2017. július 23., vasárnap, Lenke napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/kormanyzati-tamogatas-segitheti-az-uj-munkasszallok-megepiteset-1716358/

Kormányzati támogatás segítheti az új munkásszállók megépítését

A már meglévő munkásszállók felújítását, egyéb épületek átalakítását, valamint új intézmények létrehozását kiemelten azokban a régiókban támogatja a kormány, amelyekben súlyosabbak a munkaerőpiaci problémák. A felújítási beruházásokat egy éven belül, az új szállók építését pedig két éven belül be kell fejezni a Kormány.hu-n közzétett részletes pályázati útmutató szerint.

Részben visszatérítendő, részben vissza nem térítendő formában nyújt támogatást az önkormányzatoknak a kormány a munkásszállók építésére, a komplexumokat legalább 80 férőhelyesre kell kialakítani – derül ki a Kormány.hu portálon közzétett részletszabályozásból. A támogatás mértéke legfeljebb 60 százalék lehet, a fennmaradó 40 százalékot az önkormányzatnak vagy az önkormányzati társulásnak kell állnia. Az állami támogatáshoz anyagi biztosítékot kell nyújtani. A munkásszállót azon alkalmazottak vehetik igénybe, akiknek az adott településtől 50 kilométerrel távolabb esik a lakhelye, nincs lakóhelye azon a településen, ahol dolgozik, határozott idejű munkaviszonya legalább egy évre szól, vagy álláskeresőként tartják nyilván a munkába állás előtt. A munkaadónak az önkormányzattal kell szerződnie.

A támogatás megítélését szigorú feltételekhez kötik a döntéshozók. A településeknek vállalniuk kell, hogy új szálló építése esetén két éven belül, átalakítás esetén pedig egy éven megvalósítják a beruházást, s magát a munkásszállót legalább tíz évig fenntartják.

Szigorú feltételeket írnak elő az önkormányzatok számára

Forrás: MTI

Szigorú feltételeket írnak elő az önkormányzatok számára

Vissza nem térítendő támogatás elsősorban az építési munkákhoz igényelhető, a tárgyi eszközök beszerzéséhez pedig a visszatérítendő támogatás a megoldás. A hozzájárulásokra százszázalékos előleg jár. Egy férőhely kialakítása nem kerülhet 2,8 millió forintnál többe, felújítás esetén az összeg nem lehet magasabb mint kétmillió forint. A kiírás szerint gyakorlatilag minden, építéssel és hatósági engedélyeztetéssel kapcsolatos költség elszámolható.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a munkás­szállók kialakításával kapcsolatban azt hangsúlyozta: már több önkormányzat is jelezte, hogy a területén működő vállalkozások igényei alapján a tulajdonában álló ingatlanok átépítésével, illetve új ingatlanok építésével munkásszállást létesítene, és ehhez állami támogatást szeretne igénybe venni. Cseresnyés szerint a támogatás érdemben javíthatja a munkaerő-áramlás lehetőségét azokba a térségekbe, ahol már nincs számottevő munkaerő-tartalék. A munkaadói oldal már tavaly megfogalmazta a mobilitás ösztönzésére szolgáló lehetőségek közül a szállók kialakítását, orvosolva a nyugati országrészben jelentkező munkaerőhiányt, illetve egyes keleti régiókban a még mindig tíz százalék körüli munkanélküliségi szintet.

Kiemelt

Tízfontos

Ma már senki sem kérdőjelezi meg Austen helyét az irodalmi panteonban, mégis példa nélküli, hogy valamely szerzőt, ráadásul nőt, olyan dicsőségben részesítsenek, mint őt.

Poszt-trauma

Obama transzgender öröksége tovább élhet az amerikai hadseregben

Mehet a közös zuhanyzás.

Külhonban is magyarul

Történelmi bejelentést tett Tusnádfürdön az MTVA vezérigazgatója.

Merénylet

A rossz fújásnak is vannak fokozatai.

Újabb nehéztüzérrel támadnak a ballibek

Konrád György is feltűnt a színen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!