Fazekas Sándor a környezettudatos növénytermelésről és kertészeti termelésről rendezett fórumon felidézte: a több évtizede zajló „zöldforradalom” kínálta lehetőségeket eddig – a szakértők szerint – csak mintegy 10 százalékban használták ki. Példaként említette: ha a termelők nagyobb arányban alkalmaznának fémzárolt vetőmagot, úgy akár 40-50 százalékkal is növelhetők lennének a hozamok. Magyarországon az elvetett vetőmagnak csak 15 százaléka fémzárolt, jó minőségű vetőmag – tette hozzá.
A miniszter szerint a világ élelmiszertermelése jól látható válaszút előtt áll: vannak, akik úgy vélik, a génmódosított szervezetek (GMO) nagy arányú alkalmazása lehet a továbbiakban a mezőgazdasági termelés alapja. Mások viszont a GMO-mentes termelésben látják a jövőt – ez utóbbiak közzé tartozik Magyarország is -, a fenntarthatóságot és környezettudatos termelés kívánalmait szem előtt tartva.
Fazekas Sándor az MTI-nek elmondta: a Magyar élelmiszergazdasági stratégia kulcseleme a GMO-mentes termelés, Magyarország természetes környezetben kíván élelmiszert termelni nem ipari parkokban mesterséges körülmények között. Fontos, hogy az élelmiszer egészséges és biztonságosan fogyasztható legyen, ne legyen benne például szermaradvány, és a termelés környezetet kímélő módon folyjon, a termelők ne vegyék igénybe túlzottan a természeti erőforrásokat, például ésszerűen használják fel a vizet. Fontos még a megfelelő növényvédelem, a megfelelő műtrágya-felhasználás és a növénykondicionáló szereknek a hatóság által szigorúan ellenőrzött használata – mondta a miniszter.