2017. július 23., vasárnap, Lenke napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/koltsegvetes-2018-hetekig-vitaznak-honatyak-munkabol-elok-budzsejerol-1711633/

Költségvetés 2018: hetekig vitáznak a honatyák a munkából élők büdzséjéről

Csütörtökönmegkezdődött a 2018-as költségvetésről szóló törvényjavaslat vitája az Országgyűlésben. Elhangzott, a polgári kormány továbbra is elkötelezett a munkahelyteremtés ösztönzése, a családok európai viszonylatban is példaértékű támogatása, valamint Magyarország külső és belső biztonságának erősítése mellett.

A jövő évi büdzsé minden magyar embernek megteremti annak a lehetőségét, hogy ismét léphessen egyet előre a saját életében – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2018-as költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitájának megnyitójában. Ismertette, a kedvező fiskális és a reálgazdasági folyamatoknak köszönhetően a költségvetés jövőre 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos hiánnyal számol, 3 százalékos infláció mellett. Folytatódik az államadósság GDP-arányos mérséklődése: az uniós módszertan szerinti adósságmutató 70,5 százalékra csökken, ami 1,5 százalékponttal lesz alacsonyabb az ideinél.

Jövőre számos szakpolitikai területnek jut többletforrás, így oktatásra 81 milliárd forinttal, egészségügyre 102 milliárddal, nyugdíjakra, családtámogatásra, szociális területre 287 milliárddal, gazdaságfejlesztésre 205 milliárddal, míg rendvédelemre és a közbiztonság megerősítésére 83 milliárd forinttal jut több pénz, mint ebben az évben. Kiemelte: a migrációs nyomás kezelése továbbra is többletfeladatot jelent, így az illegális bevándorlás elleni fellépés érdekében közbiztonságra az ideihez képest 19 százalékkal több, összesen 514 milliárd forint forrás jut. Jelezte azt is, hogy az előre nem várt kockázatok kivédésére, az évközi kormányzati döntések fedezetének biztosítására összesen több mint 200 milliárd forint tartalékkal lehet számolni.


Varga Mihály kiemelte, hogy a jövőre is folytatódó célzott áfacsökkentések (halhús, internet, éttermi szolgáltatás) komoly támogatást jelentenek minden magyar családnak, javítják a hazai termelők versenyképességét, és hozzájárulnak a kereskedelmi forgalom további bővüléséhez. Mint mondta, 15 százalékos szinten marad jövőre a személyi jövedelemadó kulcsa, így jövőre egy kétkeresős, átlagjövedelemmel rendelkező kétgyermekes családnál éves szinten mintegy 240 ezer forint marad 2015-höz képest.

A kétgyermekes családok adókedvezménye januártól összességében havi 35 ezer forintra nőhet. Számíthatnak adókedvezményre az első házasok is, és az otthonteremtési programra még több forrás, 226 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Jövőre az állam biztosítja az első sikeres nyelvvizsga, valamint az első emelt szintű – most még térítésköteles – idegen nyelvből tett érettségi, továbbá a fiatalok első jogosítványának ingyenes megszerzését – sorolta a tárcavezető.

A vállalkozókat érinti, hogy 2018-tól 13 százalékra csökken a kisvállalati adó, marad az egységesen 9 százalékos társasági adó, az egészségügyi hozzájárulás és a szociális hozzájárulási adó kulcsa 20 százalékra csökken, míg a kisüzemi sörfőzdék esetében 8 ezer helyett 200 ezer hektoliter lesz az a határ, ami alatt csak a jövedéki adó felét kell megfizetni.
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint megalapozott a 2018-as költségvetés, a javaslat előkészítése és tartalma megfelel a jogszabályoknak, a büdzsé hozzájárul a költségvetési stabilitás fenntartásához. Domonkos László a honatyákkal közölte, ha az előrejelzésnek megfelelően alakul a makrogazdaság, a bevételi előirányzatok teljesíthetők, sőt van, amelyik túl is teljesülhet. Az ÁSZ a jövedéki adónál és a személyi jövedelemadónál 16 milliárd forint túlteljesülést prognosztizál.

A pénzügyi stabilitást tükrözi a kormány 2018-as javaslata a Költségvetési Tanács (KT) véleménye szerint. Kovács Árpád elnök szerint az államadósság-szabálynak való megfelelés akkor sincs veszélyben, ha a gazdasági növekedés mértéke esetleg valamivel szerényebben alakul. Szólt arról is, hogy a nyugdíjak és egyes jövedelempótló ellátások reálértéke jövőre is megőrizhető, sőt a nyugdíjasok nyugdíjprémiumban is részesülhetnek.

Az MSZP frakcióvezetője a vita során úgy fogalmazott, át kell írni a 2018-as költségvetést annak érdekében, hogy igazságot tegyenek és megállítsák a fideszes korrupciót. Tóth Bertalan szerint ez ugyanis az igazságtalanság és a korrupció költségvetése, amely a gazdagokat jutalmazza, a szegényeket bünteti. Mesterházy Attila, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke azt jelezte, a szociális kiadások, az oktatás és az egészségügy területén javasolnak módosításokat.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka szerint a 2018-ra tervezett büdzsé választási célokat szolgál. Mint mondta, szakértőik mintegy 600 milliárd forintnyi olyan forrást találtak benne, amelyet vagy „nettó őrültségekre, vagy presztízsberuházásokra, piramisépítésekre vagy tökéletesen homályos célokra” különítettek el.

Halász János, a Fidesz szóvivője az ellenzéki nyilatkozatokra reagálva azt mondta, ezúttal is „önző politikai érdekek” mentén foglaltak állást a költségvetésről, de „még nem késő, hogy a munkából élők és a családok oldalára álljanak”, hiszen a javaslatról június 15-én szavaz az Országgyűlés.

 

Kiemelt

Tízfontos

Ma már senki sem kérdőjelezi meg Austen helyét az irodalmi panteonban, mégis példa nélküli, hogy valamely szerzőt, ráadásul nőt, olyan dicsőségben részesítsenek, mint őt.

Poszt-trauma

Obama transzgender öröksége tovább élhet az amerikai hadseregben

Mehet a közös zuhanyzás.

Külhonban is magyarul

Történelmi bejelentést tett Tusnádfürdön az MTVA vezérigazgatója.

Merénylet

A rossz fújásnak is vannak fokozatai.

Újabb nehéztüzérrel támadnak a ballibek

Konrád György is feltűnt a színen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!