2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/legiutas-forgalmi-rekord-2675449/

Légiutas-forgalmi rekord

Idén nyárra várhatóan átadják a készülő B oldali utasmólót
Soha nem látott ütemben nőtt a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér forgalma tavaly. A 13,1 milliós utasforgalom mellett a kiszolgált légi teheráru mennyisége is rekordot döntött: több mint 127 ezer tonna érkezett vagy indult repülővel hazánkból.

A Budapest Airporton tavaly megfordult utasok száma két és fél millióval nőtt 2016-hoz képest, ami 14 és fél százalékos, rekordszintű bővülést jelent – közölte tegnap a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője. Ebben bizonyára annak is szerepe van, hogy az előző esztendőben is zajlott a repülőtéren a BUD 2020 elnevezésű, intenzív beruházásokkal járó fejlesztési terv végrehajtása, amelynek keretében 2020-ig 50 milliárd forintot fordítanak a a légikikötő bővítésére.

Áprilistól decemberig havi egymillió feletti utasforgalmat mértünk, kilenc hónapon át – közölte Hardy Mihály kommunikációs vezető. Hozzátette, 2013 óta több mint 50 százalékos utas­szám-emelkedés jellemző a magyar állomáson. Tavaly Budapestről 44 légitársasággal 45 ország 125 repülőterére lehetett közvetlenül eljutni, ami minden korábbi évnél színesebb kínálatot jelentett. Nemcsak új járatok nyíltak, hanem a meglévő útvonalakon is bővült a kínálat. Új szolgáltatók léptek be a piacra, illetve a már jelenlévők is bővítettek nagyobb kapacitású repülőgépekkel vagy a járatszám növelésével.

Fotó: Havran Zoltán

Az EU-s repterek látogatottságát jóval túllépte Budapest

Eközben több fejlesztés van folyamatban: az új, B oldali utasmóló munkálatai múlt év elején kezdődtek, és a tervek szerint idén a nyári forgalmi időszakban már át is adják a létesítményt. Tavaly az 1. terminál mellett átadtak két új logisztikai központot is, miközben ezer férőhellyel közel ötezerre bővült a repülőtéri parkolóhelyek száma. A terminálokon javult az utaskiszolgálás színvonala: 11 check-in pultot alakítottak ki egy új, 400 négyzetméteres várótérrel együtt. Megújultak az utasbiztonsági ellenőrzés eszközei is, a meglévő berendezéseket vadonatúj test­szkennerek egészítik ki, amelyek felgyorsítják a kontroll folyamatát.

– Büszkén jelenthetjük ki, hogy a budapesti repülőtér immár az európai légi közlekedés élvonalába került, különösen, ami a forgalomnövekedés ütemét illeti. 2017-ben két és félszeresen meghaladtuk az EU-s repülőterek látogatottságának átlagos bővülését. Ebben az évben is folytatjuk erőfeszítéseinket, hogy minél több új útvonallal, köztük egyszerre négy észak-amerikai járattal, és magas színvonalon szolgáljuk ki az utazóközönséget – összegzett Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója.

Kiemelt

Ünnepelt a sportos kerület

Budafok-Tétény tizenkilenc ifjú sporthőse gyűlt össze a Klauzál Gábor Művelődési házban és találkozott Karsay Ferenccel a kerület polgármesterével és Kulcsár Krisztiánnal, a MOB elnökével.

Poszt-trauma

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!