2017. november 21., kedd, Olivér napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/konnyebb-dolguk-van-kisuzemi-boraszatoknak-2364559/

Könnyebb dolguk van a kisüzemi borászatoknak

A hazai borászok több mint fele kisüzemi termelőként működik, így élhet az új jövedéki törvény adta adminisztrációs könnyítéssel. Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken elmondta: a lehetőség jövőre is nyitva áll a termelők előtt, ezért a tárca arra számít, hogy a következő években egyre többen lépnek majd át az egyszerűsített adóraktári kategóriából a kisüzemi státusba.

A távirati iroda szerint az államtitkár jelezte, az érintett borászatok választhatnak az eddigi pincekönyves rendszer és az új, egyszerűsített adminisztrációjú kisüzemi regiszter között.

Fotó: Bach Máté

Az ágazat régóta várt az egyszerűbb adminisztrációra

Az október elsejétől hatályos szabályozás szerint a kisüzemeknek már nem kell pincekönyvet vezetniük, elegendő, ha regiszterrel rendelkeznek. A dokumentációt papíron vagy elektronikus formában is vezethetik a gazdaságok. A kisüzemi bortermelői regisztert a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa állítja elő és hitelesíti, a nyilvántartási lapokat pedig a hegybíróktól szerezhetik be a gazdálkodók. Brazsil Dávid, a HNT főtitkára szerint a kisüzemi regiszter bevezetése fontos állomás a termelők részére, mivel jelentős egyszerűsítéseket tartalmaz az eddig vezetett több száz oldalas pincekönyvhöz képest. – A regiszter csak három részből áll, és a kitöltéséhez nem kell tanácsadókat felkérni, mint eddig. A kitöltése nem bonyolultabb, mint egy postai utalványé – emelte ki.

Czerván György beszélt arról is, hogy az idén a magyar borászok annak ellenére jó termésre és kiváló minőségű borra számítanak, hogy az időjárást a szélsőségek jellemezték. Az államtitkár szerint csak jégkárból 70 ezer hektárról érkezett az idén bejelentés. A szüret jól halad, eddig körülbelül 22 ezer hektáron fejeződtek be a munkálatok.

Ez a termőterület 40 százalékát teszi ki.

Hirdetés

Kiemelt

Frontális támadás indult Magyarország ellen

Vádaskodik, fenyeget és rágalmakat fogalmaz meg Soros György, és befenyítette Magyarországot – így reagáltak a nemzetközi tőzsde­spekuláns nyilatkozatára a Fidesz politikusai.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!