2017. október 24., kedd, Salamon napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/kibovitenek-az-ngm-altal-koordinalt-testuletet-2260945/

Kibővítenék az NGM által koordinált testületet

Fontos a képzést is a versenyképesség szolgálatába állítani

A tavasszal létrehozott Nemzeti Versenyképességi Tanács kibővítését szorgalmazzák mind a tanács tagjai, mind a munkavállalói érdekképviseletek. Csath Magdolna egyetemi tanár, a versenyképességi tanács tagja lapunk kérdésére kedvező lépésnek nevezte a fórum létrehozását, ugyanakkor a szakértő szerint ki kellene szélesíteni Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hatáskörét annak érdekében, hogy a gazdaság versenyképességének azon elemeit is koordinálhassa, amelyek nem tartoznak a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hatáskörébe. Csath Magdolna felidézte, jelenleg olyan – elsősorban szabályozásokkal kapcsolatos – intézkedéseket hozott az NGM a tanács javaslatára, amelyek hatása viszonylag rövid idő alatt érezhető.

Fotó: MTI

Csath Magdolna szerint az innováció is lényegi elem

Ugyanakkor a szakértő szerint átfogó rendszerszemléletre lenne szükség. Ez azért fontos, mert a versenyképességi mutatókhoz olyan elemek is hozzátartoznak, mint a képzés, az innováció vagy az egészségügy, ugyanakkor ezek az ágazatok más minisztériumokhoz tartoznak.

Többek közt kiemelten fontos lenne az egyetemi képzést, valamint a felnőttképzést is a versenyképesség szolgálatába állítani. Utóbbival kapcsolatban a közgazdász kiemelte: míg Magyarországon a felnőttképzésben részt vevők aránya mindössze 6 százalék, addig ez az arány a fejlettebb országokban meghaladja a 20-25 százalékot, ezért ennek a területnek az átalakítása, megreformálása rendkívül fontos lenne.

Csath Magdolna a kutatás-fejlesztésre és innovációra is felhívta a figyelmet, ugyanis nemcsak az a fontos, hogy ezekre a területekre mennyit költünk, hanem az is, hogy a rendelkezésre álló forrásokat mire és milyen hatékonysággal használjuk fel. Jelenleg a felnőtt- és szakképzés, az egyetemi képzés és az innováció kérdése három közigazgatási egységhez tartozik.

Mivel azonban az ezen területeken elért eredmények együttesen hatnak a versenyképességre, ezért a versenyképesség javítására kidolgozott javaslatoknak is ki kellene terjedniük ezen területekre is. Az pedig csak úgy vezethetne eredményre, ha egy személy fogná össze a kidolgozás során az ezekkel a területekkel kapcsolatos elemző- és tervezőmunkát. Ez természetesen nem jelentene szervezeti változtatásokat, azonban a rendszerszemlélet miatt az eredmények már rövid távon érezhetők lennének.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke lapunknak azt hangsúlyozta, rendkívül fontos lenne, hogy a versenyképességi tanácsban a munkavállalói oldal is képviseltethesse magát. Ez azért is fontos, mert a gazdaságban a munkavállaló az egyik legfontosabb szereplő, a jelenlegi helyzetben pedig – kiemelten a munkaerőhiány miatt – a dolgozókat tömörítő érdekképviseleteknek is helyet kellene adni. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke korábban szintén arról beszélt lapunknak, szükség van a szakszervezetek javaslataira is a versenyképesség növeléséhez.

Hirdetés

Kiemelt

„Egy zsúfolt kupleráj”

A legújabb szexbotránnyal nemcsak a hollywoodi színészóriások és a nagybetűs szakma veszíthet sokat, hanem az amerikai Demokrata Párt is.

Poszt-trauma

Nagy Bandó András gyűlöletbeszéde

A Soros-kommandó szövegét Jóistennel mondatja ki.

Imre, te mit tennél?

Ez nem egy koncert, itt nincs esőnap, október 23. ma van.

Visszanyal a fagyi

A fake news és a baloldal.

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!