2016. május 29., vasárnap, Magdolna napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/kotelezo-letszamnoveles-kiskereskedelemben-76189/

Kötelező létszámnövelés jön a kiskereskedelemben

Egy készülő jogszabálytervezet szerint átlagosan a duplájára kell emelniük a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházaknak dolgozóik létszámát – tudta meg a Magyar Idők. A fogyasztóvédelmi szempontból indokolt lépés megoldaná az évek óta elmaradt béremelések miatt a kiskereskedelemben mára kialakult súlyos munkaerőhiányt.

Információink szerint rövidesen a parlament elé kerül egy olyan jogszabálytervezet, amely előírná a kiskereskedelmi vállalkozásoknak, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházaikban a nyitvatartási idő alatt 70 négyzetméterenként legalább egy alkalmazottnak a vásárlók rendelkezésére kell állnia, vagyis a jövőben alapterülethez kötnék a kötelezően alkalmazandó munkatársak számát. A kiskereskedelemben egyre kritikusabb munkaerőhiány megoldását segítő piacszabályozó intézkedés azt célozná, hogy megfelelő létszám mellett javuljon az áruházi szolgáltatások színvonala, egyúttal hatékonyabb legyen a boltok működése, a fogyasztók kiszolgálása – jutott lapunk tudomására.

Ágazati becslések szerint a várhatóan 2016-ban életbe lépő rendelkezés azzal járna, hogy a hiper- és szupermarketekben, diszkontokban a munkáltatóknak átlagosan a duplájára kellene emelniük a dolgozók jelenlegi létszámát. Ez jelentősen megnövelné a nagyvállalatok bérköltségeit.

A kereskedelmi dolgozók leterheltsége 20 százalékkal nagyobb az átlagosnál Fotó: Bach Máté

A kereskedelmi dolgozók leterheltsége 20 százalékkal nagyobb az átlagosnál Fotó: Bach Máté

A kötelező foglalkoztatási minimum előírását előreláthatóan forrásproblémákra hivatkozva kifogásolják majd a nagyáruházak, holott ismert, a folyamatosan növekvő kiskereskedelmi eladásokból származó nagyobb bevételek mellett idén a tervezetthez képest mintegy 15-18 milliárd forint többlet maradt a vállalatoknál, miután a kormány által az idei évtől sávos adóztatás alapján hatvanszorosára emelt élelmiszerlánc-felügyeleti díjat a multivállalatok erős lobbinyomására az Európai Bizottság eddig nem engedte beszedni.

Ebben a kérdésben jelenleg is zajlik az egyeztetés Brüsszel és Budapest között, úgy tudjuk, a progresszív adókulcsok helyett egységes közteherviselés lép érvénybe az élelmiszer-kereskedők ellenőrzésére szánt felügyeleti díj esetén. Ezzel együtt a kormány változatlanul arra törekszik, hogy a napi fogyasztási cikkeket árusító vállalatok piaci részesedésükkel arányosan vállaljanak szerepet a magyarországi közteherviselésben, és a vasárnapi pihenőnappal megspórolt bérpótlékok, a nagyobb forgalomból eredő bevételek és a kisebb fizetendő adó miatti többletösszegeket ne elsősorban a belső tartalékaik vagy nyereségük növelésére, hanem a magyar alkalmazottak bérfejlesztésére fordítsák.

Az elmúlt években ugyanis a legtöbb áruházláncnál elmaradtak a lakossági fogyasztásnövekedés miatt bővülő forgalommal arányos béremelések, aminek köszönhetően mostanra több ezer betöltetlen állást jegyeznek a karácsonyi bevásárlási rohamra készülő vállalatok. Az átlag alatti bérek mellett az is fokozza a létszámhiányt, hogy a töretlenül bővülő forgalmat a lehető legkevesebb dolgozóval, munkakörök összevonásával, műszakok megszüntetésével igyekeztek kiszolgálni a láncok. Ez mostanra a kereskedelmi alkalmazottak kóros leterheltségéhez, több területen bérfeszültséghez, a képzett munkatársak elvándorlásához vezetett – hívta fel a figyelmet a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete. – Évek óta nem megfelelőek a munkakörülmények a nagyáruházakban, kimutatások szerint az e területen dolgozók leterheltsége 20 százalékkal nagyobb az átlaghoz képest, egy ember kettő munkáját látja el a kasszánál, a raktárban, a bevásárlótérben – fejtette ki kérdésünkre Bubenkó Csaba elnök. Úgy vélekedett, amennyiben a foglalkoztatási minimum előírása életbe lép, ha a dolgozók jövedelme nem is emelkedik, a kötelező létszámnövelés hatására jelentősen könnyebb lesz az áruházi alkalmazottak munkavégzése és kiegyenlítődhetnek az eltorzult munkaerőpiaci folyamatok is.

Kiemelt

GloriettA Festeticsek városában

Ha Festetics Kristóf ma visszatérne Keszthelyre, elégedetten nyugtázná, hogy az utódok nemcsak őrzik, de tovább is álmodják azt a kulturális örökséget, amit ő megalapozott.

Poszt-trauma

Leszbikus nyomulás az ELTE klubnál

Ne várjunk jó modort a homoszexuális szervezetektől.

Kocsis Zoltán fején találta a szöget

A kultúránkat elsöprő jelenségekről beszélt.

Hozzánk menekülnek a németek a migránsok elől

Főleg a Balatonhoz.

Robit betámadták, Schiffer a …ba küldte a fideszeseket

A stílus maga az ember.

Hirdetés