2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/ketszer-dragabb-egy-uj-lakas-budapesten-mint-videken-2543401/

Kétszer drágább egy új lakás Budapesten, mint vidéken

Négy kerületben is egymillió forint fölött a négyzetméterár
Tovább emelkedik az új lakások ára, ezzel együtt nőnek a vidéki és budapesti árak közti különbségek is. A fővárosban egyre kevésbé számít ritkaságnak az egymilliós négyzetméterár.

Egy év alatt több mint 15 százalékot drágulva, 670 ezer forintra nőtt a budapesti új lakások átlagos négyzetméterára az Ingatlan.com lapunknak küldött adatai szerint. Az átlagárakban nagyon jelentős az eltérés, mind Budapestet a vidéki nagyvárosokkal összevetve, mind a főváros egyes kerületei között.

Az áremelkedésre jellemző, hogy míg tavaly ilyenkor még csak az V. kerület új lakásait kínálták egymillió forint fölötti négyzetméteráron, ma már a Belváros mellett az I., a II. és a XII. kerület is meghaladja ezt az árszintet. Félmilliós fajlagos árnál olcsóbban csak a XVIII. és a XIX. kerületben, ennél kisebb, 400 ezer forint körüli árért ezek mellett a XXI. és a XXIII. kerületben lehet új építésű lakáshoz jutni.

A fővárosi átlag lényegében a kétszerese a megyei jogú városokénak. Az elérhető kínálat alapján Székesfehérvár emelkedik ki, ahol a négyzetméterár meghaladja a 470 ezer forintot, Veszprémben pedig mintegy 430 ezer forint. A lakosságszám arányában legtöbb új lakással rendelkező Győr csak tizenharmadik az ár szerinti rangsorban, az ottani átlagár jelenleg alig 340 ezer forint. A legolcsóbban, mintegy 300 ezres négyzetméteráron Egerben, Kaposvárott és Miskolcon lehet új ingatlanhoz jutni.


A hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője szerint érdemes alaposan áttekinteni az új lakások kínálatát vásárlás előtt, mert a fejlesztők egyre többet kínálnak ezek közül azonnali beköltözéssel, és jövőre is több ezer lakást adnak át. Balogh László kiemelte: a később átadandó ingatlanok vásárlóinak mindenképpen érdemes az adásvételi szerződésben előre tisztázni az eladóval, hogy kit milyen felelősség és fizetési kötelezettség terhel, ha az esetleges csúszások miatt csak 2019 után készül el a lakás és a vásárlásról szóló végleges számla.

A jelenlegi állapot szerint ugyanis csak 2019. december 31-ig érvényes az új lakások kedvezményes, 5 százalékos forgalmi adója, nem véletlen, hogy a társasházfejlesztők egyelőre nem is terveznek 2020-as átadású lakóépületeket.

 

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!