Ma már csupán illúzió, hogy egy Balaton-parti vendéglőben vagy sütödében valóban balatoni pontyot vagy harcsát ehetünk, miután 2013 óta az egész országban tilos a halászat. Emiatt egy jó halászlére vagy rántott pontyra vágyó vendégnek már csak mesterséges tavakban tenyésztett vagy külföldről, például Romániából vagy Kazahsztánból behozott halat szolgálnak fel.
A tilalom ráadásul kiterjed a horgászokra is, akik a kifogott példányokat csak saját fogyasztás céljából vihetik haza, a szomszédnak eladni már nem lehet.
A szomorú helyzet ellenére azért mégis akad pár olyan, halra specializálódott vendéglátóipari egység a magyar tenger mentén, ahova a vendégek visszajárnak, mert az étel finom, a hal pedig jó minőségű. Hóbár Péter második éve üzemelteti Gyenesdiáson a Hóbár Halbár sütödét, ahol kapható fogas, ponty, harcsa és keszeg is. De egyik fajtát sem a Balatonból halásszák, mint mondja, innen-onnan próbálja beszerezni a lehető legjobb minőséget. – Alig 200 méterre vagyunk a parttól, de a keszeget Kazahsztánból szállítják, a pontyot tenyésztőktől, a harcsát pedig gyakorlatilag az ország bármely távoli pontjáról próbálom beszerezni.
A fogas elvileg az EU-ból, azon belül Szlovákiából, illetve gyaníthatóan a Duna-deltából származik – sorolja a vendéglős. Hozzáteszi: mindegyik halfajta kiváló minőségű, de ahhoz, hogy a vendég visszajöjjön, az elkészítésnek is hibátlannak kell lennie.
Hóbár Péter nem is rejti véka alá, hogy a felszolgált, őshonosnak számító halfajták sosem úsztak a Balatonban. Mint mondja, mindenki tisztában van a halászat betiltásával, mégis rákérdeznek, inkább csak kíváncsiságból. – Gyakran beszélgetek a vendégekkel, és noha mindenki sajnálja, hogy nem ehet balatoni halat, senki nem fordít hátat. Talán azért, mert a hal még mindig kuriózum. Tudjuk, hogy egészséges, év közben mégis kevés halételt eszünk – véli Hóbár Péter, aki bevallja, korábban nem dolgozott a vendéglátóiparban. Negyven éve horgászik, a halak szeretete miatt vágott bele a sütödei munkába.
Az I. Balatoni Hal- és Termelői Piacot ugyanis a gyenesdiási önkormányzat hozta létre öt évvel ezelőtt. A piacteret, amelyet a halas tematikával próbálták egyedivé és a turisták számára vonzóvá tenni, számos halsütő bódé fogja közre. A kezdeményezés igen nagy sikert aratott az első három évben, de a halászat betiltása komoly törést jelentett. – A piac legnagyobb halsütödéje a halászati zrt. tulajdonában volt, de nem vállalták tovább a bódé működtetését, így önkormányzati tulajdonba került. Ekkor kerestek fel engem, hogy vezetném-e a büfét. Én pedig, noha nem konyítok a vendéglátáshoz, de évtizedek óta foglalkozom hallal, belevágtam, és nem bántam meg – emlékszik vissza a kezdetre.
A horgászból lett sütödés szerint a halászatra vonatkozó szigorú előírások hosszú távon nemcsak a turizmus terén okozhat károkat, hanem a víz élővilága is meg fogja sínyleni a teljes tiltást.
– Úgy vélem, hogy a törvényalkotók túlzásba estek. Szakembereknek kellene felügyelni a Balatont és annak élővilágát, és észszerű döntések mentén kellene rendbe tenni a halászatot, horgászatot. Tervszerű telepítések kellenek, és egy megfelelő kvótarendszerrel kordában lehetne tartani a halállományt – teszi hozzá.
Gyenesdiás önkormányzata, mint a piac létrehozója, lelkesen, várakozásokkal telve vágott bele ebbe a programba. Belenta Réka, a hivatal munkatársa lapunknak felidézte: kezdetben valódi halpiacként működött a vásár, a halgazdálkodási zrt. jégágyon árulta a friss halat.
– Az általunk megálmodott piac három éve nehézségekbe ütközött, amikor teljesen betiltották a halászatot – mondta Belenta Réka. Megítélése szerint ugyanis a balatoni gasztronómiai turizmust nem lehet balatoni hal nélkül értelmezni. Feladni azonban nem akarták a piacot, mivel a helyi termelők is árulhatták portékáikat, saját készítésű termékeiket. – Faházakat és asztalokat lehet bérbe venni, az előbbiek egy teljes szezonra százezer forintba kerülnek, míg az asztaloknak 400 forintos napidíjuk van. A népszerűséget bizonyítja, hogy a házikók mind gazdára leltek idén, és a forgalom is jelentős – tette hozzá.
A termelői piac sikere ellenére az önkormányzat nem adta fel a hal népszerűsítését. Idén nyolcadik alkalommal rendezték meg a településen a Keszegfesztivált, ahol már 12 mázsa keszeget szolgáltak fel, persze nem a Balatonból. – Több ízben is felkerestük az illetékes tárcát, jelezve aggályunkat, és kezdeményeztük a törvény enyhítését. Olyan, korlátok közötti feltételrendszerre lenne szükség, amely engedi a halászatot, de a józan ész határain belül. Bízunk abban, hogy idővel olyan döntés születik, amely megfelel az éttermeknek, vendégeknek és horgászoknak egyaránt.