Hamarosan elindul az idei szilvaszezon, két főbb fajta a hetekben érik be. Bár a hazai és a külföldi kereslet is jelentős a jó minőségű magyar gyümölcs iránt, a lehetőségek kihasználásához alapos ültetvényfejlesztésekre van szükség a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint. Itthon az utóbbi időszakban jellemzően 45-70 ezer tonna szilva termett évente, ez a fele annak, amennyit az 1990-es évek elején betakaríthattak a gyümölcsösökben a gazdálkodók.
Jelenleg 6600 hektáron folyik nagyüzemi szilvatermesztés, emellett számos helyen kiskertekben, házak mellett is foglalkoznak szilvával a gazdák. A legjelentősebb termelőkörzet Szabolcs-Szatmár- Bereg, Bács-Kiskun és Pest megyében van. A magyarok évente hozzávetőlegesen 1,3 kilogramm szilvát fogyasztanak el fejenként. A friss gyümölcs mellett lekvárként, befőttként és pálinkaként is népszerű a szilva. A hazai termelés fedezi a belső fogyasztást, külföldről jellemzően szezonon kívül érkezik a gyümölcsből. Az importált szilva mennyisége évente 400-600 tonna körülire tehető.
A jó minőségű magyar étkezési szilva keresett exportcikk, a kivitel mennyisége 8-12 ezer tonna között mozog évente. Az export főleg a német piacra irányul, emellett Csehország és Ausztria, valamint a skandináv országok is jelentős partnereink. Piaci szereplők szerint sokkal nagyobb igény lenne a minőségi magyar árura külföldön, mint amennyit a termelés jelenleg képes kielégíteni.
A magyarországi szilvaültetvények nagy része elöregedett, a piaci követelményeknek megfelelő, kiváló minőségű áru előállítására kevesek képesek. Emiatt a magyar termés jelentős részét az ipar dolgozza fel. A kamarai szakemberek szerint a fejlődéshez elengedhetetlen az ültetvényszerkezet átalakítása, az ipari célú ültetvények esetében is szemléletváltásra, megfelelő öntözésre, tápanyag-utánpótlásra és szakszerű növényvédelemre lesz szükség ahhoz, hogy hosszú távon kifizetődő legyen a termelés.
Ma jellemzően két fajtára korlátozódik a termelés, és sokszor okoz zavart, ha az egyszerre megérett gyümölcs hirtelen nagyobb mennyiségben jelenik meg a piacon. – Különböző fajták sokasága áll a termelők rendelkezésére, amelyekkel kibővíthető, elnyújtható a szezon – hívta fel a figyelmet közleményében a NAK.