. A jövő csütörtökön kezdődő és húshagyókedden záruló, várhatóan százezernél is több érdeklődőt vonzó jelmezes karneválon az ijesztő látványt nyújtó maszkoké, a busókellékeké, a dudazenéé, a délszláv sokác báloké, továbbá – idén először – a Mohácsi ízek elnevezésű látványfőzésé lesz a főszerep.

Kisfarsanggal kezdődik jövő csütörtökön a hatnapos mohácsi busójárás: a délelőtti tanítás után kisbusók és jankelék (akik a maszkos busókat védik az utca népétől) lepik majd el a város utcáit, köztereit. Bemutatkoznak a Széchenyi téri szabadtéri színpadon a gyermektánc- és busócsoportok, majd felvonuláson mutatják be ötletes jelmezeiket. Délután táncházba várják a legifjabb busókat, kora este az Alma együttes muzsikál nekik, ezután ismét táncházban vigadhatnak a kisebbek.

Február 24-én, pénteken délelőtt nyitják meg a Kanizsai Dorottya Múzeumban a Dudakészítés című kiállítást, délután néptánc- és busócsoportok, népzenei együttesek lépnek színpadra a Széchenyi téren. Este két helyszínen magyar és a délszláv táncház várja a vendégeket.

Forrás: MTI

Jövő vasárnap a hagyományok szerint télűző máglyagyújtással is ünnepelnek

Népdalénekes-találkozóval kezdődik a szombat a város Kossuth mozijában, a szerb templom udvarában tamburazenekarok és néptáncosok tartanak bemutatót. Tíz órától a rendezvény egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye Mohácsi ízek címmel a Busóudvarban kezdődik, magyar és szerb ételkülönlegességek elkészítésének bemutatójával. Ezután busólakodalmas menet indul a Busóudvartól a kompkikötőig, majd vissza Széchenyi térre. Délután négy órakor a Kanizsai Dorottya Múzeum nagytermében a X. Nemzetközi farsangi dudástalálkozó jubileumi koncertjére hivatalosak a vendégek, este a Mohácsi Polgárok Olvasóköre magyar bálba, a város nemzetiségi önkormányzata pedig délszláv táncházba és sokác bálba várja a szórakozni vágyókat.

Százezernél is több vendéggel számol a busójárás szervezőbizottsága vasárnapra. A nap egyik érdekes programjának ígérkezik a Busu-ló csoport készülődésébe való betekintés, tíz órakor pedig a szerb templom színpadán mutatkoznak be a néptánccsoportok. Minden bizonnyal sokakat mozgósít majd a Duna sokác révébe a tánccsoportok és zenekarok bemutatója, de legfőképpen a busók átkelése a folyón. Délután busóavatás lesz a Széchenyi téren, ekkor köszönti majd a város vendégeit Szekó József, Mohács polgármestere. Közben szünet nélkül folyik a néptánccsoportok, zenekarok bemutatója. A vasárnapi program télűző máglyagyújtással és a busókkal közös kólózással zárul.

Hétfőn a busók hagyományos házról házra járását kísérhetik figyelemmel a még a Duna-parti városban tartózkodók, kedd délután ismét látványos busófelvonulás és szabad farsango-lás kezdődik a város utcáin. Élő tamburazenét hallgathatnak a résztvevők kora este, majd a város főterén máglyagyújtással és koporsóégetéssel zárul a nagyszabású farsangi karnevál.

Kiemelt

Kettős győzelemmel négyes döntőben a Veszprém

A Telekom Veszprém bejutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe azt követően, hogy vasárnap 30-25-re győzött a Montpellier vendégeként.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!