2016. június 27., hétfő, László napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/meguszhatja-az-online-kassza-bevezeteset-a-szepsegipar-259783/

Megúszhatja az online kassza bevezetését a szépségipar

Jövőre is árgus szemmel figyeli az adóhivatal az ágazatban tevékenykedő vállalkozásokat
A szépészeti szolgáltatók egy részének nem kell számolnia azzal, hogy a jövőben kötelezővé teszik számukra az online pénztárgép használatát – értesült a Magyar Idők. Az ágazat szereplői arra ugyanakkor számíthatnak, hogy időről időre megjelennek náluk az adóhivatal emberei. Erre enged következtetni, hogy az utóbbi időben nagyjából ezer ellenőrzést végeztek el az adórevizorok a szépségiparban, s az érintetteken – különféle mulasztások miatt – összességében 150 millió forintot kértek számon.

Régóta tervezi a kormányzat, hogy kiterjeszti azoknak a vállalkozásoknak a körét, amelyeknek új típusú pénztárgépet kell használniuk. Értesülésünk szerint mára egyértelművé vált, hogy a szépségipar bizonyos szereplőinek – például a fodrászoknak és a kozmetikusoknak – a jövőben sem kell on­line kasszát vásárolniuk, üzembe állítaniuk. Ennek oka szakmai vélekedések szerint az lehet, hogy a kötelezettség az iparág kisebb szereplőinek túl nagy adminisztrációt okozna, s a teher az ilyen esetekben jelentősebb lenne az elérhető előnynél. A nagyobb szalonokban pedig általában már működnek pénztárgépek, ezek a résztvevők tehát kötelezés nélkül, maguktól is beszereztek készülékeket.

Mintegy ezer ellenőrzést végeztek el a revizorok a szépségipari vállalkozásoknál

Forrás: MTI

Mintegy ezer ellenőrzést végeztek el a revizorok a szépségipari vállalkozásoknál

Az utóbbi idők tapasztalataiból kiindulva a szépségipar vállalkozásai ezzel együtt sem igen számíthatnak arra, hogy adóügyeiket nem tekinti át a hivatal. Az adóhatóság ugyanis a mögöttünk hagyott hónapokban sok időt szentelt az ágazat ellenőrzésére. Mint azt megtudtuk, vizsgálataikban az adórevizorok a megszépüléssel kecsegtető szolgáltatások szinte mindegyikét igénybe vették: jártak például masszőrnél, fodrásznál, kozmetikusnál, felkerestek pedikűröst, kipróbálták az arctisztítást, és vásároltak szépségápolási készítményeket, szoláriumbérletet szereztek be, megfordultak sóbarlangban, s részt vettek életmód-­tanácsadáson is.

A hatósági fellépés eredményéről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője, Kis Péter András érdeklődésünkre azt mondta: tavaly összesen több mint félezer ellenőrzés fejeződött be, a revizorok negyvenmilliós adóhiányra bukkantak, és 36 millió forint szankciót is kiszabtak. Az idei számok hasonlóan alakultak, a novemberig befejezett nagyjából 450 eljárásban összesen 32 millió forintnyi be nem fizetett adóra derült fény, a büntetések együttes összege pedig megközelítette a hatvanmilliót.

A szóvivő az ellenőrzések tapasztalatai közül azt emelte ki, hogy a szépészeti szolgáltatások iránt tavasszal és nyáron mutatkozik fokozott érdeklődés. A vendégek számának emelkedésével pedig a szabályszegések száma is megugrik. – Többször is megesett, hogy a munkáltatók késve vagy egyáltalán nem jelentették be alkalmazottaikat – fogalmazott Kis Péter András. Megjegyezte, hogy a NAV igyekszik az ország minden pontjára eljutni. A nyári ellenőrzéseken például az idegenforgalom szempontjait is figyelembe veszik, a revizorok ilyenkor a népszerű helyeken bukkannak fel. Így ellenőrzéseket végeznek a frekventált helyeken, sőt a környező falvakban is, s felkeresik a gyógyturizmus központjait. Az adóellenőrök rendszeresen vizsgálódnak a wellness-szállodákban, valamint áttekintik a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatók, kereskedők adóügyeit.

Mint az a minapi közlésekből is kiderült, a kormány nem tett le az on­line kasszák elterjesztéséről, a bővítés a következő évben végbemehet. Az autószervizek, a kaszinók és az edzőtermek is online pénztárgépet használhatnak majd.

Hirdetés

Kiemelt

A régészek már dolgoznak a vasútvillamos vonalán

Régészeti kutatóárkok ásásával megkezdődött a városban villamosként, Hódmezővásárhely és Szeged között elővárosi vasútként működő beruházás előkészítése.

Poszt-trauma

Farkasházy ismét belerúgott Orbánba

„Akkor Rákosit is szeretnem kellene Puskás, Kocsis és Hidegkuti miatt?”

Emiatt a dal miatt zárhatnak ki minket az Eb-ről

Kering egy rigmus a magyar drukkerek között, amelyet jó lenne tartalékolni a lyoni mérkőzésen.

Így alázza a média a cigányokat

A szokásos pozitív diszkrimináció.

Farkasházyt ketten is leköpték cikkünk miatt

Gyalázatos orgánumok hazudnak milliárdokért.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!