2017. szeptember 22., péntek, Móric napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/megujult-utlevellel-utazhatnak-lovak-1946368/

Megújult útlevéllel utazhatnak a lovak

Korszerű, hamisítás ellen is védett dokumentumra cserélik az igazolványokat

Új típusú útlevéllel szállíthatók július elsejétől a lovak Magyarországon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint az állatok származásának igazolására szolgáló dokumentummal korábban többször is megpróbáltak visszaélni a csalók, a hatóság egy modern formátumú igazolvány kibocsátásával venné elejét a hamisításnak.

A frissen bevezetett dokumentum a feltüntetett adatokban és szerkezeti felépítésében is megfelel az európai uniós, illetve a hazai jogszabályi előírásoknak. Emellett az útleveleket több olyan nyomdatechnikai elemmel is ellátják, amelyek megnehezítik a hamisítók dolgát. Az új típusú bizonylat további sajátossága, hogy csak a nem törzskönyvezett lovakra vagy azon fajtájú egyedekre vonatkozik, amelyek esetében a Nébihet bízták meg a lóútlevelek kiállításával a tenyésztőszervezetek. Így a lipicai, a fríz, az andalúz vagy az arab lovak útlevelét is a hivataltól kérhetik a tenyésztők, ahogyan a szamarak igazolványát is a Nébih állítja ki. Azoknak a lótulajdonosoknak, akiknek korábban kiadott igazolványuk van, egyelőre nincs semmi tennivalójuk, hiszen a régi formátumú nyomtatványok továbbra is érvényesek. Július elsejétől azonban a hatóság kizárólag új típusú, az eddiginél biztonságosabb kivitelezésű és megbízhatóbb adattartalmú bizonylatokat állít ki.

Fotó: Havran Zoltán

A lóútlevél kiváltása valamennyi fajta esetében kötelező. Legyen szó akár hobbi, akár versenyzés vagy vágás céljából tartott egyedről. Lóútlevélre minden esetben szükség van, mivel ez a dokumentum biztosítja az egyed forgalomképességét Magyarországon és az Európai Unió területén egyaránt. A bizonylat – hasonlóan a személyi igazolványhoz – egész életén keresztül kíséri az állatot. Ezzel igazolható például az adott egyed azonossága, ebben a dokumentumban tartják nyilván a tulajdonosra vonatkozó információkat, a származási adatokat, az állategészségügyi kezeléseket, sőt az esetleges versenyeredményeket is. Magyarország területén lovat szállítani, forgalmazni vagy levágni kizárólag ezen bizonylat birtokában lehet.

Hirdetés

Kiemelt

Semjén Zsolt: a migráció következményeit nem lehet jóvátenni

A miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, hogy minden korábbinál brutálisabb kormányellenes gyalázkodásra kell felkészülni.

Poszt-trauma

Sátrazó migránsok miatt zárták be a híres egyetemet

8000 diák nem tanulhat.

Gyűlnek a fellegek a Soros-terv felett

A cenzúra agyréme fojtogatja a Wikipédiát (is).

Fény derült Jordán Tamás titkára

Ő is az utcára vonulna.

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!