2017. október 24., kedd, Salamon napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/minden-agazatban-jelentosen-nottek-fizetesek-2071822/

Minden ágazatban jelentősen nőttek a fizetések

Dinamikusan emelkednek mind a versenyszférában, mind a költségvetési intézményeknél a keresetek. A magánszektorban az elmúlt évek átlagos 7-10 ezer forintos bérnövekedéséhez képest az idén májusban szinte minden szektorban jelentősen, 10-30 ezer forinttal nőttek az átlagkeresetek mind a fizikai, mind a szellemi munkakörökben. Egyes ágazatokban azonban, többek között a vendéglátásban és a kereskedelemben, elmaradt az átlagtól a növekedés. Ezzel együtt eddig úgy tűnik, bőven teljesül a jövő évi munkaadói járulékcsökkentéshez szükséges 11 százalék feletti reálkereset-emelkedés.

Több helyen átlagosan bruttó 30 ezer forinttal nőtt idén májusra a fizikai, valamint a szellemi ­foglalkoztatásúak keresete a versenyszférában az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adatsoraiból. A bérnövekedés mértéke messze felülmúlja az elmúlt éveket, egy fizikai munkás fizetése ugyanis 2016–2017 között 30 ezer forinttal nőtt, míg 2015-ről 2016-ra 10 ezerrel emelkedett, az azt megelőző időszakban pedig még az 5 ezer forintot is alig haladta meg a keresetek felzárkózása.

A KSH adatai szerint az átlagos 20-30 ezer forintos növekedés a legtöbb ágazatban végbement. A hagyományosan rosszul fizető területeken, például a mezőgazdaságban tavaly a fizikai foglalkoztatottak átlagkeresete 170 ezer forint volt bruttóban, ami az idei évre már 195 ezer forintra nőtt. Ugyanez a tendencia jellemző az építőiparban is: míg 2016-ban egy fizikai munkás megközelítőleg bruttó 163 ezer forintot keresett teljes munkaidőben, addig mára bére meghaladhatja a 185 ezer forintot.

Nemcsak a fizikai, de a szellemi foglalkozásúaknál is jelentős emelkedés zajlik: az idén már alig lehet olyan ágazatot találni, ahol a képzettséget igénylő munkakörökben 300 ezer forint alatt maradna a bruttó kereset. A legjobban fizető munkákat az információ, kommunikáció szektorban találhatjuk, ahol az átlagfizetések elérik a bruttó félmillió forintot, de továbbra is jól fizet a pénzügyi és biztosítási szektor, valamint a személyszállítás bizonyos ágazatai. A legtöbb pénzt pedig az energiaszektorban kereshetik a jól képzett dolgozók, itt a bruttó átlagkereset 1,3 millió forint, de a fizikai dolgozók is átlagosan bőven 400 ezer forint fölött visznek haza.

A versenyszféra bizonyos ágazataiban azonban továbbra is bőven az országos átlag, a bruttó 300 ezer forint alatt van mind a fizikai, mind a szellemi foglalkozásúak átlagbére. A textiliparban a magas képzettségű munkavállalók sem keresnek többet 277 ezernél. A turizmus-vendéglátásban a fizikai munkások bére éppen csak meghaladja a garantált bérminimum 161 ezer forintos összegét. Továbbra is az egyik legalacsonyabb keresetű ágazatnak számít a jelentős munkaerőhiánnyal küzdő kereskedelem, ahol ugyan végbement némi emelkedés, de a bruttó 170-190 ezer forintos átlagok még így is jelentősen el vannak maradva az átlagkeresetektől.

A versenyszféra lendületes bérfelzárkózásához több tényező is hozzájárult az idén. Egyrészt 15 százalékkal emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, másrészt jelentősen, 5 százalékponttal csökkent a munkaadókat sújtó járulékteher. Ezzel párhuzamosan a kormány a legtöbb állami munkahelyen rendezte a fizetéseket, sőt az állami cégeknél is nagyobb bérfelzárkóztatás kezdődött. Erre reagálnia kellett a piacnak, ráadásul az egyre súlyosbodó munkaerőhiány miatt is a zsebükbe kellett nyúlniuk a cégeknek. Elemzők szerint bőven 10-11 százalék fölött emelkednek az idén a reálkeresetek, így jövőre folytatódhat a járulékcsökkentés, a tervek szerint 3 százalékponttal. Mindezek miatt a piaci folyamatok a fizetések további emelkedését vetítik előre.

Hirdetés

Kiemelt

A nemzet öröksége kötelez

Mi, magyarok voltunk azok, akik megtörtük a hallgatás jegét. Mi vagyunk azok, akik megneveztük az erőket, amelyek el akarják vágni Európát nemzeti gyökereitől.

Poszt-trauma

Nagy Bandó András gyűlöletbeszéde

A Soros-kommandó szövegét Jóistennel mondatja ki.

Imre, te mit tennél?

Ez nem egy koncert, itt nincs esőnap, október 23. ma van.

Visszanyal a fagyi

A fake news és a baloldal.

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!