2016. május 24., kedd, Eszter, Eliza napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/megakasztott-penzkimentes-2-401269/

Megakasztott pénzkimentés

Tavaly majdnem kétszázmilliárd forint átutalása elé gördítettek akadályt
A korábbiakhoz képest jóval több átutalást állítottak meg tavaly hazánkban a pénzmosás elleni rendelkezések miatt. A hatóságok az ilyen esetek érintettjeitől majdnem kétszázmilliárd forintot vontak el, megakadályozandó, hogy a büntetőügyek szereplői eltüntessék a pénzt.

Naponta átlagosan 23 szokatlan ügyletről kapott bejelentést tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) berkei­ben működő pénzmosás elleni iroda. Legtöbbször a pénzügyi intézmények, vagyis a bankok, takarékszövetkezetek, befektetési és más hasonló szolgáltatók adtak információkat az egységnek, de – például – pénzváltók és könyvelők, ügyvédek is tettek bejelentést. Az elmúlt évben majdnem 8400 jelzés futott be, ami némiképp alulmúlja a korábbi értéket: 2014-ben ugyanis 9600 eset részleteit tárták az arra jogosultak a hatóság elé.

Miközben a bejelentések száma a korábbiakhoz viszonyítva csökkent, addig a felfüggesztett átutalásoknál meredek emelkedés mutatkozik. Két évvel ezelőtt nagyjából 150 alkalommal blokkolta a pénzmozgást az érintett szolgáltató vagy a pénzmosás elleni iroda, tavaly viszont az esetszám már bőven háromszáz fölött volt. Az összegeknél még nagyobb a változás: 2014-ben csaknem hárommilliárd forintot érintett a fellépés, a múlt évben viszont majdnem kétszázmilliárd forint átutalása elé gördítettek akadályt. A tételek közötti különbség nem csekély, majdnem hetvenszeres. Hozzátehető: a tavaly felfüggesztett utalásoknál a forintösszegek mellett euróban, amerikai dollárban, svájci frankban, angol fontban és norvég koronában megjelenő tételek is szerepeltek.

Az emelkedés okairól a NAV-nál részleteket is közöltek kérdésünkre. Eszerint a legfontosabb mozzanat az volt, hogy a rendőrség is felismerte az iroda fellépésében rejlő lehetőséget. Egyes esetekben a bűnüldöző szervezetek csak hosszabb idő alatt tudják saját maguk elérni, hogy a kétes ügyekhez kapcsolható pénzeket lefoglalják. Az így lepörgő órák, esetleg napok ugyanakkor lehetőséget adhatnak az összegek eltüntetésére. A pénzmosás elleni iroda viszont szinte azonnal léphet, s bizonyos időre megakaszthatja az átutalást. Ezalatt beszerezhetők a szükséges bírói vagy más engedélyek. A pénzmosás elleni iroda – más szervezetek kérésére – több nagy horderejű bűnügy nyomozásába is beszállt, nemegyszer sikerrel biztosítva a bűncselekményhez kötődő pénzeket. A tavalyi kétszázmilliárdos summa részben így jött össze.

Amikor gyanú ébred

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján körvonalazhatók olyan esetek, amikor megfogalmazódhat a pénzmosás elleni törvény alapján a bejelentés szükségessége. Ilyen például, ha egy gazdasági társaság bankszámlájáról a jóváírt összegeket azonnal vagy rövid időn belül továbbutalják. Kétség támadhat akkor is, ha valamely cég számlájára folyamatosan tesznek be készpénzt, vagy éppen kivesznek onnan. De az is felkeltheti a hatósági érdeklődést, ha valaki más számláira fizet be rendszeresen, különösen, ha az összegeket utóbb különböző, leginkább külföldi székhelyű gazdasági társaságoknak utalják tovább. S gyanússá válhat az offshore cégek hazai bankoknál nyitott számláinak forgalma, vagy offshore cégek külföldi bankszámláiról jóváírt összeg is.

 

Hirdetés

Kiemelt

Mégis az étellel volt probléma az óbudai iskola menzáján

A kormányhivatal élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabott ki a vállalkozással szemben az élelmiszer-előállításra vonatkozó előírások megsértése miatt.

Poszt-trauma

Boldog szülinapot, őszödi beszéd!

Fletó saját lúzerségére emlékezik.

Soros György nem Széchenyi István

Az üzletember Európa jótevője a Népszabadság szerint.

Elült az izraeli nagykövet Vonáék mellől

Nem mindenki hisz a néppártosodásban.

A genderideológus szerint nincs is genderideológia

Vagy mégis, csak elkezdtek ködösíteni.