2017. szeptember 25., hétfő, Eufrozina, Kende napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/milliokkal-segiti-az-allam-az-otthonteremtest-2081617/

Milliókkal segíti az állam az otthonteremtést

Soha nem látott mértékű lakáscélú támogatások érhetők el a családoknak
Korántsem csak a családi otthonteremtési kedvezmény milliói használhatók fel lakáscélra, bár kétségkívül ez a támogatás jelenti a legnagyobb összegű állami segítséget. A lehetőségek tárháza ugyanakkor igencsak széles, a vissza nem térítendő támogatások mellett a megtakarításhoz járó állami kiegészítéseket vagy a támogatott kamatú hiteleket is igénybe lehet venni. A több formát együttesen felhasználók akár önerő nélkül is otthonhoz juthatnak.

Noha szinte naponta lehet hallani, hogy mennyire meglódultak a lakás­árak, kevesebb szó esik arról, hogy oly mértékben támogatja az állam a saját otthonhoz jutást, mint korábban talán még soha. Az otthonteremtési program zászlóvivőjeként a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bekerült ugyan a köztudatba, sőt tavaly még az év szavának is megválasztották a rövidített csok betűszót, azonban sokan talán még most sincsenek tisztában azzal, hogy pontosan ki és mire tudja felhasználni az állami milliókat.

A vissza nem térítendő támogatás gyermekek után vehető igénybe, de összege nemcsak az utódok számától, hanem nagyban függ attól is, hogy használt vagy új építésű ingatlanra veszi-e igénybe a család. Egy gyermekkel mindkét esetben 600 ezer forint támogatást lehet kapni.

Fotó: Havran Zoltán

Használt lakás vásárlásához vagy bővítéséhez két gyermekkel 1,43 millió forint, hárommal 2,2 millió, néggyel vagy többel pedig 2,75 millió forint a támogatás. Új lakás vásárlásához vagy bővítéséhez ugyanakkor már két gyermekkel is 2,6 millió forintot lehet igényelni, hárommal vagy többel pedig 10 milliót.

A csok fontos eleme, hogy nemcsak a pár meglévő gyermekei, hanem a tervezett utódok is számítanak. Használt lakásnál legfeljebb két, újnál akár három, még meg nem született gyermeket lehet figyelembe vetetni, akiknek tíz éven belül kell világra jönniük.

Jól bejáratott formája a lakáscélú támogatásoknak a lakás-takarékpénztári megtakarítás. Az ebben gyűjtött összeget 30 százalékkal toldja meg az állam, számlánként legfeljebb évi 72 ezer forinttal. A támogatás azonban megsokszorozható a közeli hozzátartozó (például házastárs vagy gyermek) részére nyitott számlával.

A maximális 10 éves futamidő alatt, négy számlával számolva 2 millió 880 ezer forint állami támogatás érhető el így. A lakástakarék nagy előnye, hogy bármilyen lakáscélra fordítható, a vásárlástól kezdve felújítások kivitelezésén át akár kerítésépítésig.

Ezzel szemben kizárólag új lakáshoz használható fel a nemzeti otthonteremtési közösség (nok) keretében kezelt megtakarítás. A nokot a kormányzat eredetileg a takarékok konkurenciájának szánta, igaz, egyelőre még csak egy szervező indított el tagtoborzást. A konstrukció keretében a félretett összeget szintén 30 százalékkal támogatja az állam, ami havi legfeljebb 25 ezer, vagyis évi 300 ezer forint lehet.

Állami támogatás jár a babakötvényhez is, amely szintén felhasználható lakáscélra. Az újszülötteknek az államkincstárnál lévő Start-számlára az állam eleve 42 500 forintot ad, majd a szülők megtakarításait 10 százalékkal, évi legfeljebb 6 ezer forinttal toldja meg gyermekük 18 éves koráig.

Mivel a legtöbb lakásvásárlónak vagy saját házat építtetőnek banki kölcsön felvételére is szüksége van céljai megvalósításához, nagy segítséget jelenthetnek az államilag kamattámogatott hitelek. Ezek legismertebb formája a háromgyermekes, új lakásos, 10 millió forintos csokhoz igényelhető további legfeljebb 10 millió forintos hitel.

Ez akár 25 éves időszakra maximum 3 százalékos kamatot biztosít. Más otthonteremtési lakáshitelek is léteznek, amelyekre általában öt évig jár kamattámogatás. Pontosabban járna, mert ez a támogatás csak akkor vehető igénybe, ha a hitel kamata 6 százalék fölé emelkedik – jelenleg azonban történelmi mélységben vannak a hitelkamatok.

A családtámogatások bővítésének legújabb elemeként nemrég jelentette be a kormány, hogy a harmadik és további gyermekek esetén a családok egy-egymillió forintot leírhatnak korábbról fennálló lakáshitel-tartozásukból.

Hirdetés

Kiemelt

Hosszabb a szezon a Balatonnál

A hazai kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek 15,3 százalékát, vendégéjszakáinak 20 százalékát regisztrálták az év első hét hónapjában a Balatonon.

Poszt-trauma

Divatdiktátorok szeszélye vagy tudatos provokáció?

Ön felvenné ezeket a ruhadarabokat?

Az emberéletekkel igenis el kell számolni

Hány halott kell még a bevándorláspártiaknak?

A próféta lenyomta az angolokat

Muhammad a legnépszerűbb név Angliában.

Óriásplakátokkal számolja fel önmagát a Jobbik?

Jöhet a fél évig tartó mocskolódás 1100 óriásplakáton.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!