2018. január 23., kedd, Zelma, Rajmund napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/magyar-kozut-felkeszult-telre-2449534/

A Magyar Közút felkészült a télre

Több mint hétszáz sószóró gép és hóeke áll rajtra készen a járműtelepeken
Az enyhe novemberi időjárás ellenére a hónap 10. napjától kezdődően az ország teljes területén téli üzemmódra váltott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Ez azt jelenti, hogy országosan 93 mérnökségén keresztül csaknem 3850 fővel látja el a társaság a mintegy 32 ezer kilométeres közúthálózaton a téli feladatokat, 0–24 órás ügyeleti szolgálatban.

Minden év november 10. napjától téli üzemmódra vált a Magyar Közút Nonprofit Zrt. (MK), ez idén sincs másként. Országosan 19 megyei igazgatóságon, 93 mérnökségen és a központi irányításban is 0–24 órás szolgálatra állnak át a szakemberek. A téli hónapokban a társaság elsődleges feladata a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés, valamint – megfelelő időjárási körülmények között – a téli kátyúzás. A következő hónapokban csaknem 3850-en dolgoznak váltott, 12 órás műszakokban a téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, koordinációján – tette közzé a közútkezelő.

Az MK a 2017–2018-as téli szezonban az országos közúthálózaton 725 sószóróval és hóekével felszerelt nehézgépjárművet állít hadrendbe. Ezek mellett 214 rakodógép és 170 hómaró adapterrel is felszerelhető univerzális eszközhordozó lát el 0–24 órás szolgálatot. A téli géppark felkészítésén túl az MK kezdőkészleten mintegy 200 ezer tonna útszóró sóval, 777 tonna kalcium-klorid-granulátummal, egymillió liter kalcium-klorid-oldattal és 8900 tonna érdesítőanyaggal néz szembe a következő időszak kihívásaival.

Fotó: Havran Zoltán

Először a sztrádákat, főutakat tisztítják meg

Ezenkívül a megelőző védekezésre idén is nagy hangsúlyt fektet a társaság: azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége, a hófogó rácsok és hálók kihelyezését elvégezték a szakemberek, ez összesen mintegy 760 kilométer útszakaszt érint.

A téli hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat idén is az egyes útszakaszok hierarchikus rendje szerint látja el az MK. Mivel majdnem 32 ezer kilométernyi útról van szó, a munkálatokat minden esetben előzetes ütemterveknek megfelelően végzik el a szakemberek: ez azt jelenti, hogy az országos közúthálózat ütőerének számító autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követi a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése.

Ezeken túl az úthálózati szerepük alapján fontos szakaszokon preventív jellegű sózást is végeznek, ez a forgalmas autópályákat, autóutakat és főutakat érinti elsősorban.

Kiemelt

Halálos áldozatokkal járó lövöldözés volt egy iskolánál az USA-ban

Két halálos áldozata és 17 sebesültje van kentuckyi középiskolában elkövetett keddi lövöldözésnek.

Poszt-trauma

Ordas hazugság a holland sajtóban a magyar oktatásról

Szerintük funkcionális analfabéták a magyar diákok.

Ungár elszabadult

Pártmegbízás vagy önmegvalósítás a trollkodás?

Zavarta a terrorgyanús afgán migránst a kereszt, levette a német bíróság

Ez így korrekt Európában.

Fodor Gáborék meghökkentő közleménye

Üzenet jött a mikroszkóp alól.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!