2017. április 26., szerda, Ervin napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/kilottek-iden-brutto-atlagkeresetek-1603630/

Kilőttek idén a bruttó átlagkeresetek

A korábbi hónapokhoz képest jóval jelentősebb mértékben, 10,7 százalékkal, 274 300 forintra nőtt a bruttó átlagkereset az év első két hónapjában – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az adatokkal kapcsolatban arra emlékeztetett: már ötven hónapja tart a reálkeresetek emelkedése, a bérnövekedés az alacsony infláció és a novemberi hatéves bérmegállapodás eredménye, amellyel idén a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal nőtt. Eközben a versenyszektorban dolgozók száma továbbra is kiemelkedő mértékben bővült, 2016 februárjához képest 118 ezer fővel, ami történelmi csúcs a 1999-es, a legalább 5 fős körre vonatkozó intézményi létszámfelmérés indítása óta.

Horváth András, a Takarékbank elemzője az adatokra reagálva kiemelte: a béremelkedés mértéke meghaladta a prognosztizáltat. Várakozásaik szerint idén 10 százalékkal nőhetnek a keresetek a bérmegállapodás, valamint az egyre fokozottabb szakemberhiány miatt. A várt 2,4 százalékos infláció mellett így 7,6 százalékkal nőhetnek a reálbérek, 2013-tól 2017 végéig pedig összesen 28,3, míg közfoglalkoztatottak nélkül számolva 32,3 százalék lehet a
reálbér-növekedés mértéke.

A vállalkozásoknál 9 százalékot meghaladóan nőttek a bruttó bérek, átlagosan 286,5 ezer forintra.

A költségvetési szférában még nagyobb mértékben, 12,5 százalékkal vihetnek többet haza a dolgozók, mint tavaly, a bruttó kereset 252 ezer forintra nőtt.

Kiemelt

Tízparancsolat az áruházakban

Újabb és újabb megmondóemberek tűnnek fel, hogy keresztény elkötelezettségüket hangoztatva fejezzék ki csalódottságukat a kormányban és főként Orbán Viktor miniszterelnökben.

Poszt-trauma

Így kell Soros György lelkét simogatni

Ahogy a 444-nél a független, szabad újságírást értelmezik

Konrád György, az elfelejtett Jobbik-lobbista

A hasonló a hasonlónak – népi változatban: simlis a simlisnek – örül.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 1.

Az elmúlt hetek megmozdulásai­nak az ellenzéki pártok csupán szemlélői, nem alakítói voltak, szerepüket gyakorlatilag átvette a balliberális sajtó.

Ignatieff brüsszeli sírása 3 pontban

Nézzük a puszta tényeket.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!