2017. november 24., péntek, Emma napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/konnyebben-vallalhatnak-munkat-nyugdijasok-2205148/

Könnyebben vállalhatnak munkát a nyugdíjasok

A bérplafon eltörlése és a járulékterhek mérséklése lenne a legfontosabb
Mind a munkavállalói, mind a munkaadói oldal egyetért abban, hogy a kormány könnyítsen a nyugdíjasok munkavállalási lehetőségein. A Magyar Idők úgy tudja, ezzel kapcsolatban több javaslat is a kormány asztalára került, így akár a munkahelyvédelmi akció kiszélesítése, akár az öregségi nyugdíj előtt ellátásban részesülőkre vonatkozó bérplafon eltörlése is szóba jöhet ősszel. Korábban Varga ­Mihály nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a nyugdíjas-szövetkezeti modell jó megoldás, ugyanakkor az idősek egyéni munkavállalásán is könnyíteni kell.

Változásra számíthatnak ősztől a dolgozni vágyó nyugdíjasok, ugyanis a kormány könnyítene munkavállalásukon. A jelenlegi szabályozás szerint, ha egyénileg vállalna munkát egy nyugellátásban részesülő polgár, akkor teljes járulékfizetési kötelezettséggel teheti ezt meg. Ráadásul azok, akik korkedvezményes ellátásban részesülnek vagy a Nők 40-nel mentek nyugdíjba, azoknak bizonyos kereset felett vagy az ellátásukról, vagy a munkájukról kell lemondaniuk. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban azt közölte, az ősz folyamán dönthetnek a könnyítésről.

Fotó: Kurucz Árpád

A szakszervezetek a korkedvezményes, valamint a Nők 40 ellátásban részesülők bérplafonját szüntetnék meg. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke lapunk kérdésére felidézte: a bérplafon bevezetésekor még a munkanélküliség jelentette a problémát, mára viszont a munkaerőhiány okoz gondot, sok munkavállaló pedig e miatt a korlát miatt nem akar vagy nem mer újra elhelyezkedni, habár a munkaadónak is szüksége lenne az érintett tudására.

Az öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem érő, de ellátásban részesülők jelenleg évente a mindenkori minimálbérnek, tehát az idén 127 és fél ezer forintnak a 18-szorosát kereshetik meg egy év alatt. Amennyiben az adóköteles keresete meghaladná ezt az összeget, tehát az évi 2,295 millió forintot, havi átlagban pedig a bruttó 191 250 forintot, az érintettnek abban az esetben választania kell ellátás vagy munkaviszony között.

A Liga vezetője elmondta: rengetegen jelezték már a szakszervezetnek, hogy visszamennének dolgozni, ha nem lenne a bérplafon miatt kockázatos a rendszer. Az érdekképviselet elnöke a nyugdíjas-szövetkezetekkel kapcsolatban elmondta, megfelelő garanciákra van szükség annak érdekében, hogy ne érje hátrány a szövetkezeti tagokat, valamint nem szabad, hogy a működési költségek kiugróan magasak legyenek.

– A nyugdíjasok foglalkoztatását oly módon lehetne egyszerűsíteni, amely nem teszi szükségessé a költségvetés módosítását – fogalmazott lapunk kérdésére Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Kifejtette: ennek egyik módja lehet a munkahelyvédelmi akció kibővítése. Az akcióban jelenleg az 55 év felettiek foglalkoztatásakor kapnak jelentős kedvezményt a vállalkozások, ugyanakkor a kedvezmény nem érvényesíthető a nyugdíjasokra. A kamara elnöke hozzátette: olyan döntést érdemes hozni, amely nem veszélyezteti a meglévő munkaerőt, ugyanakkor elősegíti az idősebb korosztály foglalkoztathatóságát.

A munkaadói és a munkavállalói oldal egyaránt támogatja, hogy az ellátásban részesülők másik csoportjának, az öregségi nyugdíjban részesülőknek a bérük után ne kelljen a teljes járulékterhet megfizetni. Ezt – a nyugdíjas-szövetkezeti modellhez hasonlóan – mind­össze a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetésével érnék fel a felek.

Illetékmentesség a szövetkezeteknek
A nyugdíjas-szövetkezetek alapítása folyamatos. Benyújtotta a parlamenthez tegnap a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek cégbírósági eljárását illetékmentessé tevő javaslatát Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. Közérdekű nyugdíjas-szövetkezet alapításakor jelenleg százezer forint cégbejegyzésre irányuló eljárási illetéket kell fizetni. A módosító javaslat kiterjesztené az illetékmentességet a folyamatban lévő eljárásokra is. Eszerint az állami adóhatóságnak utóbb vissza kellene utalnia a díjat. Kósa a módosítást azzal indokolta, hogy a közérdekű nyugdíjas-szövetkezet alapítására jogosultak főszabály szerint nyugdíjasok (de kizárólag természetes személyek) lehetnek, másrészt azzal, hogy a szociális szövetkezet, a korlátolt felelősségű társaság, az egyéni cég, a közkereseti társaság és a betéti társaság bejegyzésére irányuló eljárás is illetékmentes. Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott arról beszélt, hogy munkahiány van, a nyugdíjasok pedig sok tapasztalattal rendelkeznek. Borsod-Abaúj-Zemplén megye élen jár a szövetkezetek megalakításában, de Miskolcon, Ózdon is alakulnak a társaságok. (MTI)

 

Hirdetés

Kiemelt

Európa Liga: Szalai piros lappal „tért vissza”, a Hoffenheim kiesett

A közel három hónapos kényszerpihenő után visszatért magyar válogatott labdarúgó csapata, a Hoffenheim 3-1-re kikapott a Braga vendégeként.

Poszt-trauma

Feledy Péter a közmédiát ekézte

„Pitibb”, de a mindennapi életet befolyásoló dolgok hiányoznak

Vona legújabb fordulata

Mikor füllent a Jobbik elnöke?

Dollármilliókat áldozott a legénység kiképzésére Soros György

Szemináriumok, tanfolyamok, közvélemény-formálás.

Árulkodó kép Kennedyről

Örökkévalóság fekete keretben.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!