2018. január 23., kedd, Zelma, Rajmund napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/megadoztathatok-sokmillios-vegkielegitesek-2584615/

Megadóztathatók a sokmilliós végkielégítések

A strasbourgi bíróság szerint nem túlzó a 75 százalékos extra közteher
Megfelelnek a nagy összegű végkielégítések magyar adószabályai az európai jogi elvárásoknak – ezt mondta ki minapi ítéletében a strasbourgi bíróság. A döntés kapcsán az igazságügyi miniszter helyettese lapunknak úgy fogalmazott: a különadó bizonyos esetekben világosan kijelöli a közszolgálatában állók kereseti lehetőségeit, egyúttal megvédi a társadalmat a korábbi igazságtalanságoktól. Leginkább is attól a mentalitástól, ami a Gyurcsány–Bajnai-érát jellemezte, hogy a vezetők úgy hihetik, mindent megtehetnek, amit csak akarnak.

Fontos adóügyi döntést hozott a napokban az Emberi Jogok Európai Bírósága. – A strasbourgi székhelyű fórum a hónap elején úgy határozott, hogy a nagy összegű végkielégítéseket megadóz­tató mostani magyar rendelkezések összeegyeztethetőek az európai jogi elvárásokkal – ismertette a bírósági határozat lényegét a Magyar Időknek nyilatkozva az igazságügyi miniszter helyettese. Völner Pál államtitkár a stras­bourgi testület érvei közül a legfontosabbakat kiemelve azt mondta: az ítélkező fórum szerint nem jelent túlzott elvonást a jelenleg hatályos 75 százalékos különadót kivető magyar szabályozás. – Az ítéletből kiderül, hogy a megoldás nem példa nélküli a kontinensen, alkalmazása nem feszíti szét az európai jogrend kereteit – fűzte hozzá.

A miniszterhelyettes felelevení­tette az adótípus kissé kacskaringós hazai történetét. Emlékezetes, az Országgyűlés 2010-ben első felindulásból úgy határozott, hogy egyes korábbi, nagyobb, a társadalmat joggal felháborító vég­kielégítésekre extra közterhet vet ki, 98 százalékos kulccsal. Akkoriban derült fény például arra, hogy a szocialista-szabad demokrata városvezetés ideje alatt a Budapesti Közlekedési Vállalatnál több tíz milliós lelépési pénzeket fizettek ki néhány alkalmazottnak.

– Az egyik humánpolitikai vezető megközelítőleg százmilliós összeghez jutott, miközben valójában el sem hagyta a vállalatot – mondta Völner Pál, de megemlítette, hogy olyan eset is akadt, amikor egy miniszter hat hónapnyi szabadságát váltották meg egy összegben. – Tény ugyanakkor – folytatta –, hogy a szabályozás kezdetben elbukott az Alkotmánybíróságon, és Strasbourgban már korábban is kezdeményeztek jogi eljárásokat egyes érintettek. Ezek miatt az Országgyűlés módosított a jogszabályon, így jelenleg a végső juttatások – beosztástól függően – kétmillió, illetve 3,5 millió forint feletti részéből az állam 75 százalékot von el. – A szabály inkább az állami szféra egyes szereplőinek juttatásait szorítja keretek közé, aminek meg is van a maga indoka – fogalmazott az államtitkár.

Fotó: Reuters

Az Európai Emberi Jogi Bíróságon már korábban is kezdeményeztek eljárást az érintettek

A szociálliberális időkre is utalva Völner Pál azt mondta: normálisan működő államban nem képzelhető el, hogy egyesek a teljesítményüktől függetlenül betegre keressék magukat. – A 2010-es kormányváltás előtt viszont úgy távozhattak több tíz milliós apanázzsal a közszolgálatból egyes vezetők, döntéshozók, hogy az állam csődközeli helyzetben volt. Ez is azt mutatta, hogy a Gyurcsány–Bajnai-érában úgy hitték, mindent megtehetnek, amit akarnak, és hazudhatnak reggel, délben meg este – idézte Gyurcsány Ferenc elhíresült mondását az államtitkár. Véleménye szerint ideig-óráig el lehet leplezni a valóságot, utóbb azonban mindenkinek meg kell fizetnie a közösséget megkárosító tetteinek árát.

Az igazságügyi miniszter helyettese úgy vélekedett: a nagy összegű végkielégítések különadója megvédi a magyar társadalmat a korábbi igazságtalan helyzetektől, egyúttal – bizonyos esetekre – világosan kijelöli a köz szolgálatában állók kereseti lehetőségeinek határait. Az államtitkár szerint a strasbourgi bíróság ítéletével papírt állított ki arról, hogy ezek a szempontok össze­egyeztethetők az európai jogi értékekkel, nem sértik az egyetemesen elfogadott előírásokat.

Kiemelt

Cottbusban nem viselik el a bevándorlókat

Újra ellentétbe kerültek egymással a hétvégén a németek és az idegenek az egykori NDK-hoz tartozó Cottbusban – számolt be róla a tegnapi német sajtó.

Poszt-trauma

Ordas hazugság a holland sajtóban a magyar oktatásról

Szerintük funkcionális analfabéták a magyar diákok.

Ungár elszabadult

Pártmegbízás vagy önmegvalósítás a trollkodás?

Zavarta a terrorgyanús afgán migránst a kereszt, levette a német bíróság

Ez így korrekt Európában.

Fodor Gáborék meghökkentő közleménye

Üzenet jött a mikroszkóp alól.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!