2016. augusztus 30., kedd, Rózsa napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/megakasztott-penzkimentes-2-401269/

Megakasztott pénzkimentés

Tavaly majdnem kétszázmilliárd forint átutalása elé gördítettek akadályt
A korábbiakhoz képest jóval több átutalást állítottak meg tavaly hazánkban a pénzmosás elleni rendelkezések miatt. A hatóságok az ilyen esetek érintettjeitől majdnem kétszázmilliárd forintot vontak el, megakadályozandó, hogy a büntetőügyek szereplői eltüntessék a pénzt.

Naponta átlagosan 23 szokatlan ügyletről kapott bejelentést tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) berkei­ben működő pénzmosás elleni iroda. Legtöbbször a pénzügyi intézmények, vagyis a bankok, takarékszövetkezetek, befektetési és más hasonló szolgáltatók adtak információkat az egységnek, de – például – pénzváltók és könyvelők, ügyvédek is tettek bejelentést. Az elmúlt évben majdnem 8400 jelzés futott be, ami némiképp alulmúlja a korábbi értéket: 2014-ben ugyanis 9600 eset részleteit tárták az arra jogosultak a hatóság elé.

Miközben a bejelentések száma a korábbiakhoz viszonyítva csökkent, addig a felfüggesztett átutalásoknál meredek emelkedés mutatkozik. Két évvel ezelőtt nagyjából 150 alkalommal blokkolta a pénzmozgást az érintett szolgáltató vagy a pénzmosás elleni iroda, tavaly viszont az esetszám már bőven háromszáz fölött volt. Az összegeknél még nagyobb a változás: 2014-ben csaknem hárommilliárd forintot érintett a fellépés, a múlt évben viszont majdnem kétszázmilliárd forint átutalása elé gördítettek akadályt. A tételek közötti különbség nem csekély, majdnem hetvenszeres. Hozzátehető: a tavaly felfüggesztett utalásoknál a forintösszegek mellett euróban, amerikai dollárban, svájci frankban, angol fontban és norvég koronában megjelenő tételek is szerepeltek.

Az emelkedés okairól a NAV-nál részleteket is közöltek kérdésünkre. Eszerint a legfontosabb mozzanat az volt, hogy a rendőrség is felismerte az iroda fellépésében rejlő lehetőséget. Egyes esetekben a bűnüldöző szervezetek csak hosszabb idő alatt tudják saját maguk elérni, hogy a kétes ügyekhez kapcsolható pénzeket lefoglalják. Az így lepörgő órák, esetleg napok ugyanakkor lehetőséget adhatnak az összegek eltüntetésére. A pénzmosás elleni iroda viszont szinte azonnal léphet, s bizonyos időre megakaszthatja az átutalást. Ezalatt beszerezhetők a szükséges bírói vagy más engedélyek. A pénzmosás elleni iroda – más szervezetek kérésére – több nagy horderejű bűnügy nyomozásába is beszállt, nemegyszer sikerrel biztosítva a bűncselekményhez kötődő pénzeket. A tavalyi kétszázmilliárdos summa részben így jött össze.

Amikor gyanú ébred

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján körvonalazhatók olyan esetek, amikor megfogalmazódhat a pénzmosás elleni törvény alapján a bejelentés szükségessége. Ilyen például, ha egy gazdasági társaság bankszámlájáról a jóváírt összegeket azonnal vagy rövid időn belül továbbutalják. Kétség támadhat akkor is, ha valamely cég számlájára folyamatosan tesznek be készpénzt, vagy éppen kivesznek onnan. De az is felkeltheti a hatósági érdeklődést, ha valaki más számláira fizet be rendszeresen, különösen, ha az összegeket utóbb különböző, leginkább külföldi székhelyű gazdasági társaságoknak utalják tovább. S gyanússá válhat az offshore cégek hazai bankoknál nyitott számláinak forgalma, vagy offshore cégek külföldi bankszámláiról jóváírt összeg is.

 

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Németországgal és Franciaországgal tarthat külügyminiszteri találkozókat a V4

A lengyel külügyminiszter kiemelte: „meg kell értenünk az Európa-szkeptikus hozzáállás” okait, és az európai integrációt.

Poszt-trauma

Médiamanipuláció: már a saját szemének sem hihet az ember

Ezek szerint Mrs.Clinton győzelméért semmilyen ár sem drága.

Merkel: senki nem ússza meg a muszlim betelepítést

A kancellár nem rántja el a kormányt.

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!