Villányra jellemző, hogy itt soha nincs holtszezon, legfőképpen a hétvégéken. Még télen is csoportosan járják a pincéket a borozni vágyók a mediterrán vidéken. Ez alkalommal egy komoly szakmai eseményre érkeztünk a kisvárosba, ugyanis március 22-én rendezték a 49. Villányi Borversenyt.
Az ország leghíresebb megmérettetéseinek egyike minden alkalommal emeli a város presztízsét. Lehetőség a gazdáknak, hogy megmutathassák boraikat egymásnak, az ország borszerető közönségének és nem utolsósorban a forgalmazóknak is – emelte ki Takáts Gyula, Villány polgármestere és a verseny fővédnöke.
Nem tudom, olvasóink hány komoly borversenyen vettek részt, de azt elárulhatom, hogy egy ilyen szakmai alapú zsűrizés elsősorban nem az élvezetről szól, hanem kemény munka. Egy-egy zsűrinek 36-37 bort kell megkóstolnia és értékelnie, majd kiválasztani a legjobbnak tartott nedűt. Ezek közül dönti el a csúcszsűri, hogy ki milyen elismerésben részesül. Ha csak féldecinként számolunk, lássuk be, ennyi bor két óra leforgása alatt két palackot jelent fejenként – ezért a zsűrizők szájbavétel és ízlelés után általában kiköpik az egyes kóstolásokat. Bevallom, meghívott vendégként nem tudtam megállni, hogy egy-egy korty le ne csússzon, szép ívű válogatást kaptunk.
A teljesség igénye nélkül, a fehérek közül a Gere-Schubert sauvignon blanc-ját ajánlom, ha meg akarják lepni nőismerőseiket, Günzer Roland ugyanebből a fajtából készült borát inkább baráti beszélgetéshez.
Müller János kékfrankos roséját ne hagyjuk ki a sorból – fröccsnek is kitűnő, és ezt nem én mondtam, hanem ő, ami egy bortermelő szájából furcsán is hangozhat, de igazat kellett adnom neki.
Villány vörösborban a legerősebb, ez minden egyes kóstoláskor bizonyítást nyer, pár tételre hadd hívjam fel a figyelmüket: a Blum pince fiatal kadarkája máris egy jó bor, és még van benne potenciál, Sauska Krisztián Cuvée 7 sorozatából a siklósi, gyümölcsösebb verzió a hölgyeknek ízlett jobban, míg a villányi válogatás férfiasabb. Stierék merlot-ja a fajtajellegességével fogott meg, míg Günzer Zoltán Syrah-ja a csodálatos egyensúlyával.
A borversenybe idén 87 termelő 296 tételt nevezett be. Ezzel kapcsolatban Bock József, a házigazda villányi hegyközség elnöke elmondta, hogy bármennyire is ismeri pár borász egymás tételeit, nagyon fontos számukra ez a verseny, hiszen megkóstolhatják, összemérhetik a boraikat, de jelentős lépcsőfok az országos és nemzetközi megmérettetések felé is, hiszen ők fogják képviselni Villányt. Kérdésemre, hogy a villányi termelők mennyire kívánnak trendformálók lenni a magyar vörösborok világában, a neves borász így válaszolt: „mindent elkövetünk annak érdekében, hogy olyan borokat készítsünk, amelyek irányvonalat mutathatnak”.
Idén Koch Csaba pincészete tarolt a díjazottak között: a legmagasabb pontszámot a 2012-es Villányi Cabernet Sauvignon Prémium bora kapta, míg a megmérettetés második legmagasabb pontszámát ezen tétel 2011-es évjárata nyerte el. Ugyancsak aranyérmet érdemelt a birtok egyik újdonsága, a 2015-ös Villányi Franc Super Prémium, de aranyérmes lett a 2015-ös Villányi Merlot Prémium is.
Hadd zárjam soraimat Kállay Miklós egyetemi tanárnak, a csúcszsűri elnökének megnyitón elmondott szavaival: ami Villányban történik, az az egész magyar borászat számára meghatározó és érdekes, a verseny pedig egyfajta szezonnyitó is a boros rendezvények sorában.
Mostantól kóstolhatók a könnyedebb tételek közül (kékfrankos, portugieser, fehérek és rosék) a 2016-osok, míg a nagyobb vörösborok 2015-ös évjáratából (is) lehet válogatni.