2016. június 29., szerda, Péter, Pál napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/mintagazdasag-epul-426724/

Mintagazdaság épül

Már zajlik a munka a Mezőhegyesi Ménesbirtokon
A jövő év elejére állhat fel az új állami mintagazdaság Mezőhegyesen – nyilatkozta lapunknak Farkas Sándor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság kialakításáért felelős kormánybiztos.

Elmondta: mivel 2017. január 1-jén járnak le a 2004-ben privatizált gazdaság földbérleti szerződései, így az állami területet ezt követően tudják hasznosítani. A kormánybiztos szerint a mintagazdaságnak azokat a területeket jelölik majd ki, amelyeket korábban a nagy állami tulajdonú ménes is használt. Ez mintegy 8000 hektárnyi termőföldet és 1500 hektárnyi erdőt jelent. Egy hétfőn megjelent kormányhatározat szerint a mintagazdasághoz kerülnek majd azok a földek is, amelyeket az állam korábban elárverezett, az adásvételi szerződést azonban a mintagazdaság javára nem kötik meg a nyertes licitálókkal.

Farkas Sándor a fejlesztési tervekkel kapcsolatban elmondta: mintagazdaságként a növénytermesztésben és az állattenyésztésben is olyan gazdálkodási színvonalat céloznak meg, amely valóban példaértékű lehet a gazdáknak.

A lótenyésztésben szeretnék visszaállítani a hagyományos fajtákat, amelyek az évek alatt „elkoptak” a ménesből. A ménesbirtok helyet kíván adni a különböző kísérleteknek is, a kutatóközpontok eredményeit itt ültethetik át a gyakorlatba. Nagyon fontos szerepet szánnak az oktatásnak is. A tervek egy komplex tangazdaság létrehozásáról szólnak, ahol a tanulók középfokú szakmai tanulmányaik során olyan ismeretekkel gazdagodhatnak, amelyeket eredményesen tudnak majd hasznosítani saját gazdaságaikban. A kormánybiztos szerint az oktatás a 2017–2018-as tanévben kezdődhet Mezőhegyesen.
A költségvetésről egyelőre nem tudtunk meg konkrétumot, csupán annyit, hogy az egyeztetések elkezdődtek az illetékesekkel a szükséges anyagiakkal kapcsolatban.

– A fejlesztésnek turisztika lába is van. Mintegy 24 műemlékjellegű, agrártörténeti ingatlanunk van, amelyeket egy turisztikai programba is szeretnénk bevonni – jegyezte meg Farkas Sándor. Az épületek felújításához kapcsolódó beruházásokhoz a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja a forrást. A tulajdonviszonyok rendeződése után – több épületet és területet vissza kell vásárolnia az államnak a magángazdaságtól – azonnal megkezdődhet a munka.
A kormánybiztos kiemelt feladatként említette a Mezőhegyesen működő, egyedülálló öntözőrendszer működtetését is. Ehhez több vízjogi engedélyre is szükség lesz. Emellett az erdőművelést is saját kézbe vonják, az önálló kiemelt vadgazdálkodási ágazattal.

A Farkas Sándor szerint a gazdaság feltőkésítésére van a legnagyobb szükség. Jelenleg nincs műszaki állomány, és hiányzik az eszközpark a telepről. Ezek beszerzése mellett a telephelyek kialakítását, a majorok helyrehozatalát is el kell kezdeni. – Egyszerre mindent nem tudunk megoldani, de a folyamat rövid időn belül elkezdődhet – mondta. A privatizáció után az új tulajdonosok szinte semmilyen fejlesztést nem hajtottak végre. Ráadásul értékes ingatlanokat, állattenyésztő telepeket, majorokat adtak el, valamint attól a vetőmagüzemtől is megszabadultak, amely korábban a ménesbirtok legfontosabb vállalata volt.
A kormánybiztos szerint a mezőhegyesi gazdaság mai állapotával kapcsolatban csupán egyetlen kérdés fogalmazódik meg: hogyan lehetett ilyen helyzetbe sodorni egy olyan gazdaságot, amely Közép-Európa legjobb földterületeivel rendelkezik, Magyarország egyik kincsesbányája. – A privatizáció előtt mindenki irigykedve tekintett az 1748-as megalapítása óta valóban mintaként működő gazdaságra, ma már azonban olyan állapotok uralkodnak Mezőhegyesen, amelyek elszomorítóak – jegyezte meg. A szakmai hanyatlás mellett a szociális helyzet sem a legfényesebb. A város népességének a fele már elvándorolt, a másik fele pedig nehéz körülmények között él. A tervek szerint az új mintagazdaság mintegy 400 munkahelyet teremt majd.

Az állami ménesbirtok létrehozásával kapcsolatban korábban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is megszólalt. A tárcavezető szerint a mintagazdaság új esélyt jelent a településnek. – Az egész települést reorganizáló programot kell indítani Mezőhegyesen annak érdekében, hogy a várost és a térséget megmentsük a leszakadástól – mondta. Hozzátette: a szocialista kormány 2004-ben egy magáncég kezébe helyezte több száz mezőhegyesi család megélhetését, megpecsételve ezzel a település sorsát is. – Az eltelt 12 év alapján azonban látható, hogy a privatizáció megbukott, ami az egész várost magával sodorta – mondta. Majd hozzátette: a mintagazdaság a lótenyésztési hagyományok fenntartása és fejlesztése mellett a piaci-gazdasági hatásoktól mentesen, állami háttérrel, stabilan és kiszámítható módon garantálja az agrárcégnél dolgozó munkavállalók hosszú távú foglalkoztatását.

Hirdetés

Kiemelt

Szijjártó Péter: kerülni kell a terroristák Európába jutását megkönnyítő intézkedéséket

Ne álljon elő újra olyan „esztelen helyzet” Európa határainál, amikor naponta tízezrek jönnek be úgy, hogy nem tudni, kik ők.

Poszt-trauma

Mackónadrág, Soho Party, Hajdú B.

A kiesés után is azt álmodom, hogy Stieber-mezben átemelem az osztrák kapust.

Loretta gyereket akar – Újra Budapest Pride

A nagykövetek remélik, hogy a magyarok jól fognak viselkedni.

Farkasházy nem tud leállni

Kálmán Olga próbálta nyugtatni.

Homoszexuális rendőrök és az Unió válsága

Ne csodálkozzunk, hogy az angolok kiléptek.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!