2017. augusztus 19., szombat, Huba napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/mar-juliusban-leallhatnak-tescok-1826770/

Már júliusban leállhatnak a Tescók

Június 20-án tartják a következő bértárgyalást a Tesco áruházlánc vezetői és a szakszervezetek között, ezt követően nyilvánosságra kerül, pontosan mikor és milyen törvényes eszközökkel fejezik ki elégedetlenségüket a dolgozók az üzletlánc évek óta elhibázott bérpolitikája miatt – értesült a Magyar Idők. Eddig több ezren csatlakoztak az áruházi alkalmazottak helyzetének javítását célzó országos demonstrációs kezdeményezéshez, melynek részeként júliusban munkalassításra lehet számítani több Tesco-egységben.

– A jövő héten kedden kerül sor a következő bértárgyalásra a Tesco áruházláncnál, ahol a munkavállalói érdekképviseletek megpróbálják jelentősen feljebb tornázni a vállalat által a múlt héten bejelentett, dolgozónként bruttó négyezer forintos béremelés összegét. Amennyiben ez nem sikerül, még azon a napon bejelentjük, hogy a nyár során mikor és milyen helyszíneken várhatók a demonstrációs lépések – közölte lapunkkal a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke. Bubenkó Csaba jelezte, a szakszervezeti összefogásból országos elégedetlenségi hullámmá dagadó ügyhöz az érintett dolgozók mellett vásárlók, önkéntes aktivisták is csatlakoztak, akik a kijelölt Tesco-áruházakban részt vesznek majd a szervezett demonstrációkban.

– A megmozdulásokra akkor lehet számítani, ha a cég alkalmazottainak 70 százalékát kitevő fizikai dolgozók esetében a vállalat által júliustól tervezett bruttó 165 ezer forintos fizetések az újabb tárgyalásunk eredményeként nem közelítik meg a korábbi elveknek megfelelően kalkulált bruttó 200 ezer forintos bérkövetelést. Ráadásul egyelőre azt sem tudjuk, a minimálbérnél magasabb fizetésen lévő áruházi vezetők mekkora emelésre számíthatnak, azt ugyanis a cég egyelőre nem ismertette, de ennek mértéke is kritikus lehet – jelentette ki a KDFSZ elnöke.

Mint mondta, egyre több Tesco-egységben vannak látható jelei az áruházláncnál jellemző munkaerőhiánynak: újabban például az egyik vidéki üzlet bejáratánál a cég külön felirattal figyelmezteti a betérő vásárlókat, hogy csak akkor válasszák azt a boltot, ha felkészültek a hosszú várakozásra a pénztárnál. Szavai szerint egy másik, Bács-Kiskun megyei egység dolgozói pedig a Tesco által legutóbb bejelentett, 7200 dolgozót érintő, csekély összegű béremelés hírére egy emberként csatlakoztak a tiltakozó akcióhoz, és azóta is folyamatosan érkeznek az aláírások a szakszervezetekhez.

Forrás: Bach Máté

Nem csupán az áruházlánc dolgozói, más cégek alkalmazottai is egyetértenek a nyomásgyakorlással

– Közeledünk a demonstráció felé. Több ezer aláírás gyűlt már össze annak támogatására, hogy a szakszervezetek fellépjenek a kiskereskedelmi munkavállalók tisztességes bérezése érdekében – erősítette meg a Magyar Időknek a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) alelnöke. Buday Pálné elmondta, érdekképviseletként nincs más választásuk, mint a munkavállalók igényeinek képviselete, mely ez esetben a bérek versenyképessé tételét célozza. Ismertette, a június 20-i tárgyalás előtt még sor kerül egy egyeztetésre a tescós boltvezetők, illetve a cég képviselői között, a dolgozók körében eddig példátlannak számító egységes felháborodás azonban előrevetíti a várható folytatást.

– Meghaladta az előzetes várakozásainkat az eddig összegyűlt támogató aláírások többezres száma, a demonstrációs megmozduláshoz ráadásul nem csupán a tescós alkalmazottak java része, hanem más nagy áruházak dolgozói is csatlakoztak a szolidaritási nyilatkozatukkal – mondta a KASZ alelnöke. Jelezte, első körben munkalassítás következhet az áruházakban, ráadásul már július során, mivel az első, megemelt fizetéseket augusztustól kapják kézhez a munkavállalók, amikor végképp világossá válik számukra, a jövőben milyen megbecsültségre számíthatnak a nemzetközi üzletlánc alkalmazásában.

Korábbi cikkeink a témában

Sztrájkra készülnek a Tesco áruházlánc munkavállalói – Példátlan összefogás a kiskereskedelemben: együttműködési megállapodást kötöttek az ágazati szakszervezetek annak érdekében, hogy kiharcolják a magyar munkavállalók számára méltó béreket a multinacionális áruházláncoknál – tudta meg a Magyar Idők.

Londonban is figyelik a magyar tescósokat – Már a Tesco áruházlánc londoni anyavállalatánál is tudomást szereztek a magyarországi leánycégnél kialakult bérfeszültségről.

Folytatódik a Tesco-saga – Nem elégedettek az érintett munkavállalók a Tesco áruházlánc által bejelentett, személyenként mindössze bruttó négyezer forintos bérfejlesztés mértékével.

 

Kiemelt

Lázár János: Európa az európaiaké, Magyarország a magyaroké

Ezeréves államiságunk kötelességünké teszi azt, hogy az Európa jövőjéről szóló vitákban hallassuk hangunkat – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Poszt-trauma

Hátborzongató dolgot hallott a muszlim nőtől a világhíres magyar

Nem a félelemtől dermedt jéggé.

Kálmán Olga megtalálta az iszlamista terror fő felelősét

A magunk részéről ehhez csak gratulálni tudunk.

Barcelonában imádták a migránsokat

„Fogadjuk be őket most!”

Politikamentesen Szent László ereklyéjéről

Csúcstechnológiával is maradt titok a kutatás után.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!