2016. június 28., kedd, Levente, Irén napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/megakasztott-penzkimentes-2-401269/

Megakasztott pénzkimentés

Tavaly majdnem kétszázmilliárd forint átutalása elé gördítettek akadályt
A korábbiakhoz képest jóval több átutalást állítottak meg tavaly hazánkban a pénzmosás elleni rendelkezések miatt. A hatóságok az ilyen esetek érintettjeitől majdnem kétszázmilliárd forintot vontak el, megakadályozandó, hogy a büntetőügyek szereplői eltüntessék a pénzt.

Naponta átlagosan 23 szokatlan ügyletről kapott bejelentést tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) berkei­ben működő pénzmosás elleni iroda. Legtöbbször a pénzügyi intézmények, vagyis a bankok, takarékszövetkezetek, befektetési és más hasonló szolgáltatók adtak információkat az egységnek, de – például – pénzváltók és könyvelők, ügyvédek is tettek bejelentést. Az elmúlt évben majdnem 8400 jelzés futott be, ami némiképp alulmúlja a korábbi értéket: 2014-ben ugyanis 9600 eset részleteit tárták az arra jogosultak a hatóság elé.

Miközben a bejelentések száma a korábbiakhoz viszonyítva csökkent, addig a felfüggesztett átutalásoknál meredek emelkedés mutatkozik. Két évvel ezelőtt nagyjából 150 alkalommal blokkolta a pénzmozgást az érintett szolgáltató vagy a pénzmosás elleni iroda, tavaly viszont az esetszám már bőven háromszáz fölött volt. Az összegeknél még nagyobb a változás: 2014-ben csaknem hárommilliárd forintot érintett a fellépés, a múlt évben viszont majdnem kétszázmilliárd forint átutalása elé gördítettek akadályt. A tételek közötti különbség nem csekély, majdnem hetvenszeres. Hozzátehető: a tavaly felfüggesztett utalásoknál a forintösszegek mellett euróban, amerikai dollárban, svájci frankban, angol fontban és norvég koronában megjelenő tételek is szerepeltek.

Az emelkedés okairól a NAV-nál részleteket is közöltek kérdésünkre. Eszerint a legfontosabb mozzanat az volt, hogy a rendőrség is felismerte az iroda fellépésében rejlő lehetőséget. Egyes esetekben a bűnüldöző szervezetek csak hosszabb idő alatt tudják saját maguk elérni, hogy a kétes ügyekhez kapcsolható pénzeket lefoglalják. Az így lepörgő órák, esetleg napok ugyanakkor lehetőséget adhatnak az összegek eltüntetésére. A pénzmosás elleni iroda viszont szinte azonnal léphet, s bizonyos időre megakaszthatja az átutalást. Ezalatt beszerezhetők a szükséges bírói vagy más engedélyek. A pénzmosás elleni iroda – más szervezetek kérésére – több nagy horderejű bűnügy nyomozásába is beszállt, nemegyszer sikerrel biztosítva a bűncselekményhez kötődő pénzeket. A tavalyi kétszázmilliárdos summa részben így jött össze.

Amikor gyanú ébred

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján körvonalazhatók olyan esetek, amikor megfogalmazódhat a pénzmosás elleni törvény alapján a bejelentés szükségessége. Ilyen például, ha egy gazdasági társaság bankszámlájáról a jóváírt összegeket azonnal vagy rövid időn belül továbbutalják. Kétség támadhat akkor is, ha valamely cég számlájára folyamatosan tesznek be készpénzt, vagy éppen kivesznek onnan. De az is felkeltheti a hatósági érdeklődést, ha valaki más számláira fizet be rendszeresen, különösen, ha az összegeket utóbb különböző, leginkább külföldi székhelyű gazdasági társaságoknak utalják tovább. S gyanússá válhat az offshore cégek hazai bankoknál nyitott számláinak forgalma, vagy offshore cégek külföldi bankszámláiról jóváírt összeg is.

 

Hirdetés

Poszt-trauma

Farkasházy nem tud leállni

Kálmán Olga próbálta nyugtatni.

Homoszexuális rendőrök és az Unió válsága

Ne csodálkozzunk, hogy az angolok kiléptek.

Farkasházy ismét belerúgott Orbánba

„Akkor Rákosit is szeretnem kellene Puskás, Kocsis és Hidegkuti miatt?”

Emiatt a dal miatt zárhatnak ki minket az Eb-ről

Kering egy rigmus a magyar drukkerek között, amelyet jó lenne tartalékolni a lyoni mérkőzésen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!