2018. január 23., kedd, Zelma, Rajmund napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/lekotetlenul-tartott-penzek-2572804/

Lekötetlenül tartott pénzek

Nagy kiugrási lehetőség jöhet a befektetési alapok piacán

A Budapest Alapkezelő idei kutatása szerint a lakosság 53 százaléka rendelkezik megtakarítással: ez mintegy 20 százalékpontos növekedés az öt évvel ezelőtti adatokhoz képest – jelentette be tegnap Konkoly Miklós, a vállalat vezetője. Bár még mindig jellemző a lekötés nélküli vagy készpénz jellegű takarékoskodás, a befektetéssel rendelkezők is jóval többen vannak: 2013 óta 17 százalékról 30 százalékra nőtt az arányuk az összes megkérdezett között.

A kutatás összegzése alapján megállapították, hogy épp a szóban forgó, hozamot nem termelő két megtakarítási forma hozott kiugróan magas értékeket: a válaszadók 46 százaléka tartja lekötetlenül pénzét, és 40 százalék mondta azt, hogy a készpénzes megtakarítás mellett tör lándzsát. A felmérés alapján a megtakarítók 25 százalékának kevesebb mint 100 ezer forint félretett pénze van, 28 százalék 100 ezer és 1 millió forint közötti, míg 22 százalék 1 millió forint feletti összeggel rendelkezik. Körükben a legnépszerűbb befektetési forma továbbra is a bankbetét, illetve a megtakarítási számla.

A befektetési alapok népszerűsége terén nincs nagy változás, kevesen, idén a válaszadók 12 százaléka mondta azt, hogy rendelkezik ilyen eszközzel. Ugyanakkor a befektetési alapokkal kapcsolatos tévhitek lassan eloszlóban vannak: míg öt évvel ezelőtt csak az összes megkérdezett 36 százaléka gondolta, hogy ezek az eszközök rendszeres, kisebb összegű megtakarítások elhelyezésére is alkalmasak, addig idén már 45 százalékuk tette le a voksát e forma mellett. Konkoly megjegyezte: ugyan még alacsony a megtakarítási piacon a befektetési alapok részesedése, ez a piaci szereplőknek inkább kedvező hír, mivel így van még növekedési lehetőség a szolgáltatók számára.

A Budapest Alapkezelőnél a teljes kezelt vagyon 3,7 százalékkal 560 milliárd forintra emelkedett október végére, míg az alapokban kezelt vagyon 492 milliárd forintra nőtt, ami 2,9 százalékos növekedés tavaly év végéhez képest. A vállalat bejelentette, az ügyféligényekre reagálva átalakítja privát banki szolgáltatását, többek között nagy hazai és nemzetközi partnerekkel együttműködve jelentősen kibővíti az elérhető alapok számát, amivel változatosabb befektetési formákat szolgáltatnak a jövőben.

Kiemelt

Cottbusban nem viselik el a bevándorlókat

Újra ellentétbe kerültek egymással a hétvégén a németek és az idegenek az egykori NDK-hoz tartozó Cottbusban – számolt be róla a tegnapi német sajtó.

Poszt-trauma

Ordas hazugság a holland sajtóban a magyar oktatásról

Szerintük funkcionális analfabéták a magyar diákok.

Ungár elszabadult

Pártmegbízás vagy önmegvalósítás a trollkodás?

Zavarta a terrorgyanús afgán migránst a kereszt, levette a német bíróság

Ez így korrekt Európában.

Fodor Gáborék meghökkentő közleménye

Üzenet jött a mikroszkóp alól.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!