2016. augusztus 26., péntek, Izsó napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/mar-nem-kulfoldiek-kaszalnak-az-online-sportfogadason-525031/

Már nem a külföldiek kaszálnak a hazai online sportfogadásokon

Az állami cég megszerezte a magyar piac kétharmadát, így a nyereség is itthon marad
Legyűrte engedély nélkül működő, internetes sportfogadásokkal foglalkozó külföldi riválisait a Szerencsejáték Zrt. Egy friss szakmai felmérés szerint immár az állami cégé a hazai piac kétharmada. Emiatt a sportfogadásból származó haszon nagyobb része is itthon maradhat. A Szerencsejáték Zrt. tavaly 28 milliárdos forgalmat ért el e területen. Mindehhez szükség volt arra is, hogy az adóhivatal az elmúlt két évben majdnem 350 illegális fogadóoldal működését akadályozza meg.

Jókora szeletet kanyarított ki mára az online sportfogadások piacából a Szerencsejáték Zrt. – ezt mutatja egy friss szakmai piackutatás. A felmérés szerint idén már az állami tulajdonban lévő játékszervezőnél zajlik a hazai virtuális fogadások és lottózások kétharmada. Hogy a több mint hatvanszázalékos piaci részesedés siker vagy szerény eredmény, arról a Szerencsejáték Zrt. kereskedelmi és játékszervezési igazgatóhelyettesét kérdeztük. – Az érték megítélésekor több szempontot is figyelembe kell venni – kezdte Koppány Gergely. Először is azt, hogy idehaza legális keretek között egyedül az állami cég kínálhat az interneten sportfogadást. Az utóbbi években azonban megszaporodtak a különféle internetes fogadóoldalak. – Ezeket a honlapokat más országban bejegyzett cégek üzemeltetik, a vállalkozások Magyarországon adót nem fizetnek, tevékenységüket pedig tiltja a jogszabály – szögezte le az igazgatóhelyettes. A külföldi kötődésű oldalak ugyanakkor csalogatóak lehetnek, főként azért, mert az állami játékszervezőnél valamivel magasabb nyereményeket tudnak kínálni. – Erre nyilván az ad lehetőséget – vetette közbe Koppány Gergely –, hogy az érintettek nem tartják be a hazai adószabályokat és a fogyasztóvédelmi előírásokat. A Szerencsejáték Zrt. 2013-ban jelent meg az online sportfogadási piacon, ezt, valamint az illegális konkurenciát is figyelembe véve az igazgatóhelyettes igen jónak nevezte a – kutatás szerint – mára elért 64 százalékos piaci részesedést.

Az állami cég szakembere megjegyezte, hogy a piaci folyamatokban érdemi szerepet játszott az adóhatóság fellépése. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ugyanis nagyjából két éve rendelheti el az engedély nélkül működő fogadási honlapok ideiglenes, kilencvennapos blokkolását. A Magyar Időket a NAV nemrégiben arról tájékoztatta, hogy ez idő alatt nem kevesebb mint 342 weboldalt tettek átmenetileg elérhetetlenné, s volt olyan fogadási oldal, amelynél többször is kezdeményezték a kilencven napra szóló letiltást. A hatóság emellett több száz millió forintos szerencsejáték-felügyeleti bírságot is kiszabott az érintett cégekre.

Az állami játékszervező térnyerése már csak azért is lényeges, mert az online sportfogadási piac egyes szereplőit – összességében – meglehetősen sok játékos keresi fel, a fogadóoldalakon így komoly pénzek jelennek meg. Korábban arról lehetett hallani, hogy legalább százezer magyar fogadó játszik rendszeresen az interneten, s az érintettek évente százmilliárdos nagyságrendben tesznek meg téteket. A becslést – mint megtudtuk – a Szerencsejáték Zrt. adatai is alátámasztják. A társaságnál ugyanis több mint háromszázezer személy regisztrált eddig játékosként, s közülük 130 ezren már a sportfogadást is kipróbálták a lottó mellett. – Mindebből arra lehet következtetni, hogy az állami játékszervezőt a magyar fogadók legtöbbje már felkereste – mutatott rá Koppány Gergely.

Az igazgatóhelyettes végül kitért arra is, hogy a magyar játékosok főként a labdarúgásra fogadnak, különösen az erős külföldi bajnokságokat és az európai kupasorozatokat követik nyomon. A második legnépszerűbb sportág a tenisz, egy-egy fontosabb meccsre rengeteg tét érkezik be. A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy a nemzetközi oldalak által kínált online pókerezés egyre inkább háttérbe szorul, ugyanakkor a Szerencsejáték Zrt. által is kínált sportfogadási játékok mind nagyobb népszerűségre tesznek szert.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Öngyilkos merénylő volt a délkelet-törökországi robbantó

A Cizre városában péntek reggel történt terrorcselekményben tizenegy rendőr meghalt, hetvennyolc ember – javarészt szintén rendőr – pedig megsebesült.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!