Az összesen 4777 ellenőrzés során 11,8 millió forint bírságot szabott ki a szakhatóság, továbbá mintegy 19,3 tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból. A korábbihoz képest jelentősen csökkentek – a 2015-ös 4,1 százalékról 2,5 százalékra – a higiéniai hiányosságok. Évről évre javulás tapasztalható a termékek minőségével és összetételével, nyomon követhetőségével és a dolgozók képzettségével, valamint alkalmasságával kapcsolatos szabálytalanságok terén.
Az agrártárca közlése szerint az élelmiszerláncban mintegy 4800 létesítményt ellenőriztek a szakemberek, ebből 550 élelmiszer-előállító helyen, 1809 élelmiszer-forgalmazásban, 688 pedig vendéglátóhelyen történt. Az egy hónapig tartó ellenőrzés alatt több mint 20 ezer belföldi és külföldi élelmiszertételt ellenőriztek. A megvizsgált termékek 7,5 százalékát, 1529 tételt kellett kivonni a forgalomból, melynek értéke elérte a 4,9 millió forintot.