2017. július 26., szerda, Anna, Anikó napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/loszereket-vasarol-nav-1957492/

Lőszereket vásárol a NAV

Bevetéseken, oktatásokon, gyakorlatozáson használhatják fel a lövedékeket
Több mint hatszázezer lőszerre írt ki közbeszerzési eljárást a múlt hét végén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A szervezet pisztolyokba és gépkarabélyokba való muníciót vásárolna, de sörétes és vaklőszer is szerepel a listán. A beszerzés egy évre láthatja el a NAV fegyvereseit lövedékekkel.

A NATO elvárásainál is szigorúbb követelményeket támasztott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azokkal a gazdasági szereplőkkel szemben, amelyek azt tervezik, hogy elindulnak a szervezet legújabb közbeszerzési eljárásán. A NAV pénteken tette közzé felhívását összesen 611 200 töltény megvásárlása ügyében. Az érdeklődő vállalkozások akkor nyerhetik el a megbízást, ha megfelelnek a védelmi és biztonsági beszerzésekről szóló hazai jogszabály megannyi feltételének, elsődlegesen is annak, hogy minden szükséges engedély meglétét igazolni tudják. Emellett referenciaként fel kell mutatniuk az elmúlt három évből két olyan üzletet, amikor minimum harmincmillió forint értékben szállítottak lőszert valamely megrendelőnek, a jogi előírásokat betartva és az adott szerződés pontjainak is maradéktalanul megfelelve.

Forrás: Kurucz Árpád

Akcióban a hatóság pénzügyőrei

A felhívásból kiderül, hogy a NAV a kötelékébe tartozó fegyveres egységek alapvető felszereléseit pótolja a közbeszerzéssel megvásárolandó több mint hatszázezer lőszerrel. Ennek kapcsán meg kell jegyezni, hogy a NAV-nál lőfegyvert használhatnak a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók. A tűzerőre nemegyszer szükség is lehet, az adóhivatal ugyanis több olyan bűncselekményfajta feltárását is feladatául kapta, amelyeknél könnyen megeshet, hogy agresszív, mindenre elszánt – és ennek megfelelően felszerelt – személyek, csoportok ellen kell fellépni. Került már a hatóság látókörébe például olyan cigarettacsempész-banda, amely, ha kellett, fegyverrel is megpróbálta megvédeni illegális üzletét, de találtak már a NAV-osok lőfegyvert adócsalással foglalkozó bűnözőknél, illegális szeszfőzdét üzemeltető személyeknél, ahogyan drogcsempészekkel is akadt dolguk a hivatal munkatársainak.

A mostani beszerzéssel pisztolytöltényeket és gépkarabélyokba való muníciót vásárol a NAV, a szervezetnek ezek mellett szüksége van 3200 sörétes lövedékre és ezer vaktöltényre is. Úgy tudjuk, ez a mennyiség a hatóság fegyvereseit egy évre láthatja el lőszerrel. A töltényeket felhasználhatják éles bevetéseken, de a gyakorlatozások és az oktatások során is bőven fogyhat a lövedékekből. Nem szokatlan egyébként, hogy a NAV fegyver- vagy lőszerbeszerzés kapcsán tesz közzé felhívást. Felidézhető például lapunk tavaly év eleji híradása, amely arról szólt, hogy az adóhatóság fegyveralkatrészek ügyében várt ajánlatokat. Az akkori listán szerepelt lámpa maroklőfegyverhez, állítható válltámasz, lövészszemüveg, fülvédő és fejvédőrendszer is. Bizonyos alkatrészek sörétes puskákhoz, más tartozékok géppisztolyokhoz kellettek.

Kiemelt

Nyertesek nélküli történet

A kortárs irodalom sokszor hív női alakokat segítségül ahhoz, hogy a sorsukon keresztül az elhallgatásokat feloldjuk, meg- és kibeszéljük.

Poszt-trauma

Gigantikus tiltakozás madártávlatból

Az olaszok egyre határozottabbak migráns-ügyben.

Dermesztő titkokról libben fel a fátyol

Ezekkel a No-Go zónákkal csak a baj van...

Simicska lapja teljesen elrugaszkodott a valóságtól

Bagoly mondja verébnek.

Egyszeri bűnöző, vagy visszaeső

Etikus?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!