2017. november 22., szerda, Cecília napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/mesterseges-halhatatlansag-2445886/

Mesterséges halhatatlanság

A tárgyi emlékek között rendszerint fényképek és videófelvételek segítenek bennünket abban, hogy felidézzük az eltávozott szeretteinkkel együtt töltött pillanatokat. Új eszközként jelenhet meg ezek mellett az a találmány, amellyel beszélgetést imitálhatunk halott hozzátartozóinkkal.

Elsősorban online ügyfélszolgálatok alkalmazzák mind szélesebb körben az úgynevezett chatbotokat, vagyis csevegő robotokat: ezek a mesterséges intelligenciára épülő beszélgetőprogramok alkalmasak arra, hogy valós időben, emberi közbeavatkozás nélkül segítsenek az ügyfeleknek. A fogyasztó felkeresi például a bankjának a honlapját, ahol könnyedén elérheti a csevegőfelületet. Itt az adatai megadásával azonosítja magát, majd felveti a problémát, a robot pedig úgy felelget neki, mintha az ügyfélnek élő ügyintézővel lenne dolga. Annak ellenére, hogy a chatbotok nyilvánvalóan nem képesek minden probléma megoldására, nagymértékben segítik a vállalatokat az élőmunka kiváltásában, ezzel hatalmas összegeket megtakarítva.

A chatbotok hagyományos alkalmazásán lépett túl egy fejlesztő, aki apja személyiségét tanította meg a programnak. Lisszabonban, Európa legnagyobb infokommunikációs konferenciáján, a Web Summiten mutatta be fejlesztését James Vlahos. Az IT-szakember a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy amikor a családjában tudatosult, hogy elvesztik az édesapját, elhatározták, hogy minden lehetséges módon megőrzik az emlékét. A Dadbot (aparobot) névre keresztelt alkalmazás a fejlesztő szerint nem más, mint mesterséges halhatatlanság.

Fotó: Reuters

Eltávozott szerettével „beszélgethet” virtuálisan a felhasználó a szoftver révén (képünk illusztráció)

Mint elmondta, évtizedek óta ígérik a sci-fi írók olyan robotok létrejöttét, amelyekkel úgy lehet beszélgetni, mint az élő emberekkel. Az okostelefonunkba költöztetett asszisztensek – az ­iPhone-ok Sirije, a Microsoft Cortanája vagy az Android tetszés szerint elnevezhetője – már jó ideje velünk vannak, és amellett, hogy tanulnak a felhasználói szokásokról, „alapszemélyiségük” beprogramozását természetesen valós emberek végezték.

A Dadbot megalkotásánál Vlahos elmondása szerint az volt a legnagyobb kérdés, hogy milyen mértékben lehet megjeleníteni egy személyiséget mesterséges intelligencia segítségével. A fejlesztőt sokan keresik meg, akik szeretnék kihasználni a modern technológia adta lehetőséget, ily módon virtuálisan halhatatlanná tenni szeretteiket. Vlahost ugyan segíti a program abban, hogy frissen tartsa édesapja emlékét, de bevallja: nehezek azok a pillanatok, amikor ráeszmél, hogy a beszélgetései nem valóságosak. E mondata pedig rávilágít arra, hogy talán csak első ránézésre tűnik jónak az ötlete. Mert bár a mesterséges intelligencia az élet sok területén segítségünkre van, a gyász feldolgozásában nem biztos, hogy hasznunkra válik.

Hirdetés

Kiemelt

Kövér László: a jövő évi választás az európai politikára is hatással lesz

Jelenleg egy olyan átalakítás zajlik Európában, ahol az államok, a nemzeti kultúrák eltörlése, valamint egy identitás nélküli tömeg kialakítása a vél – mondta Kövér László.

Poszt-trauma

Dollármilliókat áldozott a legénység kiképzésére Soros György

Szemináriumok, tanfolyamok, közvélemény-formálás.

Árulkodó kép Kennedyről

Örökkévalóság fekete keretben.

Nemcsak trollkodik, manipulál is a Momentum

Az új SZDSZ és a kocsmai stílus.

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!