2018. január 18., csütörtök, Piroska napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/meghosszabbitottak-4-blokk-uzemidejet-2610079/

Meghosszabbították a 4. blokk üzemidejét

További húsz évig üzemelhet a paksi atomerőmű 4. blokkja, miután az Országos Atomenergia Hivatal meghosszabbította az 1986-ban üzembe helyezett, nukleáris áramtermelő egység engedélyét. A határozatot – amely szerint a legfiatalabb blokk 2037. december 31-ig üzemelhet – üzemeléshosszabbítási program végrehaj­tása előzte meg, amely a műszaki állapot fenntartását szolgálta.

Határozatában a hatóság úgy fogalmazott, hogy nincs olyan körülmény és ismert kockázati tényező, amely ki­zárná a tervezett üzemidőn túli üzemeltetést és veszélyeztetné a hosszú távú biztonságot. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. rendelkezik a biztonságos üzemeltetéshez szükséges, jogszabályban előírt dokumentumokkal, és folyamatosan fenntartotta a 4. blokk biztonságos üzemeltethetőségét.

Fotó: Kurucz Árpád

Nincs veszélyben a hosszú távú biztonságos működés

Mindez azt jelenti, hogy az atomerőműnek már mind a négy blokkja átesett az öregedéskezelésen, vagyis fenntartható az a termelés, amely a hazai áramtermelésnek több mint a felét nyújtja. Az összesen 2000 megawatt kapacitású létesítmény 2016-ban 16 ezer gigawattórát meghaladó mennyiségű áramot termelt. Az erőmű karbantartásának hatékonyságát, a biztonsági rendszerek és rendszer­elemek állapotát a hivatal rendszeresen ellenőrzi.

A hivatal közölte azt is, hogy a Paks II. Atomerőmű Zrt. visszavonta egyes felvonulási épületek építésére vonatkozó engedélykérelmét.

Ennek oka az, hogy a hatóság az általa tett észrevételek szerint módosított tervdokumentációt vár a projekttársaságtól.

Kiemelt

Okos, hűséges és egyéni

A robotok tervezése során inkább az állatok viselkedését kell alapul venni – javasolják az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszék munkatársai.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!