2017. február 21., kedd, Eleonóra napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/lakossag-nagy-resze-ugy-veli-dolgoznia-kell-nyugdijas-eveiben-1316197/

A lakosság nagy része úgy véli, dolgoznia kell a nyugdíjas éveiben is

Többen gondolnak az előtakarékosságra, mint egy évvel korábban
A magyarok többsége pesszimistán várja az időskort: egy kutatás résztvevőinek túlnyomó többsége azzal számol, hogy nyugdíjasként is dolgozni fog. Egy év leforgása alatt sokat javultak az előtakarékoskodással kapcsolatos ismeretek, de még most is csak kevesen tudnak félretenni.

A magyarok többsége, 78 százaléka a mostaninál rosszabb vagy sokkal rosszabb életszínvonalra számít a nyugdíjba vonulás után – mondta tegnap a K&H Biztos jövő index nevű kutatás eredményeinek bemutatásakor Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítás és saját értékesítési csatornák divíziójának vezetője. Az évente végzett reprezentatív felmérés alapján a legtöbben pesszimisták a kilátásaikkal kapcsolatban. A válaszadók közel 70 százaléka azzal számol, hogy nyugdíj mellett is dolgozni fog, illetve 17 százalék mondta azt, hogy a vállalakozásából biztosítja majd időskori megélhetését. Ismét megugrott egy év alatt azok aránya, akik nem számítanak arra, hogy megérik a nyugdíjaskort. A válaszadók 34 százaléka mondta ezt, pedig Kuruc Péter megjegyezte: a számok alapján nem ez a helyzet. Egyre többen élnek egyre hosszabb ideig, épp ezért lenne szükség arra, hogy többen gondolkodjanak előre.

Forrás: Bach Máté

Nagyon sokan nem gondoskodnak időskori megélhetésükről

Az életkor előrehaladtával sokan bíznak abban, hogy fennmarad a mostani állami nyugdíjellátás. A fiatalok viszont, akiknek értelemszerűen még távoli az időskor, pesszimisták, sokan közülük egyáltalán nem számítanak állami nyugdíjra. Szintén korfüggő, hogy mennyire tudatosan tesznek félre nyugdíjas éveikre az emberek. A 30–39 éves korosztály közel 60 százaléka nem kezdte még el a takarékoskodást, de az idősebb korcsoportokban sem sokkal jobb a helyzet. Az 50-es éveikben járó válaszadók 38 százaléka sem kezdte még el a nyugdíjcélú takarékoskodást. A megkérdezettek leggyakrabban arra hivatkoznak, hogy ezt nem engedhetik meg maguknak. Kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítása a válaszadók alig több mint ötödének van, 78 százaléknak egyáltalán nincs megtakarítása idős korára.

A szakértő kedvező változásként emelte ki: a lakosság, ha nincs is mindig olyan helyzetben, hogy félretegyen, sokkal tudatosabb lett egyetlen év leforgása alatt, amennyiben megjelent a nyugdíj mint megtakarítási cél. A válaszadók legnagyobb arányban, 42 százalékban még mindig konkrét cél nélkül, biztonsági tartaléknak tesznek félre, de 39 százalékuk már a nyugdíjat is kiemelt megtakarítási célként említette.

Kuruc Péter elmondta, hogy a K&H készített egy modellszámítást. Ennek alapján egy egyre népszerűbb előtakarékossági formának számító nyugdíj-biztosítási konstrukció esetében havi 15 ezer forint megtakarítással 25 év alatt, az adójóváírást is figyelembe véve, a hozamoktól függően 8 millió forintnyi tőke halmozható fel.

Kiemelt

Olimpiai pályázat: nemzeti ügyből pártpolitika

Orbán Viktor miniszterelnök szerint csak konszenzusos ügyként lehetne sikerre vinni a budapesti olimpiai pályázat ügyét.

Poszt-trauma

Deutsch Tamás keményen beszólt az Arany Medve-díjasnak

Enyedi Ildikó retteg és szégyenkezik.

Minden eddigit felülmúló árulást követett el két magyar balliberális

Vajon elegendő lenne velük kapcsolatban a hazaáruló kifejezés?

A Népszava páros lábbal szállt bele a magyarokba

A Vörös kalapács újra lecsapott.

Rabszolga

Kósa Lajos megint lényegre törő volt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!