2016. május 29., vasárnap, Magdolna napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/mar-iden-nav-ugyfelszolgalatok-nyilhatnak-a-kormanyhivatalokban-266035/

Már idén NAV-os ügyfélszolgálatok nyílnak a kormányhivatalokban

Vizsgálják, hogyan lehetne bekötni az adóhatósághoz a cégek számlázórendszereit
Gőzerővel folytatódik az adóhivatal átalakítása, a kormányzat több új jelentős intézkedés részleteit is elemzi. Még az idén NAV-ügyfélszolgálatok nyílnak a kormányhivatalokban, emellett döntés születhet arról is, hogy életpályamodellt vezetnek be a hatóságnál. Az eddigi és a jövőbeli változtatások mellett új, feketegazdaság elleni intézkedéssel is növelnék a szervezet hatékonyságát: az illetékes szaktárcák már dolgoznak azon, miként köthetnék be az adóhivatalhoz a cégek számlázórendszereit.

Korántsem fejeződött be az adóigazgatás átalakítása, az idei év további számottevő újdonságokat hozhat úgy az adóhivatal szervezetében, mint a hatóság munkájában – erre lehet következtetni az elmúlt időszak két fontos kormánydöntéséből.

A rendelkezések egyik csoportja azokat az alapvető változásokat egészíti ki, amelyeket decemberben fogadott el az Országgyűlés. A képviselőház akkor határozott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szervezetének átrajzolásáról: a törvényhozás döntése nyomán ma már nem működik a hatóság hét régiós egysége, létrejött ugyanakkor a jogorvoslatok ügyében eljáró fellebbviteli igazgatóság, miközben összeolvadtak az adó- és vámigazgatóságok.

Átadták a Csongrád Megyei Kormányhivatal felújított közpo

Fotó: MTI

Az egyik új kormányrendelet az eddigi szervezeti átalakítás részletszabályait tartalmazza, és pontosan meghatározza a hatóság egységeinek hatáskörét. Hogy miképpen, arról a nemzetgazdasági tárca közölt lapunkkal részleteket. Az adófizetőknek előnyös lehet, hogy különösebb változásokra nem kell felkészülni: a vállalkozások és a magánszemélyek jövőre is ugyanott intézhetik adóügyeiket, mint eddig. A minisztériumnál azt is rögzítették, hogy az új hatósági struktúrát a NAV új feladatai miatt alakították ki. Az adóhivatalnak ugyanis az eddigieknél nagyobb segítséget kell nyújtania a jogkövető cégek és magánszemélyek számára, mindezt úgy, hogy a szabályok kevesebb papírmunkát követelnek meg az érintettektől.

A kormányzati felfogás szerint a polgárok és a cégek teendőit nagyban megkönnyítené, ha az érdeklődők az eddiginél több helyen juthatnának érdemi adóügyi információkhoz. Az utóbbi időszak másik kormánydöntése ezzel a kérdéssel is foglalkozik. A határozat alapján valószínűsíthető, hogy már az idén NAV-ügyfélszolgálatok nyílnak a kormányhivatalokban. Az elképzelés megvalósításának részleteit ugyanis – a tervek szerint – március végéig dolgozza ki a kormányzat. Az ötlet egyébként több szempontból is előnyökkel kecsegtet. Az adófizetők lakóhelyükhöz, székhelyükhöz közeli helyen tehetnék fel kérdéseiket, amikre szakszerű választ kaphatnának. Ez – a várakozás szerint – megkönnyíthetné a magánszemélyek, a gazdasági szereplők dolgát, így csökkenhetne a tévesztések, hiányosságok száma. Az érintetteknek kevesebb büntetéssel kellene számolniuk, miközben az államkassza biztosabban juthatna hozzá a tervezett adóbevételekhez. Az adóhivatalnokok kormányhivatalokba költöztetése ezeken túl kedvezően befolyásolhatja a NAV társadalmi megítélését is.

Az ügyfélszolgálati hálózat kiszélesítése mellett további szervezeti módosítások is elképzelhetők, a lehetséges vagy szükséges lépésekről szintén március végéig kell kialakítaniuk álláspontjukat a kormányzat egyes szereplőinek. A harmadik hónap vége a NAV állományában dolgozóknak külön is lényeges lehet: addig fejeződhet be annak vizsgálata, miként vezethető be életpályamodell a hatóságnál. A szervezet több ezer egyenruhásának emellett nyilván az sem lesz mellékes, milyen eredménnyel zárul az az elemzés, amely a NAV és a rendvédelmi szervezetek közötti munkahelyváltás lehetőségeit veszi górcső alá.

A szervezeti módosítások mellett egy újabb, feketegazdaság elleni intézkedés bevezetésén is dolgozik a kormányzat. A belügyi és a nemzetgazdasági tárca az év közepéig térképezi fel annak feltételeit, miképpen köthetők be az adóhivatalhoz a hazai gazdasági szereplők számlázórendszerei. A tervbe vett lépés hordereje az online pénztárgépek üzembe állításával és a közúti áruforgalom elektronikus ellenőrzésének bevezetésével vetekszik. Az új elektronikus szisztéma segítségével a NAV immár a termelésben, a kereskedelemben részt vevő cégek szinte minden fontos adatához hozzájuthatna, a szabálytalanságokat pedig akár órákon, napokon belül észrevehetné.

Kiemelt

Real Madrid-Atlético Madrid 1-1 – büntetőkkel: 5-3

A Real Madrid nyerte a labdarúgó Bajnokok Ligája 2015/16-os kiírását: a királyi gárda a sorozat szombati döntőjében városi riválisát, az Atlético Madridot győzte le.

Poszt-trauma

Leszbikus nyomulás az ELTE klubnál

Ne várjunk jó modort a homoszexuális szervezetektől.

Kocsis Zoltán fején találta a szöget

A kultúránkat elsöprő jelenségekről beszélt.

Hozzánk menekülnek a németek a migránsok elől

Főleg a Balatonhoz.

Robit betámadták, Schiffer a …ba küldte a fideszeseket

A stílus maga az ember.

Hirdetés