2017. szeptember 25., hétfő, Eufrozina, Kende napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/ketszazezer-fo-alatt-van-kozmunkasok-szama-1956832/

Kétszázezer fő alatt van a közmunkások száma

Átlagosan 181 ezer fő dolgozott közfoglalkoztatásban májusban, így számuk jóval 200 ezer fő alá csökkent, ami jellemző az év első hónapjainak nagy részére. A Belügyminisztérium adatai azt mutatják, a márciusban, valamint áprilisban kezdődő, egyéves közmunkaprogramokba sokkal kevesebben léptek be, mint tavaly. Májusban a közmunkások száma lényegesen, több mint ötvenezer fővel volt alacsonyabb, mint egy éve.

Jelentősen csökkent a múlt évhez képest a közfoglalkoztatottak száma, az idei programok márciusi, áprilisi indulásánál már jóval kevesebb volt a belépő – derül ki a Belügyminisztérium minap közzétett, május hónapot vizsgáló jelentéséből. Májusban átlagosan 181 ezer fő dolgozott a közfoglalkoztatásban, számuk az előző év májusához képest mintegy 52 ezer fővel kevesebb volt. A legtöbb közmunkást továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tartják nyilván, a legkevesebben pedig Győr-Moson-Sopron megyében vannak közfoglalkoztatottak.

Májusban a közfoglalkoztatásban dolgozók által betöltött munkakörök közül kiemelkedő az egyszerű szolgáltatási és szállítási tevékenység, a foglalkoztatottak majdnem fele ebben az ágazatban tevékenykedett. Népszerű volt még az egyszerű mezőgazdasági foglalkozás, tehát az idénymunka, az építőipari segédmunka, a takarító és kisegítő tevékenység, valamint az általános irodai adminisztráció. Az említett öt legjelentősebb foglalkozás sorrendje nem változott az előző hónaphoz képest.

A Belügyminisztérium jelentése szerint lezárult a tavalyi közfoglalkoztatási programok elszámolása. A kimutatás alapján tavaly március és idén februárt között 256,7 milliárd forintot fizetett ki az állam a közfoglalkoztatásra. Az összeg 42 százalékát a járási mintaprogramokra fordították. A programokon belül a költségek legnagyobb részét, 92 százalékát a munkabér tette ki, emellett a szükséges eszközök beszerzésére költöttek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint a regisztrált álláskeresők zárónapi száma 287 630 fő volt májusban, ami az előző hónaphoz képest 6,4 százalékos csökkenést mutat. Ebben szerepet játszott a belépés lehetősége az új közfoglalkoztatási programokba. Az álláskeresők 47 százaléka nem részesült ellátásban májusban. 31,6 százalékuk foglalkoztatást helyettesítő támogatásra, további 21,4 százalékuk álláskeresési ellátásra volt jogosult. Május hónapban a legfeljebb nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkezők aránya az állástalanok között 44,1 százalék volt. A legalább 12 hónapja nyilvántartott, tartós álláskeresők aránya 27,3 százalékot tett ki májusban, amely 1,3 százalékpontos emelkedést mutat az előző hónaphoz képest. A foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult álláskeresők száma a vizsgált időszakban 90 700 fő volt; ez a létszám közel azonos, mint az előző hónapban, és 8,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Hirdetés

Kiemelt

A terrorizmus áldozatainak jogairól egyeztetnek a visegrádi és a Benelux-országok

Terrortámadás esetén az áldozatok „merőben új kategóriája” jelenik meg: ártatlan emberek, akik utcán sétálnak vagy szórakozóhelyen vannak – mondta a miniszter.

Poszt-trauma

Divatdiktátorok szeszélye vagy tudatos provokáció?

Ön felvenné ezeket a ruhadarabokat?

Az emberéletekkel igenis el kell számolni

Hány halott kell még a bevándorláspártiaknak?

A próféta lenyomta az angolokat

Muhammad a legnépszerűbb név Angliában.

Óriásplakátokkal számolja fel önmagát a Jobbik?

Jöhet a fél évig tartó mocskolódás 1100 óriásplakáton.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!