2017. november 20., hétfő, Jolán napja
Életmód, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/legionella-letezo-veszely-2203741/

Legionella, a létező veszély

Rendszeresen ellenőrizni kell a fürdőket
Egy független laboratórium nemrég elvégzett több ezer vizsgálata alapján – főként az ipari létesítményekben – jelentős egészségügyi kockázatot jelenthet a Legionella-baktérium előfordulása – adta hírül a Laboratórium tudományos portál.

Magyarországon első alkalommal kerültek napvilágra olyan adatok, amelyekből következtetni lehet a Legionella-­baktérium jelentette veszélyekre. Ez az a kórokozó, amely mesterséges és természetes környezetben egyaránt előfordul, és főként a langyos, meleg vízben szaporodik el hamar. A bakté­rium érintkezéssel nem fertőz, de belélegezve – például zuhanyozás során – súlyos megbetegedést okozhat. A legionellosis súlyosabb formája, a légio­náriusbetegség influenzaszerű tünetekkel kezdődik, a 2-3. naptól kezdve a tüdőgyulladás tünetei dominálnak, és az esetek felében zavartság, tudatállapot-változás is bekövetkezik. A betegség halálozási aránya magas, átlagosan 15 százalék. Az enyhébb kórforma, a Pontiac-láz spontán gyógyuló, influenzaszerű megbetegedés.

A baktérium a természetben elsősorban a meleg vizű forrásokban, tengerekben, tavakban, folyókban fordul elő, épített vizes környezetben pedig ott jelenthet elsősorban kockázatot, ahol úgynevezett aeroszol (az áramló levegőben lévő folyadékcseppek) keletkezhet. Minden épített vízrendszerben megtelepedhet, főként azonban a hűtőtornyokkal rendelkező ipari létesítmények hideg- és melegvíz-rendszereiben, légkondicionáló berendezésekben és központi hűtőkben.

A fertőzés veszélye az egész vízrendszert érintheti

Fotó: Havran Zoltán

A fertőzés veszélye az egész vízrendszert érintheti

Magyarországon 2016 februárja óta kötelező a Legionella rendszeres vizsgálata bizonyos létesítményekben – a közfürdőktől és a wellness-szállodáktól kezdve a hűtőtornyokkal rendelkező ipari létesítményeken, gyárakon át egészen a kórházakig, szociális intézményekig. Egy független laboratórium ezt követően közel kétezer Legionella-mérést végzett el; ehhez hasonló átfogó felmérés még nem volt hazánkban. A hűtőtornyokból származó 741 minta esetében 81-nél mutatták ki a baktériumot, ezek közül 44 esetben haladta meg a figyelmeztetési szintet.

Az ivóvízmintáknál rosszabb volt a helyzet, mintegy negyedükben mutatták ki a kórokozót, és gyakoribb volt a figyelmeztető szint feletti eredmény is: 1048 vizsgált mintából 126 haladta meg ezt. A probléma ezzel az, hogy egy fertőzött ág a teljes vízrendszert el tudja fertőzni, ugyanis a Legionella a megfelelő beavatkozás nélkül elterjed.

Mindemellett az ivóvízhálózatból nehezebb kiirtani, mint más rendszerekből. Jó hír viszont, hogy a fürdők vizsgálata során kiderült: ez egy jól kézben tartott, rendszeresen ellenőrzött terület.

Hirdetés

Kiemelt

Tovább lazíthat a jegybank

Az októberi, eseménytelennek mondható ülést követően kedden újból a piaci szereplők figyelmének középpontjába kerülhet a magyar jegybank.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!