2017. november 18., szombat, Jenő napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/lakossagnak-jo-lesz-jegkarmerseklo-rendszer-2435863/

A lakosságnak is jó lesz a jégkármérséklő rendszer

Jól halad a jégkármérséklő rendszer kiépítésének előkészítése, jövő év májusában már működhet az egész országot lefedő hálózat. A talajgenerátorok működtetésére elkezdték toborozni az embereket.

A szaktárca támogatja a jégkármérséklő rendszer országos kiépítését, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vállalt magára – mondta el lapunknak Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára. – A klímaváltozás következtében a szélsőséges időjárási események gyakorisága, valamint azok kedvezőtlen gazdasági, környezeti és társadalmi hatásai egyre inkább növekednek. Különösen érzékenyen érinti ez az agráriumot, amelynek egyik legfontosabb feladata a lakosság élelmiszerrel való biztonságos ellátása – emelte ki a miniszterhelyettes.

A kockázatmegelőzés egyik legfontosabb eszköze lehet a jégkármérséklő rendszer. Jelezte: jégeső az országban bárhol előfordulhat, de hatékony védekezés eddig csak a Dél-Dunántúlon működött. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vállalta az országos rendszer kiépítését és működtetését, amelyhez a Földművelésügyi Minisztérium minden segítséget megad.

A részletekkel kapcsolatban Nagy István elmondta: a NAK három új logisztikai központot hoz létre, az országot négy régióba sorolva alakítja ki a rendszert. A Dél-Dunántúlon már működő 141 egységet integrálják majd, így az újonnan telepített talajgenerátorokkal együtt egy csaknem ezer egységgel működő rendszer jöhet létre. Ezekből kétszáz önműködő generátor lesz, míg a fennmaradó egységeket kezelőszemélyzetre bízzák, a köztestület már keresi a megfelelő jelölteket. Nagy István szerint a beruházás mintegy 1,8 milliárd forintot tesz ki, az összeg egészét európai uniós forrásból finanszírozzák majd.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebb az időjárás

A felmerülő pluszköltségeket pedig az agrárkamara vállalja magára. A miniszterhelyettes jelezte: a NAK beruházási pályázatának elfogadását követően felgyorsulhat az országos rendszer kiépülése és a működtetéshez szükséges tárca és kamara közötti megállapodást is megköthetik.

A tervezett működtetési költség megközelíti az évi 1,5 milliárd forintot, ez az összeg azonban nem a gazdák pénztárcáját terheli majd, a Kárenyhítési Alapból finanszírozzák a rendszer fenntartását. – A talajgenerátoroknak köszönhetően a jégesőkárok miatt lényegesen kevesebb juttatást kell kifizetni a jövőben – hívta fel a figyelmet Nagy István. Hozzátette: a jégkármegelőzés nemcsak a mezőgazdasági termelőket segíti, a rendszer előnyeit más ágazatok vállalkozásai, közvagyonnal gazdálkodó szervezetek és a lakosság széles rétegei is élvezhetik majd.

Hirdetés

Kiemelt

Rogán Antal: Soros megtartotta az eligazítást Brüsszelben

Soros megtartotta az eligazítást Brüsszelben és az Európai Parlament ennek megfelelően viselkedett, amikor szavazott a felső korlát nélküli kötelező betelepítési kvótáról.

Poszt-trauma

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Agymenés a’la Bokros

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Nem bír leállni a liberális magyargyűlölő

Guy Verhofstadt valójában imádja Orbán Viktort?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!