2017. július 23., vasárnap, Lenke napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/kiveteles-kutatas-keszult-paks-ii-telephelyen-1711465/

Kivételes kutatás készült Paks II telephelyén

Régiós szinten ritkaságszámba megy az atomerőművet előkészítő program
Az egész régióban ritkaságnak számít a Paks II projekt telephelyvizsgálatának kutatási programja – mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztos a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szerdai előadás-sorozatán

Kiemelte, hogy az atomerőművek tervezésének elsődleges szempontja nem az áramtermelés, hanem a biztonság, amelyről három plusz egy aspektusban lehet beszélni. Ezek a nukleáris és a fizikai biztonság, a sugárzó anyagok szabadba jutásának meggátolása, valamint ma már kiemelt figyelmet kell szentelni a kibervédelemnek is.

A telephely vizsgálati eljárása alatt többek között tektonikai, ­szeizmológiai, vízügyi csoportok készítettek részletes jelentéseket. A földtani és tektonikai kutatások menetéről Horváth Ferenc, az MTA doktora, professor eme­ritus számolt be. A kiindulási alapot az 1986-tól 2006-ig elvégzett kutatások adták, a közelmúltban pedig olyan mérésekre és mélységi fúrásokra volt szükség, amelyek segítségével 3D-s képet alkothattak a telephelyről és annak ötven kilométeres sugarú körzetétől. Az űrgeodéziai felmérések során több évtized alatt összegyűjtött GPS-adatok alapján határozták meg a mozgásvektorokat.

Forrás: Kurucz Árpád

Tervezéskor a biztonság a legfőbb szempont

Kiderült, hogy a paksi telephely évente mindössze néhány tized milliméternyit mozdul csak el. A terület felső talajrétege ugyan hajlamos a folyósodásra, de ezt mérnöki megoldással meg lehet előzni. Horváth Ferenc kérdésre válaszolva megcáfolta azt a közkeletű tévhitet is, amely szerint a Duna éppen egy tektonikai törésvonal mentén haladna, hiszen szavai szerint a folyó a kérdéses területtől több száz méterre vonul.

– Már bevált, ismert gyakorlatokat kell alkalmazni az új atomerőművek tervezésénél és építésénél, ilyen például a reaktor köré épített dupla fal, amelyet fejlesztő cégtől és a megbízó országtól függetlenül mindenhol alkalmaznak – magyarázta előadásában ­Katona Tamás, az MTA doktora, egyetemi tanár. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a szökőár sújtotta fukusimai egyes kiépítés mellett számos másik atomerőművet is ért az utóbbi évtizedben hasonló csapás, ezek rendre kiállták a próbát.

Kiemelt

Tízfontos

Ma már senki sem kérdőjelezi meg Austen helyét az irodalmi panteonban, mégis példa nélküli, hogy valamely szerzőt, ráadásul nőt, olyan dicsőségben részesítsenek, mint őt.

Poszt-trauma

Obama transzgender öröksége tovább élhet az amerikai hadseregben

Mehet a közös zuhanyzás.

Külhonban is magyarul

Történelmi bejelentést tett Tusnádfürdön az MTVA vezérigazgatója.

Merénylet

A rossz fújásnak is vannak fokozatai.

Újabb nehéztüzérrel támadnak a ballibek

Konrád György is feltűnt a színen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!