Változhatnak az étkezési burgonya forgalomba hozatali szabályai – derült ki a Kormány.hu-n olvasható dokumentumból. A Földművelésügyi Minisztérium tervezete elsősorban a minőségi kritériumokra és a csomagoláson feltüntetett jelölésekre terjed ki. Eszerint csak olyan étkezési burgonya hozható kereskedelmi forgalomba, amely a fajtának megfelelő megjelenésű, ép, nincs eltávolított része és nem hiányos, tiszta és kemény. Az étkezési burgonya legkisebb átmérője nem lehet kisebb 3,5 centiméternél. Az előrecsomagolt és az ömlesztett árunál egyaránt egy tétel kizárólag azonos eredetű, fajtájú, minőségű, héj- és hússzínű burgonyagumót tartalmazhat. A csomagoláson minden esetben fel kell tüntetni a megnevezést, a fajtanevet, a csomagoló és a forgalmazó nevét és címét, valamint a csomagolás időpontját, a származási országot és a burgonya főzési típusát.
A tárca indoklása szerint cél az, hogy kizárólag a megfelelő minőségű, osztályozott burgonya kerülhessen a vásárlók kosarába. Korábban ugyanis többször is előfordult, hogy ipari felhasználásra szánt vagy vetőburgonyát akartak eladni a trükkös kereskedők étkezési krumpliként. A minisztérium szerint ezt tükrözik azok a lakossági bejelentések is, amelyek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) és a Földművelésügyi Minisztériumhoz érkeztek be az elmúlt időszakban. Ráadásul ha a forgalmazott termékek esetében sikerül emelni a minőség színvonalát, az hosszú távon a termék exportlehetőségeit is javíthatja.
Az idén mintegy 18 ezer hektárról takarítanak be burgonyát a gazdálkodók hazánkban. A vetésterület évek óta folyamatosan csökken, a 2010-es évek elején még elérte a 25 ezer hektárt. A Földművelésügyi Minisztérium korábbi tájékoztatása szerint a burgonya termésátlaga az idén alacsonyabb lesz az előzetesen becsült értékeknél, és a ténylegesen betakarított mennyiség is kisebb lesz a vártnál. A becsült országos termésátlag hektáronként 22,66 tonna, ugyanakkor azokon a területeken, ahol a gazdálkodók nem tudták öntözéssel enyhíteni az aszály okozta károkat, még ennél is kevesebb burgonyát takaríthatnak be. A kisebb mennyiség az árakra is hat, a hazai burgonya termelői ára az Agrárgazdasági Kutatóintézet szeptember végi adatai szerint 78–140 forint között alakult kilogrammonként, az átlagár 22 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.