2017. december 16., szombat, Etelka, Aletta napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/mar-feszultek-tesco-dolgozoi-kozelgo-karacsony-miatt-2459488/

Már feszültek a Tesco dolgozói a közelgő karácsony miatt

Egyre több üzletbe kerülnek lejárt szavatosságú termékek a cég központi raktárából
Sorra kapják kézhez év végi beosztásukat a Tesco áruházlánc dolgozói, amelyekből az látszik, hogy a munkaadó vállalása ellenére egyelőre nem sikerül feltölteni az üres álláshelyeket a társaságnál. A Magyar Időkkel a multicég azt közölte, nem aggódnak amiatt, hogy a munkaerőhiány fennakadást okoz a működésben az adventi időszakban.

Túlórák, szabadnapok nélküli munkahét, az igényelt szabadságok visszatartása – a legtöbb áruházban ez jellemzi a Tescónál dolgozók adventi időszakra kiadott munkaidő-beosztását az idén – tudta meg lapunk. Több munkavál­laló azt jelezte, hogy a multicégnél a létszámhiány miatt a tavalyi szezonhoz hasonlóan ismét feszült időszakra készülhetnek decemberben.

– Advent három hétvégéjén mindkét nap dolgoznom kell, és van olyan hét decemberben, amikor csupán egyetlen szabadnapom lesz. Közvetlenül az ünnep előtt mindössze egy napot tudok majd készülődni a családi karácsonyra, holott már hetekkel ezelőtt azt kértem, az idén legyenek megértőbbek a beosztásomat illetően – panaszolta az egyik fővárosközeli hipermarket alkalma­zottja, aki megerősí­tette, továbbra is nagy gondot okoz az üzletekben létszámhiány. Emiatt számos egységben túlórázta­tással oldják meg a munkavégzést, és van olyan áruház, ahol decemberre visszaállítják az éjszakai árufeltöltés rendszerét, noha még így sem sikerül minden folyamatot az előírások szerint teljesíteni.

Így például – ahogy arról a Tesco dolgozói és a munkáltató közötti belső levelezőrendszerbe feltöltött fotó és jelzés is tanúskodik – az árufeltöltés, a raktárak, illetve a beszállított termékek kezelése is problémákba ütközik. Lapunkhoz eljutott olyan információis, amely szerint főként a vidéki egységekben vált általánossá, hogy rendszeresen nem kerülnek ki a napi friss áruk az eladótérbe – ez leginkább a tejtermékek és a tojás esetén gyakori –, emiatt a vásárlók napokig nem jutnak hozzá az alapcikkekhez. Fotók bizonyítják azt is több áruházban, például a szegedi Tescóban, hogy teljesen üresen állnak a frisstej-pultok, ami a dolgozók elmondása szerint már mindennapos jelenséggé vált. Ez beszállítói és munkaerő-problémákra utal – vélekedtek a Magyar Időket felkereső alkalmazottak.

– Nem fogunk kijönni az év hátralévő heteiben. Katasztrofális a létszámhelyzet, nem tudjuk ellátni a hátsó területek munkáit. Üres polcok fogadják a vevőket, rengeteg árucikk esetében készlethiány van. Itt az idő, lépni kell! Kétségbeesve kérjük a Tesco régiós veze­tőit, és a központban dolgozó munkatársakat, hogy álljanak be mellénk, és támogassák az áruházi dolgozók munkáját – fogalmazott az egyik alkalmazott a belső levelezőrendszerben.

Fotó: Bach Máté

Sok munkavállalót mindhárom adventi hétvégére beosztottak

Egy másik érdekes jelenségre is rávilágítottak az árufeltöltést, illetve a vásárlók kiszolgálását végző érintettek, akik azt tapasztalják, hogy a herceghalmi és a gyáli logisztikai központból újabban lejárt szavatosságú termékek érkeztek több Tescóba – eddig olyan sört és üdítő­italt találtak nagy mennyiségekben, amelyek fogyasztható­sága már nem volt biztonságos.

– Legutóbb egy raklapnyi érkezett a közkedvelt márkájú kólából, amiből már csupán néhány tucatnyi maradt az üzletben, mire egy vásárló jelezte, hogy lejárt a szavatossági ideje. A központi raktárból érkeznek a selejtes áruk – mondta az egyik dolgozó.

Megkerestük a Tescót, hogy miként alakul az októberben a szakszervezetek felé vállalt, ám részleteiben nem ismertetett létszámbővítés a hálózatnál, illet­ve hogyan készülnek az adventi időszakra. A multicég szűkszavú válaszában mindössze annyit közölt: a munkaerő-felvétel folyamatos a cégnél.

– A múlt héten indult intenzív, szezonális toborzási kampányunk, problémákra nem számítunk – jelezte a Tesco sajtó­osztálya.

Kiemelt

Szónokokkal, fotósokkal alig több, mint ezren a Jobbik „kormánybuktató” nagy tüntetésén

Egy jobb NB II-es meccsen is többen vannak, mint a nagy hanggal beharangozott, Jobbik-balliberális szövetség által nagyon várt tüntetésen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!