2017. március 26., vasárnap, Emánuel napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/kina-lehet-saudi-aramco-legnagyobb-befektetoje-1496221/

Kína lehet a Saudi Aramco legnagyobb befektetője

Kína nagyobb szerepet is játszhatna a Közel-Keleten – jelentette ki a Pekingben vizitáló szaúdi király, aki trónra lépése óta először tett hivatalos látogatást az ázsiai országban.

Szalmán bin Abdel-Azíz látogatásának első napján találkozott Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnökkel, aki vendégének azt mondta, hogy országa megbízható és szilárd partner a kőolajpiacon, és a két országnak el kell mélyítenie kapcsolatait. Ennek egyik első jeleként a szaúdi uralkodó látogatásán összesen 65 milliárd dollár értékű gazdasági és kereskedelmi megállapodást írtak alá.

Zsang Ming (Rang Ming) kínai külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy az ügylet részeként emlékeztetőket és szándéknyilatkozatokat írtak alá, pontos részletekkel viszont nem szolgált. Az ügyletek az olajipari és vegyipari befektetésektől az internetes kereskedelemig terjednek, illetve együttműködnének a megújuló energia piacán és az űrkutatásban is.

Forrás: Reuters

Egymásra talált Szalmán bin Abdel-Azíz és Hszi Csin-ping

A 81 éves Szalmán bin Abdel-­Azíz csaknem hathetes ázsiai körúton vesz részt. Kísérete másfél ezer fő, útipoggyásza ötszáz tonna, s az uralkodó két mozgólépcsőt is magával vitt. A ­szaúdi kőolajat növekvő mértékben importáló országok felkeresésével az a célja, hogy elősegítse a külföldi befektetéseket hazájában. Szaúd-Arábia szeretné fokozni az olajeladásokat Kínában, a világ második legnagyobb olajpiacán, miután tavaly ezen a téren lemaradt Oroszország mögött. Ezt a célt úgy szeretné elérni a sivatagi királyság, hogy együttműködik

Kína három legnagyobb állami olajipari vállalatával. Erre meg is van minden esély, legalábbis a legnagyobb kínai olajipari céggel, a China National Petroleum Corpora­tionnel (CNPC) való kooperáció­ra. Hírügynökségi jelentések szerint ugyanis Peking arra készül, hogy a 814 milliárd dollárt kezelő állami befektetési alapja és a CNPC közösen lépjen fel befektetőként a Saudi Aramco állami olajipari társaság első, nyilvános részvénykibocsátásán (IPO).

Ennek részeként az Aramco öt százalékát vinnék ­piacra, amitől Rijád százmilliárd dollár bevételre számít. Még semmiféle megállapodás nem született a két ország között, de valószínűleg Kína lenne az IPO legnagyobb befektetője. Az ügylet akár kétezermilliárd dollárra is értékelheti a szaúdi olajtársaságot.

Hirdetés

Kiemelt

Kósa Lajos: elgurult a gyógyszer Strasbourgban

A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság messze túlterjeszkedett minden határon, amikor Magyarországgal szemben a bangladesi menekültek ügyében ítéletet hozott.

Poszt-trauma

Újra lesújtott a genderterror

Ezúttal Amerikában.

Botka olyat kapott, hogy a fal adta a másikat

Kilövési engedély.

Bróker-ügy: Kulcsár leülte, a szocialisták megúszták

Pedig több ismert szocialista politikust is hírbe hoztak a botránnyal.

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!