2018. január 18., csütörtök, Piroska napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/merseklodik-vallalkozasok-kozterhe-2629570/

Mérséklődik a vállalkozások közterhe

Az intézkedések egyik célja a versenyképesség további erősítése
Csökken a szociális hozzájárulási adó és a kisvállalati adó, az innovatív vállalkozások pedig fejlesztésiadó-kedvezményt vehetnek igénybe az idei évtől. A nemzetgazdasági tárca szerint számos könnyítés és változás segíti az új évben a cégeket.

Az új év újabb adócsökkentéseket hoz a hazai vállalkozásoknak. A kormány mindezzel tovább szeretné növelni a magyar vállalkozások versenyképességét és segíteni szeretné őket abban, hogy a dolgozók bérét emelni tudják – közölte lapunkkal a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az újdonságok közül kiemelkedik, hogy 2,5 százalékponttal, 19,5 százalékra csökkent a szociális hozzájárulási adó, ami a tárca szerint önmagában mintegy 200 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál. A minisztérium emellett hangsúlyozta: az Európai Unióban továbbra is a magyar vállalkozások fizetik a legalacsonyabb, 9 százalékos társasági adót.

Folytatódik az idén a munkahelyvédelmi akció is, vagyis továbbra is megéri munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű dolgozót alkalmazni. Ebbe a körbe tartoznak a nyugdíj előtt állók, a pályakezdők, a kisgyermekes édesanyák és a tartósan álláskeresők. Az akció tavaly októberben több mint 916 ezer munkavállaló foglalkoztatását segítette, és bevezetése óta már 590 milliárd forintot hagyott a vállalkozásoknál – emlékeztetett az NGM.

Fotó: Havran Zoltán

A változások megtakarítást hoznak, több jut a gazdálkodásra

Az egészségügyi hozzájárulás 2017-ben 22 százalékos kulcsának 19,5 százalékra csökkentésével az egyes meghatározott juttatások adóterhe is tovább mérséklődik. Kedvezően módosulnak a kisadózó vállalkozások tételes adójára vonatkozó szabályok is: változatlan adófizetési kötelezettség mellett a főállású kisadózó által igénybe vett pénzbeli ellátások – például a gyed vagy a táppénz – alapja megemelkedik. Ennek köszönhetően az 50 ezer forintos tételes adó megfizetése esetén 90 ezer forintról 94 400 forintra, míg a magasabb mértékű (75 ezer forintos) tételes adó megfizetésekor 150 ezer forintról 158 400 forintra emelkedik az ellátási alap, ami tovább növeli e kedvezményes adózási mód előnyét.

A szociális hozzájárulási adó kulcsának csökkentésével összefüggésben az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályai is módosulnak, melynek értelmében kifizetőt terhelő ekho 20 százalékról 19,5 százalékra csökken. 2019-től négy éven keresztül újabb két-két százalékponttal csökkenhet a munkáltatók adóterhe, ha a reálbérek emelkedése eléri az évi hat százalékot. Nemzetközi összehasonlításban az adócsökkentés azt jelenti, hogy a magyar adóék 2022-re alacsonyabb lehet, mint Csehországban, Szlovéniában és Szlovákiában.

Idén egy százalékponttal, 13 százalékra csökken a kisvállalati adó (kiva) mértéke. A tavaly is kivázó 15 ezer cégnél az intézkedés mintegy kétmilliárd forintot hagy, a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási forma kiválasztásában pedig segítséget nyújt az NGM kiva-kalkulátora. A kisadózók tételes adóját (kata) idén már az ügyvédi irodák is választhatják. Sőt 2018-tól már nem minősül főállású kisadózónak a nappali tagozatos hallgatóként tanulmányai mellett vállalkozói tevékenységet folytató magánszemély, így közteherfizetési kötelezettségét az alacsonyabb, 25 ezer forintos adótétel megfizetésével teljesítheti.

További újdonság, hogy fejlesztési adókedvezményt igényelhetnek a vállalkozások a közép-magyarországi régióban megvalósított fejlesztéseik során. A lehetőséggel azok a nagyvállalkozások élhetnek, melyek új termékeket, illetve eljárásokat fejlesztenek, miközben a foglalkoztatottak számát vagy a bérköltség összegét meghatározott mértékben növelik.

Kiemelt

Okos, hűséges és egyéni

A robotok tervezése során inkább az állatok viselkedését kell alapul venni – javasolják az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszék munkatársai.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!