2017. május 27., szombat, Hella napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/kormanyzati-tamogatas-segitheti-az-uj-munkasszallok-megepiteset-1716358/

Kormányzati támogatás segítheti az új munkásszállók megépítését

A már meglévő munkásszállók felújítását, egyéb épületek átalakítását, valamint új intézmények létrehozását kiemelten azokban a régiókban támogatja a kormány, amelyekben súlyosabbak a munkaerőpiaci problémák. A felújítási beruházásokat egy éven belül, az új szállók építését pedig két éven belül be kell fejezni a Kormány.hu-n közzétett részletes pályázati útmutató szerint.

Részben visszatérítendő, részben vissza nem térítendő formában nyújt támogatást az önkormányzatoknak a kormány a munkásszállók építésére, a komplexumokat legalább 80 férőhelyesre kell kialakítani – derül ki a Kormány.hu portálon közzétett részletszabályozásból. A támogatás mértéke legfeljebb 60 százalék lehet, a fennmaradó 40 százalékot az önkormányzatnak vagy az önkormányzati társulásnak kell állnia. Az állami támogatáshoz anyagi biztosítékot kell nyújtani. A munkásszállót azon alkalmazottak vehetik igénybe, akiknek az adott településtől 50 kilométerrel távolabb esik a lakhelye, nincs lakóhelye azon a településen, ahol dolgozik, határozott idejű munkaviszonya legalább egy évre szól, vagy álláskeresőként tartják nyilván a munkába állás előtt. A munkaadónak az önkormányzattal kell szerződnie.

A támogatás megítélését szigorú feltételekhez kötik a döntéshozók. A településeknek vállalniuk kell, hogy új szálló építése esetén két éven belül, átalakítás esetén pedig egy éven megvalósítják a beruházást, s magát a munkásszállót legalább tíz évig fenntartják.

Szigorú feltételeket írnak elő az önkormányzatok számára

Forrás: MTI

Szigorú feltételeket írnak elő az önkormányzatok számára

Vissza nem térítendő támogatás elsősorban az építési munkákhoz igényelhető, a tárgyi eszközök beszerzéséhez pedig a visszatérítendő támogatás a megoldás. A hozzájárulásokra százszázalékos előleg jár. Egy férőhely kialakítása nem kerülhet 2,8 millió forintnál többe, felújítás esetén az összeg nem lehet magasabb mint kétmillió forint. A kiírás szerint gyakorlatilag minden, építéssel és hatósági engedélyeztetéssel kapcsolatos költség elszámolható.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a munkás­szállók kialakításával kapcsolatban azt hangsúlyozta: már több önkormányzat is jelezte, hogy a területén működő vállalkozások igényei alapján a tulajdonában álló ingatlanok átépítésével, illetve új ingatlanok építésével munkásszállást létesítene, és ehhez állami támogatást szeretne igénybe venni. Cseresnyés szerint a támogatás érdemben javíthatja a munkaerő-áramlás lehetőségét azokba a térségekbe, ahol már nincs számottevő munkaerő-tartalék. A munkaadói oldal már tavaly megfogalmazta a mobilitás ösztönzésére szolgáló lehetőségek közül a szállók kialakítását, orvosolva a nyugati országrészben jelentkező munkaerőhiányt, illetve egyes keleti régiókban a még mindig tíz százalék körüli munkanélküliségi szintet.

Hirdetés

Kiemelt

A család természetes és alapvető egysége a társadalomnak

A természetes család iránti elköteleződést tartalmazó zárónyilatkozattal ért véget Budapesten a Családok XI. világkongresszusa.

Poszt-trauma

Újabb szintet lépett a liberális idiotizmus

Teljesen természetes az iszlamista terror.

Ki nem mond igazat: a ballib média, vagy Juncker?

De mi „belgák” most hova álljunk?

Botka és a kerítés

... meg Orbán, aki nem engedi be a migránsokat

Liberáliséknál a „vidékies” egy szitokszó

Ráadásul a „vidékies” és a „fiatal” is összeférhetetlen!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!