2017. november 22., szerda, Cecília napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/megugrott-magyar-bor-iranti-kereslet-2444986/

Megugrott a magyar bor iránti kereslet

A fehér és a vörös is jobban fogyott az idén, mint egy esztendővel korábban
Nem kell attól tartaniuk a hazai borászoknak, hogy a pincékben maradnak a kiváló minőségű borok. Az első tíz hónap értékesítési adatai azt mutatják, hogy a korábbinál is több bort fogyasztanak a magyarok, és a külföldi pia­cokon is jól fogynak a honi pincészetek termékei.

Jól fogynak a magyar borok a hazai pia­con. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az év első tíz hónapjában a földrajzi jelzés nélküli és az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borokból az előző évinél 12 százalékkal többet értékesítettek belföldön a pincészetek. A statisztika azt mutatja, hogy a fehér és a vörös borok is egyre kedveltebbek, fehérből 11, vörösből 12 százalékkal fogyott több az említett időszakban.

A fogyasztás annak ellenére nőtt, hogy az árak emelkedtek a hazai piacon. Az itthon megtermelt borok ára 7 százalékkal nőtt; a legnagyobb mértékben, 9 százalékkal a fehérborok drágultak, míg a vörös- és rozéborok ára 5 százalékkal emelkedett. Ez utóbbi kategória esetében elmondható, hogy a földrajzi jelzés nélküli, vagyis a folyóborok az egy évvel korábbi szinthez képest is jelentősen drágultak, az árak csaknem 45 százalékkal haladták meg a tavalyi szintet.

Fotó: Havran Zoltán

A minőségi termékeket választják a legtöbben

A hazai piac mellett külföldön is egyre keresettebbek a magyar borászatok termékei. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az év első nyolc hónapjában a kivitel mennyisége 2 százalékkal, 329 ezer hektoliterre nőtt. Az export értéke ugyanakkor 4 százalékkal, csaknem 13 milliárd forintra csökkent. A külpiacokon értékesített termékek között még mindig az úgynevezett lédig borok dominálnak, ezek a teljes kivitel 67 százalékát teszik ki.

Örvendetes tény ugyanakkor, hogy a palackos borok kiszállítása is folyamatosan nő, az idén augusztus végéig 3 százalékkal több, összesen 160 ezer hektoliter palackos bor került ki hazánkból. A kivitel értéke 5 százalékkal, 8,5 milliárd forintra emelkedett egy év alatt. A nemzetközi pia­con továbbra is a magyar fehérborok a keresettebbek, az export 92 százalékát ezek teszik ki.

A hazai bortermelés szempontjából szintén pozitív hír, hogy folyamatosan csökken a hazánkba érkező importborok mennyisége. Bár a palackos külföldi borból a korábbinál többet szállítottak a magyar boltokba, a lédig termékekből az előző évinél 20 százalékkal kevesebb érkezett az országba. Ez a tendencia egyébként 2011 óta tart. A következetes és szigorú borászati ellenőrzéseknek köszönhetően a nagyon alacsony minőségű borokból egyre kevesebb kerülhet Magyarországra. Az importborok ellenőrzését a hatóságok változatlan szigorral folytatják: az analitikai vagy érzékszervi követelményeknek nem megfelelő borászati termékek nem kerülhetnek a fogyasztók elé.

Az új borok hagyományosan Márton napján kerülnek a fogyasztók asztalára. Ezzel kapcsolatban korábban Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár elmondta: az idén várhatóan 2,9 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe, amelyek minősége meghaladja az előző évek átlagát.

Az államtitkár szerint a pincészetek munkáját az idén az is segítette, hogy a szaktárca megalkotta a kisüzemi bortermelői regisztert. Az intézkedésnek köszönhetően jelentősen csökkentek az 1000 hektoliternél kevesebb bort előállító üzemek adminisztrációs terhei.

Hirdetés

Kiemelt

Kövér László: a jövő évi választás az európai politikára is hatással lesz

Jelenleg egy olyan átalakítás zajlik Európában, ahol az államok, a nemzeti kultúrák eltörlése, valamint egy identitás nélküli tömeg kialakítása a vél – mondta Kövér László.

Poszt-trauma

Dollármilliókat áldozott a legénység kiképzésére Soros György

Szemináriumok, tanfolyamok, közvélemény-formálás.

Árulkodó kép Kennedyről

Örökkévalóság fekete keretben.

Nemcsak trollkodik, manipulál is a Momentum

Az új SZDSZ és a kocsmai stílus.

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!