2017. december 15., péntek, Valér napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/megujult-gasztrosetany-etyeken-2331676/

Megújult a gasztrosétány Etyeken

Jó ütemben halad a térségfejlesztés Fejér megye északkeleti peremén
A borturizmus főszezonjában legalább három különleges eseménnyel, elsőként a jövő hét végén megrendezendő Élményszürettel készül a költségvetési forrásból megújult etyeki gasztrosétány. A Pannónia szíve programban szereplő térségfejlesztési elképzelések sorra valósulnak meg a környéken, minőségi változást előidézve a hálózatos infrastruktúrában és a helyi szolgáltatásokban.

Széles körű térségfejlesztési elképzeléseket tartalmaz a Fejér megye 22 települését érintő Pannónia szíve program, amely hosszú távon a teljes Vértes kistérséget bevonná a minőségi szolgáltatásokat kínáló turisztikai desztinációk sorába. A helyi elképzelésekből született komplex program motorjai annak idején Martonvásár, Vál és Bicske voltak, amelyek a térség egyik közös kitörési pontját – jelentős ipari, gazdasági tevékenység híján – a turizmusban látták meg.

Először 2015-ben döntött a kormány a mintegy 2,275 milliárd forint összegű, hazai forrásból történő támogatásról, hogy évszázados szőlőkultúrájára alapozva első körben a budai borvidékről leginkább ismert Etyek és a kapcsolódó területek, pincék, illetve kerékpárutak fejlődjenek. Ehhez tavaly újabb 1,441 milliárd forint összegű költségvetési támogatást társítottak. A mintegy háromszáz oldalas Pannónia szíve turizmusfejlesztési koncepciót az első kormányhatározat után állították össze 22 térségi önkormányzat részvételével; a fejlesztési elképzelések valamennyi települést érintik.

– A végleges dokumentáció elkészült, az egységes rendszerré formált koncepció megismertetése folyamatosan zajlik a térségben élők körében. Eközben menetrend szerint készülnek el az őszre programozott fejlesztések – mondta a Magyar Időknek Tessely Zoltán, aki 2015 óta Etyek, valamint a Szent ­László- és Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa.

Az őszi időszakban számos eseményt szerveznek a borvidéken

Fotó: Havran Zoltán

Az őszi időszakban számos eseményt szerveznek a borvidéken

Ismertette: az őszi szezonra megújult Etyeken a gasztrosétány. A sok ezer látogató és a helyiek örömére az újhegyi pincesor szilárd, bazaltkockás útburkolatot kapott, kibővültek a közművek, kiépült az internet, földkábelen érkezik az elektromos energia, eltűntek a légvezetékek és a beton villanyoszlopok, helyettük kandeláberek világítanak, emellett igényes térbútorok, hulladéktárolók teszik színvonalasabbá a környezetet. – A másik három borászati terület, az Öreghegy és a Kecskegödör, illetve a Körpince is nagyon látogatott, és igényli a fejlesztést, azt, hogy megújulva egységes, modern színvonalon fogadhassák az érkezőket, erről is szólt a tavalyi támogatásról szóló kormánydöntés.

Mostanra befejeződött a Kecskegödörnél és a Körpincénél a tervezett útépítés, akárcsak a közvilágítás alépítményi munkái. A Körpincénél megvalósuló színpad építésével kapcsolatos beszerzési eljárás folyamatban van, a kivitelezési munkák befejezése november közepére várható – mondta Tessely Zoltán. Hozzátette, az Öreghegyen a közvilágítás átalakítása és az útépítés kezdődött meg nemrégiben, október végére ezek a munkálatok is befejeződnek. Emellett mindhárom borászati központban a kor elvárásainak megfelelően wifihálózatot és információs táblarendszert építenek ki november közepére.

A miniszterelnöki biztos kitért rá, hogy a fejlesztések részeként jó ütemben haladnak a Kitelepítettek Magyarországi Emlékházának kivitelezési munkálatai is. – A kitelepítésekben lakosságának jelentős részét elvesztett falu központjában, egy felújított sváb parasztházban valósul meg az emlékház, ahol a szülőföldjükről elüldözött lakosok szenvedéseit bemutató, országosan is egyedülálló tárlat kap helyet. A munkálatok befejezési határideje előreláthatólag október vége – jelezte a térség fideszes országgyűlési képviselője. Eközben a végéhez közeledik a projekt részét képező Etyek–Bicske–Csabdi–Tarján kerékpárút kialakítása is, az összesen mintegy 36,4 kilométer hosszúságú úton a 14 szakaszból a tervezett munkák hét szakaszon már véget értek.

Élményszüret a jövő hét végén

A fejlődést igyekeznek kihasználni, az ebből fakadó lehetőségeket a maguk erejéből is továbbvinni a helyi pincék és a kézművesek. A januári, Etyeki piknikig tartó őszi, téli időszakban legalább három alkalommal készülnek izgalmas rendezvényekkel. Elsőnek október 21–22-én rendezik meg az Élményszüret a gasztrosétányon elnevezésű rendezvényt, amelynek apropóját a szüret zárása adja. Ennek megfelelően a nyitott pincékben több helyen is lehet majd mustot és murcit kóstolni, vagy ki lehet próbálni a fokolást, de akár a pincék műhelytitkaiba is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a pincetúrákon. Éhes sem marad senki, a szervezők ígérete szerint a vendégek jóllakhatnak majd a szőlővel, cipóban tálalt sajtlevestől, az újhegyi módra készült sült csülöktől és a sonkakülönlegességektől, emellett lesz szüreti gulyás, házi rétes, a gyerekek pedig házi szörpöt és lekvárt kóstolhatnak. Az Élményszüret után november 11-én Libadalommal jelentkeznek Etyeken, ekkor lesz a már hagyományos libafuttatás is. December 2-án Advent a gasztrosétányon címmel szerveznek nyitott pincét a helyi kézműves-vállalkozók részvételével.

 

Kiemelt

Magyarországi településfejlesztés

Az elmúlt évek politikai döntései jelentős hatással voltak a hazai települések életére, feladataira, működésére és fejlesztési lehetőségeire.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!