2016. szeptember 1., csütörtök, Egyed, Egon napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/korrupciomentes-olimpiat-terveznek-2-385012/

Korrupciómentes olimpiát terveznek

A korábbi játékok tapasztalatait is összegyűjti a számvevőszék
Még el sem nyerte Magyarország az olimpiarendezés jogát, az Állami Számvevőszék már hozzálátott annak feltérképezéséhez, hogy a játékok megszervezésekor mely pontokon merülhet fel a korrupció lehetősége, s miként kerülhetők el a visszaélések. A számvevők az elmúlt egy-másfél évtized téli és nyári olimpiáinak tapasztalatait is mérlegre teszik.

Érdekes kutatásba kezdett az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A szervezet szakemberei arról igyekeznek összegzést készíteni, hogy a drága – jellemzően sokmilliárdos – olimpiai beruházások megvalósításakor mely pontokon vetődhet fel a korrupció lehetősége. Melyek azok tényezők, amelyek miatt valaki kenőpénzt adhat, illetve fogadhat el. – Veszélyt hordoz magában például a rövid határidő: ha a munkát az ideálisnál gyorsabban kell elvégezni, előfordulhatnak jogellenes ajánlatok vagy kérések – mondta lapunknak Görgényi Gábor, az ÁSZ kutatásának vezetője. A szakember közlése szerint kockázatot jelenthet, sok más mellett, a beruházásokban részt vevő szervezetek kiválasztása, azok működése, vagy éppen az, hogy a kivitelezést végző nagyobb cégek miként szervezik meg alvállalkozóik tevékenységét.

– Az olimpia a nagyberuházások egyik különleges esete – jegyezte meg Görgényi Gábor, majd hozzátette: a kutatómunkát az ÁSZ éppen az ötkarikás játékokkal kapcsolatban kezdi meg. A számvevőszék ez ügyben hosszabb tanulmányt állít össze. – A szakmai dokumentum voltaképpen egy katalógus lesz. Olyan regiszter, amely felsorolja azokat a területeket, amelyek teret nyithatnak a vesztegetés előtt, ha Budapest rendezné meg 2024-ben a XXXIII. Olimpiai Játékokat és a XVII. Paralimpiai Játékokat. A tanulmány egyúttal valamennyi azonosított korrupciós veszélyhelyzet kivédésre is megoldást kínál majd, de legalább ilyen fontos, hogy a szakmai összegzés már a pályázat benyújtásához is fontos szempontokkal szolgálhat – mondta a számvevőszék szakembere.

A kutatáshoz az ÁSZ a lehető legtöbb tapasztalatot igyekszik összegyűjteni. – A számvevőszék már felvette a kapcsolatot valamennyi ország hasonló szervezetével, amely az elmúlt 10-15 évben olimpiát rendezett. A külföldi ellenőrzések megállapításai mellett az ÁSZ felidézi majd az utóbbi időszak témába vágó hazai ismereteit, számvevőszéki vizsgálatainak eredményeit is. Emellett kikérik a nagyberuházásokban rendszerint részt vevő gazdasági, állami szereplők véleményét is.

Mint megtudtuk, a tanulmány csak az első lépés lesz abban a folyamatban, amellyel az ÁSZ – a maga keretei között – hozzájárulna az olimpia sikeres és költséghatékony megrendezéséhez. Görgényi Gábor közlése szerint később – más szakmai anyagok mellett – általános ellenőrzési útmutatót is készít a számvevőszék. A dokumentumot közzé is teszik, így más állami szervezetek és cégek is áttekinthetik korrupciós szempontból különféle beruházásaikat.

Átvilágítás alatt az állami cégek

Több mint 250 állami tulajdonú gazdasági társaság vett részt a számvevőszék önkéntes antikorrupciós felmérésében. Az ÁSZ tavaly, év végén indította el a közcégek átvilágítását, amellyel az ilyen társaságok korrupciós viszonyait igyekszik feltárni.
A számvevők tegnapi közlése szerint a programban minden második megkeresett állami vállalat részt vett, a beérkezett adatok feldolgozásához már hozzá is láttak a szakemberek. Az ÁSZ 2011 óta minden évben áttekinti a közintézmények, a költségvetési szervezetek korrupciós helyzetét. Az állami vállalatok most első alkalommal csatlakozhattak a kutatáshoz, amely – a tervek szerint – az ősszel megnyílik az önkormányzati cégek előtt is. Az olimpiai antikorrupciós tanulmány szintén a program részének tekinthető.

 

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Nem kértek Sorosból a kinti magyarok

A milliárdoshoz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány jelentős erőfeszítéseket tett a legutóbbi európai parlamenti választások előtt.

Poszt-trauma

A Klubrádióban tegnap meghalt a 2008-ban elhunyt Paul Newman

Bemondták.

Clinton elintézte: az Alapító atyák forognak a sírjukban

Egy demokráciában a szólásszabadság szent és sérthetetlen.

Médiamanipuláció: már a saját szemének sem hihet az ember

Ezek szerint Mrs.Clinton győzelméért semmilyen ár sem drága.

Merkel: senki nem ússza meg a muszlim betelepítést

A kancellár nem rántja el a kormányt.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!