2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/megujult-gasztrosetany-etyeken-2331676/

Megújult a gasztrosétány Etyeken

Jó ütemben halad a térségfejlesztés Fejér megye északkeleti peremén
A borturizmus főszezonjában legalább három különleges eseménnyel, elsőként a jövő hét végén megrendezendő Élményszürettel készül a költségvetési forrásból megújult etyeki gasztrosétány. A Pannónia szíve programban szereplő térségfejlesztési elképzelések sorra valósulnak meg a környéken, minőségi változást előidézve a hálózatos infrastruktúrában és a helyi szolgáltatásokban.

Széles körű térségfejlesztési elképzeléseket tartalmaz a Fejér megye 22 települését érintő Pannónia szíve program, amely hosszú távon a teljes Vértes kistérséget bevonná a minőségi szolgáltatásokat kínáló turisztikai desztinációk sorába. A helyi elképzelésekből született komplex program motorjai annak idején Martonvásár, Vál és Bicske voltak, amelyek a térség egyik közös kitörési pontját – jelentős ipari, gazdasági tevékenység híján – a turizmusban látták meg.

Először 2015-ben döntött a kormány a mintegy 2,275 milliárd forint összegű, hazai forrásból történő támogatásról, hogy évszázados szőlőkultúrájára alapozva első körben a budai borvidékről leginkább ismert Etyek és a kapcsolódó területek, pincék, illetve kerékpárutak fejlődjenek. Ehhez tavaly újabb 1,441 milliárd forint összegű költségvetési támogatást társítottak. A mintegy háromszáz oldalas Pannónia szíve turizmusfejlesztési koncepciót az első kormányhatározat után állították össze 22 térségi önkormányzat részvételével; a fejlesztési elképzelések valamennyi települést érintik.

– A végleges dokumentáció elkészült, az egységes rendszerré formált koncepció megismertetése folyamatosan zajlik a térségben élők körében. Eközben menetrend szerint készülnek el az őszre programozott fejlesztések – mondta a Magyar Időknek Tessely Zoltán, aki 2015 óta Etyek, valamint a Szent ­László- és Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa.

Az őszi időszakban számos eseményt szerveznek a borvidéken

Fotó: Havran Zoltán

Az őszi időszakban számos eseményt szerveznek a borvidéken

Ismertette: az őszi szezonra megújult Etyeken a gasztrosétány. A sok ezer látogató és a helyiek örömére az újhegyi pincesor szilárd, bazaltkockás útburkolatot kapott, kibővültek a közművek, kiépült az internet, földkábelen érkezik az elektromos energia, eltűntek a légvezetékek és a beton villanyoszlopok, helyettük kandeláberek világítanak, emellett igényes térbútorok, hulladéktárolók teszik színvonalasabbá a környezetet. – A másik három borászati terület, az Öreghegy és a Kecskegödör, illetve a Körpince is nagyon látogatott, és igényli a fejlesztést, azt, hogy megújulva egységes, modern színvonalon fogadhassák az érkezőket, erről is szólt a tavalyi támogatásról szóló kormánydöntés.

Mostanra befejeződött a Kecskegödörnél és a Körpincénél a tervezett útépítés, akárcsak a közvilágítás alépítményi munkái. A Körpincénél megvalósuló színpad építésével kapcsolatos beszerzési eljárás folyamatban van, a kivitelezési munkák befejezése november közepére várható – mondta Tessely Zoltán. Hozzátette, az Öreghegyen a közvilágítás átalakítása és az útépítés kezdődött meg nemrégiben, október végére ezek a munkálatok is befejeződnek. Emellett mindhárom borászati központban a kor elvárásainak megfelelően wifihálózatot és információs táblarendszert építenek ki november közepére.

A miniszterelnöki biztos kitért rá, hogy a fejlesztések részeként jó ütemben haladnak a Kitelepítettek Magyarországi Emlékházának kivitelezési munkálatai is. – A kitelepítésekben lakosságának jelentős részét elvesztett falu központjában, egy felújított sváb parasztházban valósul meg az emlékház, ahol a szülőföldjükről elüldözött lakosok szenvedéseit bemutató, országosan is egyedülálló tárlat kap helyet. A munkálatok befejezési határideje előreláthatólag október vége – jelezte a térség fideszes országgyűlési képviselője. Eközben a végéhez közeledik a projekt részét képező Etyek–Bicske–Csabdi–Tarján kerékpárút kialakítása is, az összesen mintegy 36,4 kilométer hosszúságú úton a 14 szakaszból a tervezett munkák hét szakaszon már véget értek.

Élményszüret a jövő hét végén

A fejlődést igyekeznek kihasználni, az ebből fakadó lehetőségeket a maguk erejéből is továbbvinni a helyi pincék és a kézművesek. A januári, Etyeki piknikig tartó őszi, téli időszakban legalább három alkalommal készülnek izgalmas rendezvényekkel. Elsőnek október 21–22-én rendezik meg az Élményszüret a gasztrosétányon elnevezésű rendezvényt, amelynek apropóját a szüret zárása adja. Ennek megfelelően a nyitott pincékben több helyen is lehet majd mustot és murcit kóstolni, vagy ki lehet próbálni a fokolást, de akár a pincék műhelytitkaiba is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a pincetúrákon. Éhes sem marad senki, a szervezők ígérete szerint a vendégek jóllakhatnak majd a szőlővel, cipóban tálalt sajtlevestől, az újhegyi módra készült sült csülöktől és a sonkakülönlegességektől, emellett lesz szüreti gulyás, házi rétes, a gyerekek pedig házi szörpöt és lekvárt kóstolhatnak. Az Élményszüret után november 11-én Libadalommal jelentkeznek Etyeken, ekkor lesz a már hagyományos libafuttatás is. December 2-án Advent a gasztrosétányon címmel szerveznek nyitott pincét a helyi kézműves-vállalkozók részvételével.

 

Hirdetés

Kiemelt

Giovanni Trapattoni szívesen lenne magyar szövetségi kapitány

A 78 éves olasz mesteredző menedzserén keresztül jelezte, hogy szívesen tárgyalna a Magyar Labdarúgó Szövetséggel – mondta Bánki Erik elnökségi tag.

Poszt-trauma

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Szanyi Tibor becsülete

Csak a miheztartás végett.

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!