2018. január 16., kedd, Gusztáv napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/kihivasok-az-epitoiparban-2553742/

Kihívások az építőiparban

Hatékonyságot és teljesítőképességet kell javítania az építőiparnak jövőre az ágazati szakszövetség szerint, mert enélkül jelentős megrendeléseket nem tud végrehajtani. Koji László elnök a szervezet évzáróján sikeresnek nevezte a kormánnyal kezdett konzultációt.

Mintegy 25 százalékkal felülmúlja tavalyi teljesítményét az építőipar, az idei termelés folyó áron eléri majd a 2300 milliárd forintot – jelentette ki pénteken Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke a szervezet ünnepi évzáró közgyűlésén. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta: jövőre komoly kihívásokkal kell szembenézniük az ágazat szereplőinek, és ha nem javítanak a teljesítőképességen, jelentős értékű munkákat veszíthetnek el.

Az építőiparnak 2018-ban mintegy 3000 milliárd forintnyi megbízást kellene teljesítenie, de a következő időszakban akár évi 550-600 milliárd forintra nőhet az el nem végzett megrendelések összértéke, ha nem javul a vállalkozások hatékonysága.

Koji László örömtelinek nevezte, hogy a novemberi első építőipari ágazati konzultáción a legnagyobb vállalkozások közös nevezőn voltak, és sikeres megbeszélést folytattak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel. Ennek köszönhetően lesz például kifejezetten az építőiparnak kiírt pályázat. Az ÉVOSZ elnöke megjegyezte, a vállalkozások az utóbbi években alig költöttek beruházásra, mert nem látták biztosnak piacukat. Most, amikor hosszabb távon is bőséggel vannak megrendelések, szükségük van technológiai, informatikai fejlesztésekre, és ezekhez állami támogatásra.

Fotó: Havran Zoltán

Az ágazatban is égető a munkaerőhiány

Az elnök szerint az ágazatnak a munkaerőhiánnyal is szembe kell néznie, noha 2013 óta 35 ezerrel nőtt az építőiparban foglalkoztatottak száma. Szavai szerint e munkavállalók egy részét a statisztikai hivatal „nem látta” a korábbi hét szűk esztendőben, így ők csak papíron új emberek, akiknek foglalkoztatását legálissá tették egyes vállalkozások.

A többi mintegy húszezer új munkavállaló többsége pedig még betanított segédmunkásnak sem számít, azaz folyamatos munkavégzés mellett kellene megoldani, hogy legalább valamilyen részszakmát kitanuljanak. Koji László azt mondta, 2018-ban sok feszültséget fognak okozni az árak, de szerinte a nagyarányú drágulást nem rajtuk kell számon kérni, mert a hivatalos adatok szerint még a lakásépítések esetében is csak tíz százalék alatti mértékben drágult az építőipari munka.

Makai Martina, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára előadásában a kormány által meghirdetett energetikai programokról beszélt, amelyek az építőiparnak is lehetőséget jelentenek. Szólt az Otthon melege programról, amelynek 2014 óta futó alprogramjaiban már 31 milliárd forint állami támogatást nyertek el a pályázók. Kiemelte azt is, hogy az energetikai korszerűsítésre beruházó vállalkozások öt éven át 30 százalék adókedvezményt vehetnek igénybe.
A közgyűlésen adták át az ÉVOSZ idei szakmai elismeréseit is.

Kiemelt

De kinek kell egy bohóc?

Magyarország első újcirkusztársulata mozgásszínházi eszközökkel és az előadók személyiségét karakterré formálva túllép a hagyományos cirkuszszámokon.

Poszt-trauma

Megfeszítették a vásárhelyi plébánost

Farkasbőrbe bújt bárány férkőzött a hívek közé.

A hülyeségnek úgy tűnik, nincs határa

Magyarországnak szerencsére kerítéssel védett.

Aczél Endre ezúttal Balczó Andrásba rúgott bele

Szabadnépes stílus.

Jöhet a 45 millió ukrán!

A „demokratikus” baloldalt a tények továbbra sem zavarják.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!