2016. augusztus 28., vasárnap, Ágoston napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/magyar-cegek-kaptak-orosz-exportengedelyt-312637/

Magyar cégek kaptak orosz exportengedélyt

Az embargó feloldásával levegőhöz juthat az unió mezőgazdasága
Összesen hét hazai vállalat, köztük húsipari cégek és tejfeldolgozók kaptak exportengedélyt az orosz hatóságoktól az év végén – tudta meg a Magyar Idők. Ha a várakozások szerint az idén tényleg feloldják az importtilalmat, az érintett társaságok azonnal megkezdhetik a szállítást az orosz piacra. Az embargó végével akár az egyik legnagyobb orosz élelmiszeripari cég záhonyi beruházása is újra napirendre kerülhet.

Komoly válság fenyegeti az Európai Unió mezőgazdaságát, ha az év végéig nem oldódik fel az orosz importtilalom – nyilatkozta a Magyar Időknek Budai Gyula. A Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa szerint a gazdasági károk mellett egy jelentős szociális problémával is szembe találhatja magát az unió. Azoknak a termelőknek ugyanis, akik felhagynak a mezőgazdasági tevékenységgel, valahol munkát és megélhetést kell biztosítani. Az embargó miatt a sertéstartók és a tejtermelők évek óta nem látott alacsony árak mellett dolgoznak, ezért sokan azon gondolkodnak, hogy bezárják a gazdaságukat. Minden tagállam agrár-érdekképviselete az embargó feloldását sürgeti, köztük a német gazdálkodók közel kilencven százalékát tömörítő parasztszövetséggel, amely próbál nyomást gyakorolni a politikai döntéshozókra is – hívta fel a figyelmet az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős biztos.

Budai Gyula: Jelentős szociális problémákat okoz a tiltás

Forrás: MTI

Budai Gyula: Jelentős szociális problémákat okoz a tiltás

Meglátása szerint ma már minden érv amellett szól, hogy az EU feloldja az Oroszországgal szembeni szankciókat, Kelet-Ukrajnában ugyanis már jó ideje tűzszünet van. Mostanra mindenki ráébredt arra, hogy Oroszország nélkül az uniós kereskedelem nem működik. Oroszország is abban érdekelt, hogy rövid időn belül megszüntesse az uniós termékekre vonatkozó importtilalmat, 2014 óta ugyanis folyamatosan szűkül a boltokban a kínálat, a minőség csökken. Ráadásul a Törökországgal kirobbant konfliktus miatt már a török árukkal sem tudják pótolni az uniós termékeket.

A miniszteri biztos ezért arra számít, hogy az első fél évben pont kerül az ügyre, így megindulhatnak az első szállítmányok az orosz piacra. Az orosz állat- és növényegészségügyi felügyelet tavaly tavasszal járt a hazai feldolgozóipari cégeknél, jelentésükből pedig kiderül, hogy öt vállalat megtarthatja az exportengedélyét, két cég pedig megszerezte a hatóság jóváhagyását. Többségében húsipari cégekről van szó, de exportengedélyt kapott egy tejfeldolgozó is. Nagy hatással az lehet a hazai agráriumra, ha az uniós piacon csökken a túlkínálat, és lassan emelkedni kezdenek a felvásárlási árak.

Budai Gyula szerint ha megszűnnek az Oroszországgal szembeni szankciók, egy korábban tervezett beruházás is újra erőre kaphat. Az egyik legnagyobb orosz élelmiszerlánc, a Magnit Záhony környékén tervezte felépíteni logisztikai központját, ha az orosz fél továbbra is lát fantáziát a magyarországi beruházásban, újra napirendre kerülhet a téma – jegyezte meg Budai Gyula.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Rétvári Bence: 735 ezer gyermek juthat ingyen tankönyvhöz

A diákok kétharmada, minden alsó tagozatos gyermek és a szociálisan rászoruló felsősök ingyenesen kapja a tankönyvcsomagot

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!