2016. július 1., péntek, Tihamér, Annamária napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/mar-nem-kulfoldiek-kaszalnak-az-online-sportfogadason-525031/

Már nem a külföldiek kaszálnak a hazai online sportfogadásokon

Az állami cég megszerezte a magyar piac kétharmadát, így a nyereség is itthon marad
Legyűrte engedély nélkül működő, internetes sportfogadásokkal foglalkozó külföldi riválisait a Szerencsejáték Zrt. Egy friss szakmai felmérés szerint immár az állami cégé a hazai piac kétharmada. Emiatt a sportfogadásból származó haszon nagyobb része is itthon maradhat. A Szerencsejáték Zrt. tavaly 28 milliárdos forgalmat ért el e területen. Mindehhez szükség volt arra is, hogy az adóhivatal az elmúlt két évben majdnem 350 illegális fogadóoldal működését akadályozza meg.

Jókora szeletet kanyarított ki mára az online sportfogadások piacából a Szerencsejáték Zrt. – ezt mutatja egy friss szakmai piackutatás. A felmérés szerint idén már az állami tulajdonban lévő játékszervezőnél zajlik a hazai virtuális fogadások és lottózások kétharmada. Hogy a több mint hatvanszázalékos piaci részesedés siker vagy szerény eredmény, arról a Szerencsejáték Zrt. kereskedelmi és játékszervezési igazgatóhelyettesét kérdeztük. – Az érték megítélésekor több szempontot is figyelembe kell venni – kezdte Koppány Gergely. Először is azt, hogy idehaza legális keretek között egyedül az állami cég kínálhat az interneten sportfogadást. Az utóbbi években azonban megszaporodtak a különféle internetes fogadóoldalak. – Ezeket a honlapokat más országban bejegyzett cégek üzemeltetik, a vállalkozások Magyarországon adót nem fizetnek, tevékenységüket pedig tiltja a jogszabály – szögezte le az igazgatóhelyettes. A külföldi kötődésű oldalak ugyanakkor csalogatóak lehetnek, főként azért, mert az állami játékszervezőnél valamivel magasabb nyereményeket tudnak kínálni. – Erre nyilván az ad lehetőséget – vetette közbe Koppány Gergely –, hogy az érintettek nem tartják be a hazai adószabályokat és a fogyasztóvédelmi előírásokat. A Szerencsejáték Zrt. 2013-ban jelent meg az online sportfogadási piacon, ezt, valamint az illegális konkurenciát is figyelembe véve az igazgatóhelyettes igen jónak nevezte a – kutatás szerint – mára elért 64 százalékos piaci részesedést.

Az állami cég szakembere megjegyezte, hogy a piaci folyamatokban érdemi szerepet játszott az adóhatóság fellépése. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ugyanis nagyjából két éve rendelheti el az engedély nélkül működő fogadási honlapok ideiglenes, kilencvennapos blokkolását. A Magyar Időket a NAV nemrégiben arról tájékoztatta, hogy ez idő alatt nem kevesebb mint 342 weboldalt tettek átmenetileg elérhetetlenné, s volt olyan fogadási oldal, amelynél többször is kezdeményezték a kilencven napra szóló letiltást. A hatóság emellett több száz millió forintos szerencsejáték-felügyeleti bírságot is kiszabott az érintett cégekre.

Az állami játékszervező térnyerése már csak azért is lényeges, mert az online sportfogadási piac egyes szereplőit – összességében – meglehetősen sok játékos keresi fel, a fogadóoldalakon így komoly pénzek jelennek meg. Korábban arról lehetett hallani, hogy legalább százezer magyar fogadó játszik rendszeresen az interneten, s az érintettek évente százmilliárdos nagyságrendben tesznek meg téteket. A becslést – mint megtudtuk – a Szerencsejáték Zrt. adatai is alátámasztják. A társaságnál ugyanis több mint háromszázezer személy regisztrált eddig játékosként, s közülük 130 ezren már a sportfogadást is kipróbálták a lottó mellett. – Mindebből arra lehet következtetni, hogy az állami játékszervezőt a magyar fogadók legtöbbje már felkereste – mutatott rá Koppány Gergely.

Az igazgatóhelyettes végül kitért arra is, hogy a magyar játékosok főként a labdarúgásra fogadnak, különösen az erős külföldi bajnokságokat és az európai kupasorozatokat követik nyomon. A második legnépszerűbb sportág a tenisz, egy-egy fontosabb meccsre rengeteg tét érkezik be. A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy a nemzetközi oldalak által kínált online pókerezés egyre inkább háttérbe szorul, ugyanakkor a Szerencsejáték Zrt. által is kínált sportfogadási játékok mind nagyobb népszerűségre tesznek szert.

Hirdetés

Kiemelt

Meg kell ismételni az osztrák elnökválasztás 2. fordulóját

Meg kell ismételni az elnökválasztás második fordulóját Ausztriában az alkotmánybíróság pénteken ismertetett döntése szerint.

Poszt-trauma

Soros a bevándorlási kvóta ellen

A milliárdos a határvédelemre is költene.

Fityisz a politikai elitnek: egy véleményen Orbán és Sarkozy

A brüsszeli vezetőknek ideje lenne elgondolkodni a folytatásról és a demokrácia lényegéről.

Mackónadrág, Soho Party, Hajdú B.

A kiesés után is azt álmodom, hogy Stieber-mezben átemelem az osztrák kapust.

Loretta gyereket akar – Újra Budapest Pride

A nagykövetek remélik, hogy a magyarok jól fognak viselkedni.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!